Linkuri accesibilitate

Judecătorii îşi cer pensiile majorate


După majorarea de salarii, plata noilor beneficii pentru judecători pune presiuni noi pe buget și sistemul de pensii…

Judecătorii moldoveni au obținut la începutul anului o majorare de salariu de 80 la sută și promisiunea guvernării că salariul lor va crește și mai tare în următorii 2 ani. La finalul reformei, un judecător va primi de la 10 mii de lei pe lună în sus. La aceste beneficii se adaugă mai multe premii și îndemnizații – totul ca judecătorii să nu mai aibă motiv să ia mită. Apoi, astă primăvară majoritatea parlamentară a adoptat o lege care le permite și judecătorilor pensionați să obțină recalcularea retroactivă a pensiilor pe baza salariilor majorate. Plata acestor beneficii pune presiuni noi pe buget și sistemul de pensii. Diana Răileanu a aflat că judecătorii își revendică deja pensiile majorate, la un ritm de 1-2 judecători pe săptămână.

În Republica Moldova sunt aproape 240 de judecători pensionaţi. Odată cu intrarea în vigoare a legii care permite ajustarea pensiei la salariile mărite, foştii magistraţi nu au întârziat să ceară Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) recalcularea. Reprezentanţii instituţiei responsabile de repartizarea pensiilor spun că nu a fost estimat încă impactul acestor majorări asupra fondului de pensii, în schimb experţii Centrului de Resurse Juridice, care au analizat consecinţele financiare ale deciziei, operează cu suma de aproape 20 de milioane de lei. Preşedinta CNAS, Maria Bortă, spune că în cazul unei suprasolicitări a bugetului asigurărilor sociale, instituţia va recurge la cel de stat:

Maria Bortă
Maria Bortă

„Noi am avut prevăzute sumele pentru indexări, pentru recalculări, or la recalculări pot să revină şi celelalte categorii de pensionari. Sumele, nu că ar fi fost prevăzute expres pentru asta, dar le achităm, şi atunci când suntem în deficit, ne vine în ajutor bugetul de stat.”

Iniţial, proiectul de lege privind majorarea salariilor pentru judecători se examina alături de un alt proiect de normă, nr 422, care excludea ajustarea pensiei magistraţilor la salariile mărite şi prevedea doar indexarea obişnuită a sumei. Ambele legi urmau să fie adoptate „la pachet”. Doar că autorităţile statului au insistat mai întâi pe majorarea salariilor şi doar cinci luni mai târziu pe adoptarea legii cu privire la pensii, însă cu modificări esenţiale, care menţin dreptul magistraţilor de a cere recalcularea pensiei în baza majorărilor efectuate. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, recunoaşte că unii judecători au mers în instanţă pentru a obliga CNAS-ul să le plătească ajutările la pensii:

„Recalculările respective la pensii se fac, dar se fac cu întârziere. Au fost persoane care s-au adresat în instanţa de judecată pentru recalcultări, către Casa Naţională de Asigurări Sociale, fiindcă nu se făcea recalcularea la timp. Acum, din câte cunosc, s-a început recalcularea, dar, oricum, e cu întârziere.”

Europa Liberă: Dle Micu, dar asta înseamnă sume foarte mari...

La o adunare anuală a judecătorilor din Moldova
La o adunare anuală a judecătorilor din Moldova

Victor Micu: „Aşa-i scris în lege. Dumneavoastră de ce ne învinuiți pe noi că sunt mari sau sunt mici. Întrebaţi-i pe cei care au adoptat legea. Aşa-i scris şi gata.”

Faptul că judecătorii pensionaţi au apelat în instanţă pentru a obţine recalcularea pensiei, sugerează că în bugetul Casei Naţionale de Asigurări Sociale nu au fost prevăzuţi banii pentru ajustarea sumelor şi că Parlamentul nu a ţinut cont de majorări atunci când a adoptat legea. Discuţia cu preşedintele Comisiei Parlamentare pentru protecţie socială, responsabilă de analiza strategiilor care vizează domeniul asigurărilor sociale, lasă aceeaşi impresie. Vladimir Hotineanu s-a arătat surprins că au dreptul să ceară recalculări în baza salariilor majorate şi judecătorii pensionaţi:

„Eu nu am nimic contra, eu nu zic că pensia asta e mare, poate toată lumea trebuie să primească pensii mari, dar statul nu poate astăzi realiza acest obiectiv, ca toată lumea să aibă o pensie mare-mare.”

Europa Liberă: Dle Hotineanu, s-a ştiut de această povară asupra bugetului? Pentru că judecătorii pensionaţi cer acum recalculări şi asta înseamnă un buget de milioane?

Vladimir Hotineanu
Vladimir Hotineanu

Vladimir Hotineanu: „Mai degrabă ar trebui pe ei să-i întrebaţi: „Oameni buni, credeţi că-i corect în condiţiile când 87 la sută din populaţie au o pensie mai mică decât o mie de lei?”.”

Europa Liberă: I-am întrebat, dle Hotineanu...

Vladimir Hotineanu: „Şi ce au răspuns?”

Europa Liberă: Să-i întrebăm pe parlamentarii care au adoptat această lege! Ei îşi cer drepturile.

Vladimir Hotineanu: „Ce „frumos”!”

Majorările pensiilor pentru foştii magistraţi cu greu poate fi înţeleasă de experţii în politici sociale. Viorica Antonov, expertă la Institutul „Viitorul”, observă o favorizare nejustificată pentru o categorie de pensionari care nu pot fi consideraţi „vulnerabili”:

Viorica Antonov
Viorica Antonov

„Diferenţiere pe profesii trebuie să existe, respectiv, diferenţiere pe salarizare şi diferenţiere pe pensii, doar că formula pentru calcularea pensiei să fie unică pentru toţi. Şi atunci o să vedeţi că vor fi mai mici discrepanţele.”

Recent, Republica Moldova a fost sancţionată de Uniunea Europeană pentru că nu a reuşit, între altele, să combată eficient corupţia din sistemul judiciar. Guvernul de la Chişinău va primi puţin peste 13 milioane de euro, deşi anterior era anunţată suma de 15 milioane din ajutorul de 60 de milioane oferit de UE pentru reformarea justiţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG