Linkuri accesibilitate

Bulgaria își va mări producția de gaze


În 2015 producția națională s-ar putea tripla până la 850 de mln.m.c., ca să depășească cu un an mai târziu 1,3 miliarde.

Într-un mod paradoxal în ultimii doi ani în loc să scadă, dependența Bulgariei fața de livrările de gaze din Rusia a crescut. După cum arată ultimul raport al Comisiei de stat pentru reglementări în energetica și în sectorul apelor, în 2013 țara a importat din Rusia 90% din gazele necesare – cu 5% mai mult fața de situația în 2011.

În aceasta perioada producția națională a scăzut de la 438 la 277 de milioane m.c., în primul rând ca rezultat al epuizării zacământului din zona Galata a șelfului Mării negre.

Reprezentanții companiei „Bulgargaz”, însă, privesc cu optimism spre viitor. Câmpul de producție „Han Krum” în zona orașului Varna va putea asigura 3,5 miliarde m.cubi de gaze. Cei de la compania „Direct Petrolium” au anunțat apropiata punere în exploatare a zacamântului „Kojnare” cu rezerve evaluate la 13,7 mlrd.m.c. Câmpul de producție se află în apropierea orașului Loveci, Bulgaria de nord.

La compania „Bulgargaz” se consideră că în 2015 producția națională se va putea tripla până la 850 de mln.m.c. ca să depășească cu un an mai târziu 1,3 miliarde. Nivelul de producție se va menține neschimbat în următorii șase ani.

Există și o ipoteză optimistă în care producția de gaze va putea depăși consumul intern evaluat acum la 3 miliarde m.cubi. Așteptările sunt legate de prospecțiunile în partea de nord a șelfului Mării negre. În decurs de 10 ani consumul intern va putea depăși 6 miliarde m.cubi.

De menționat că „Bulgargaz” și-a modificat prioritățile investiționale. Pe primul loc figurează interconexiunea cu viitorul gazoduct de tranzit „South Stream” urmată de interconexiunile transfrontaliere cu capacitate mai mică spre România, Grecia și Turcia.

O eventuala întrerupere a tranzitului prin Ucraina va putea fi compensată prin livrări de gaze lichefiate din Grecia. 125 de milioane de euro vor fi investite în extinderea capacității depozitului subteran de la Ciren.

În timpul vizitei sale la Baku, săptămâna trecută, președintele Plevneliev a semnat un memorandum care prevede realizarea încă în 2017 de livrări a 1 mlrd. de m.c. gaze azere prin Turcia. Compania azeră SOCAR va participa la extinderea depozitului subteran de la Ciren.

Previous Next

XS
SM
MD
LG