Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă și lansarea candidaturii lui Victor Ponta în prezidențialele din România. Reacția PLDM (Evenimentul zilei)


Cazul Turcescu: serviciile secrete din România sunt în acest moment decredibilizate (Andrea Pora/22)

Cotidianul „Evenimentul zilei” remarcă reacția înregistrată la Chișinău față participarea premierului Iurie Leancă sâmbătă, la evenimentul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale. Andreea Udrea, semnatara articolului, spune că iritarea s-a vazut inclusiv în interiorul Partidului Liberal-Democrat din Moldova, care n-ar fi fost informat asupra deplasării. „Iurie Leancă s-a grăbit să anunţe, sâmbătă, că îl susţine pe Ponta. Nu singur, ci împreună cu ţara pe care o conduce. El nu a vorbit, deci, în calitate de prim-vicepreşedinte al PLDM, ci a ţinut un discurs în numele cetăţenilor moldoveni”, se spune în „Evenimentul zilei” și se citează din discurs. Citat este și unul dintre vicepreședinții PLDM, care a amintit că partidul face parte din Partidul Popular European, și n-ar fi oportună afișarea cu un partid de stânga, din România, afiliat socialiștilor europeni. Autoarea articolului consideră că, dincolo de spectacolul de pe Stadionul Național Lia Manoliu, prezența lui Leancă a fost nota cea mai frapantă a evenimentului.

Site-ul Ziare.com publică o analiză a mesajelor și a șanselor principalilor concurenți electorali din stânga Prutului, în perspectiva alegerilor parlamentare. Semnează istoricul și analistul politic Ion Mischeva. Campania electorală se anunță deja a fi o ”vânătoare electorală (...), spune el, la finalul căreia aligatorii politicii își vor devora alegătorii. In aceste ape tulburi, cea mai potrivită tactică ar fi să nu miști, să nu o iei nici la dreapta, nici la stânga, să aștepți să se calmeze spiritele. Căci ce e val ca valul trece...”. Cele mai multe voturi le-ar putea obține Partidul Comuniștilor din Republica Moldova - circa 30-35% -, urmat de Partidul Liberal-Democrat, cu 20-25%, Partidul Democrat, sau ”struțo-cămila” politicii de la Chișinău, cu un scor posibil de 10-15 %, și de liberali, care pot spera la cam tot pe-atât. Pericolul îl reprezintă în opinia lui Ion Mischeva partidul lui Igor Dodon, PSRM, și cel condus de Renato Usatîi, care ar putea intra în alegeri ca bloc electoral. Ambele formațiuni sunt ”puternic susținute și finanțate de forțe ostile parcursului european al Republicii Moldova, adică de mediul de afaceri și de consilieri din Federatia Rusă”. Ion Mischeva remarcă în articolul publicat de Ziare.com mesajele inconsistente, axate pe sloganuri fără miză, ale majorității partidelor. O părere mai bună are despre Partidul Liberal, mai consecvent în mesaj și care poate afișa rezultate valoroase: au obținut recunoașterea limbii române drept limbă oficială, desecretizarea arhivelor Ministerului Afacerilor Interne și a Serviciului de Informații și Securitate.

Despre cazul jurnalistului român Robert Turcescu, care a șocat prin mărturisirea că este ofițer acoperit al serviciului secret al armatei, Andreea Pora trece în revistă în 22 mai multe ipoteze. O creditează mai degrabă pe aceea că Turcescu ar fi fost șantajat chiar din interiorul serviciilor. Nu e exclus să fie vorba și de o cacealma, care să-i ușureze președintelui Traian Băsescu misia de a deconspira un alt agent secret sub acoperire, între candidații la prezidențiale. Oricare ar fi explicația, Pora spune că serviciile secrete din România sunt, în acest moment, decredibilizate. La fel și presa de bine, de rău independentă. Or, poate că tocmai acesta era și scopul.

XS
SM
MD
LG