Linkuri accesibilitate

Organizația Statului Islamic din Siria țintă a unor lovituri aeriene ale coaliției internaționale


În operațiuni sunt folosite avioane de luptă, bombardiere și rachete de croazieră Tomahawk lansate de pe nave militare americane din Marea Roșie și Golful Persic.

Statele Unite și câteva țări arabe au lansat în premieră lovituri aeriene împotriva unor ținte atribuite organizației Statului Islamic în Siria. Pentagonul a spus că în operațiune au fost folosite avioane de luptă, bombardiere și rachete de croazieră Tomahawk lansate de pe nave militare americane din Marea Roșie și Golful Persic.

Operațiunea a început la două și jumătate după miezul nopții, ora Moldovei. Potrivit centrului de comandă al forțelor armate ale Statelor Unite CENTCOM la operațiune au participat și țări „partnere”, inclusiv Bahrain, Qatar, Arabia Saudită, Iordania și Emiratele Arabe Unite.

CENTCOM a spus că acțiunile militare au fost inițiate ca să zădărnicească un „iminent atac” împotriva intereselor americane și occidentale pus la cale de „veteranii Al-Qaeda” care își găsiseră teren propice de acțiune în Siria. CENTCOM a mai precizat că „loviturile aeriene au fost efectuate numai cu echipament american”.

Guvernul de la Damasc a spus că Washingtonul l-a informat pe emisarul sirian la ONU înaintea lansării atacurilor aeriene. Mai devreme Statele Unite spuseseră limpede că nu vor cere permisiunea Siriei pentru bombardamente. Într-o declarație de presă, marți 23 septembrie, guvernul sirian a spus că este gata să ia parte la orice efort internațional de combatere a terorismului și că a primit o scrisoare de înștiințare despre atacuri de la secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, cu mai multe ore înaintea declanșării lor.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație cu sediul la Londra, a spus că s-au efectuat cam 50 de lovituri, marea majoritate în provinciile Deir Ezzor și Raqqa. Aceeași sursă a spus că au fost lovite nu doar pozițiile Statului Islamic, ci și alte organizației Frontul Al-Nusra, afiliată la Al-Qaeda. Oficiali americani au confirmat că filiala Al-Qaeda a fost ținta unor raiduri separate de cele efectuate în cooperare cu țările arabe. Potrivit Observatorului Sirian, citat de DPA, raidurile au făcut cu siguranță 30 de victime din rândul luptătorilor islamiști, dar numărul este așteptat să crească „cu câteva zeci” pe măsură ce urmările vor fi mai clare.

Opoziția siriană din Consiliul Național a salutat loviturile aeriene împotriva Statului Islamic, dar au cerut Washingtonului și altor capitale occidentale să nu neglijeze să facă presiuni și asupra președintelui sirian Bashar al-Assad.

Loviturile aeriene sunt parte dintr-o campanie militară extinsă pe care președintele Barack Obama a autorizat-o în urmă cu două săptămâni pentru a distruge organizația militantă islamistă care a cucerit mari teritorii în Siria și Irak. Militanții au ucis de asemenea mii de oameni, decapitând mai mulți cetățeni occidentali, inclusiv doi jurnaliști americani și un britanic angajat în acțiuni umanitare.

Agențiile de presă occidentale scriu că mobilizarea puterilor arabe în atacurile din Siria este considerată crucială pentru credibilitatea internațională a campaniei Statelor Unite. Reuters notează că mai multe țări arabe au aviații militare puternice, de pildă Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită s-a declarat deja de acord să găzduiască centre americane de instruire a luptătorilor din opoziția siriană.

Comanda forțelor armate americane a spus astăzi că țările arabe partenere „au participat sau au susținut loviturile aeriene împotriva Statului Islamic”, dar nu a dat alte detalii.

Un luptător islamic este citat de Reuters cu amenințarea că raidurile își vor primi riposta și cu acuzația că de vină sunt în primul rând membrii Casei Regale saudite, care au permis efectuarea loviturilor.

Unul din principalii aliați occidentali ai Statelor Unite, Marea Britanie, a spus că nu participă la bombardamentele din Siria, dar se gândește la eventuala participare.

Prima reacție din Rusia, principala aliată și furnizoare de arme a președintelui sirian Bashar al-Assad, a venit marți dimineață din partea comuniștilor. Potrivit Interfax liderul lor Ghenadi Juganov a spus că raidurile sunt „criminale” și ilustrează „politica ineptă a Statelor Unite”.

Ministerul rus de Externe a criticat la rândul său loviturile aeriene. El a atras atenția într-o declarație de presă că asemenea operațiuni se pot face numai cu „consimțământul explicit” al Siriei sau în baza unui mandat ONU.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG