Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă despre controversa în jurul gazoductului Iași-Ungheni


La inaugurarea conductei cu Günther Oettinger, comisarul european pentru energie și premierul român Victor Ponta
La inaugurarea conductei cu Günther Oettinger, comisarul european pentru energie și premierul român Victor Ponta

În următorii doi ani Gazprom-ul va rămâne principalul furnizor energetic.

Premierul moldovean Iurie Leancă, vorbind în emisiunea TV „Moldova în direct” a susţinut că Republica Moldova va putea conta pe România în calitate de a doua sursă de gaze naturale abia când va avea posibilităţi pentru importuri masive. „Deocamdată, avem construită conexiunea, putem începe importurile, dar va trebui să mai construim un gazoduct, Ungheni - Chişinău, iar România – două staţii de compresare, pentru a ne pregăti tehnic de importuri mai mari”, a explicat premierul.
Iurie Leancă se confruntă cu critici pentru faptul că a lansat gazoductul Iaşi-Ungheni şi abia după asta a motivat staţionarea sa prin piedici din partea furnizorului rus de la care Moldova cumpără gaze.

Joi, într-un interviu cu Europa Liberă şi Moldova 1, premierul a replicat că în următorii doi ani Gazprom-ul va rămâne principalul furnizor și că, prin urmare, Republica Moldova va trebui să-şi urmărească interesul de a se conecta la două surse, fără a supăra Gazprom-ul.

Săptămâna viitoare, a mai anunţat premierul, o companie românească va semna un contact cu Moldovagaz, reprezentanta locală a concernului rus, pentru a începe livrările de gaze româneşti, dar deocamdată în cantităţi reduse.

Premierul Iurie Leancă, omologul său român Victor Ponta și comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, au inaugurat gazoductul Iași-Ungheni în august trecut. Politica României în chestiunea livrărilor de gaze este și ea subiect de controverse.

Previous Next

XS
SM
MD
LG