Linkuri accesibilitate

„Ce înseamnă sprijinul lui Leancă pentru Ponta?” (politicon.md)


GENDERDOC-M a fost atacat în această sâmbătă de un grup extremist („Discriminare media”)

Victor Ciobanu analizează într-un editorial publicat pe site-ul ziarulnational.md trendurile surprinse de sondajul dat publicităţii săptămâna trecută de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor. Vestea bună ar fi, la părerea analistului, faptul că partidele democratice proeuropene iau cumulativ mai mult decât comuniştii. Vestea proastă este, însă, scrie în continuare editorialistul, că apar noi jucători care ar putea schimba configuraţia puterii în viitorul Parlament. „Nu aş paria acum că socialiştii deja au acces în viitorul legislativ, dar faptul că PSRM şi PaRUs (fie şi neînregistrat, acesta va participa la alegeri într-o formulă sau alta) au şanse reale de a trece pragul este unul evident. Ce se va întâmpla în acest caz? Orice e posibil, inclusiv schimbarea vectorului de dezvoltare a ţării”, este concluzia autorului. Celor care nu cred în asemenea scenarii, Victor Ciobanu le sugerează să se uite la răspunsurile la întrebarea - cum credeţi că vor fi condiţiile de viaţă pentru Dvs. şi familia Dvs. dacă Moldova va deveni stat membru al UE? Şi la ratingurile politicienilor.

Un articol din „Moldavskie Vedomosti” este intitulat în felul următor: „Voronin şi-a trădat camarazii de partid, salvându-şi capitalul”.Cum poate să se întâmple că cei mai apropiaşi de Voronin şi mai devotaţi cauzei partidului comunişti, Tkaciuk, Muntean şi Petrenco au devenit brusc, hodoronc-tronc, „trădători” şi „sabotori”? Această întrebare şi-o pun azi mii de alegători ai PCRM. Ei sunt uimiţi şi îngrijoraţi. Publicaţia începe astfel o serie de „dezvăluiri” după o pretinsă „investigaţie minuţioasă” în acest sens.

Ina Kîvîrjik scrie în „Newsmaker.md” că „din nou, Curtea Constituţională (CC) a întors spatele liberal-democraţilor”. Autoarea analizează împrejurările în care CC a aviz at negativ iniţiativa deputaţilor PLDM şi PLR de a modifica Legea Fundamentală în partea ce ţine de alegerea Preşedintelui Republicii. În articol se menţionează că, aşa cum apreciază mai mulţi experţi, „argumentele procedurale” ale CC sunt consistente şi că liberal-democraţii şi democraţii ar putea reveni la ideea referendumului după alegerile parlamentare.

Ce înseamnă sprijinul lui Leancă pentru Ponta?” , se întreabă, într-un editorial publicat de politicon.md, Petru Bogatu. Un răspuns cititi printre rîndurile articolului ar fi că PLDM încearcă să ia toată recolta de pe câmpia electoral românească. Avertismentul analistului e că dorinţa liberal-democraţilor ca şi oaie să fie întreagă, şi lupul sătul ar putea stârni gelozii şi chiar confuzii pe scena politică de la Bucureşti, dar şi o anumită derută în propriul bazin electoral.

Lui Nicolae Negru i se pare doar simbolic gestul premierului Leancă, ca şi cel al PDM care a semnat un protocol de colaborate cu PSD-ul din România. Aşa cum crede analistul, este puţin probabil că românii basarabeni vor vota pentru Ponta doar pentru că acesta ar fi prieten cu Leancă sau Lupu. Singurul rost al acestor acţiuni ar putea fi căutat, sugerează analistul, în zona iluziilor lui Ponta. „Faptul că Ponta crede acest lucru este, orice s-ar spune, o iluzie utilă”, spune Nicolae Negru în editorialul său dedicat acestui subiect.

Timpul” aduce în atenţie comentariul fostului premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, asupra aceluiaşi detaliu. Potrivit lui Sturza, conlucrarea dintre cei doi premieri este cea mai eficientă conlucrare din istoria recentă. Totuşi, fostul premier crede că cel mai bine este să nu te implici într-o campanie electorală în altă ţară când o ai pe a ta acasă… Doar dacă Leancă nu a vrut sincer să-i mulţumească lui Victor Ponta pentru ajutorul acordat Moldovei: construcţia gazoductului, 20 milioane de euro pentru şcoli şi grădiniţe, asistenţa SMURD, autobuze pentru şcoli, reparaţia Muzeului Naţional de Artă etc. „Noi , „foştii”, putem doar să-l „invidiem”, a mai scris Sturza pe o reţea de socializare. „Dar Leancă, desigur, are o problemă (încă una) cu domnul Filat”.

Portalul „Discriminare media” relatează că „Oficiu Centrului de Informaţii GENDERDOC-M a fost atacat în această sâmbătă de un grup extremist ”Occupy Pedofilia””. În articol se precizează că „grupul de tineri, format din 7-8 persoane (printre ei, aparent, minori), cu măşti medicale pe faţă, s-a apropiat de oficiul Centrului şi, strigând „Нет гомосекам” (Nu poponarilor), au început să arunce cu ouă în oameni şi în clădirea oficiului. La locul incidentului se aflaseră circa 40 de persoane gay şi lesbiene”. Autorul relatării mai precizează că „printre atacatori a fost observat şi liderul grupării, Stanislav Ghibadulin, împotriva căruia sunt deja intentate câteva dosare administrative şi penale pentru activitate extremistă homofobă”.

XS
SM
MD
LG