Linkuri accesibilitate

Petro Poroşenko: Ucraina nu poate câştiga războiul din Donbas


Forţele guvernamentale ucrainene se pregătesc să-şi retragă artileria şi vehiculele blindate grele din zona „tampon” de 30 de kilometri.

Kievul a spus că forţele guvernamentale se pregătesc să retragă artileria şi vehiculele blindate grele dintr-o aşa numită zonă „tampon” de 30 de kilometri din zona de est a ţării. Decizia a fost luată după ce, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, de câteva ore nu au mai fost trase focuri din zona controlată de separatiştii pro ruşi şi nici dinspre teritoriul Federaţiei Ruse. Andrei Lisenko a declarat că şi de partea rebelilor se vede o retragere a artileriei grele, dar „nu atât de masivă cât s-ar fi aşteptat”. Kremlinul a anunţat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat şi el astăzi în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei planul de pace propus vineri, după o nouă runda de negocieri de la Minsk, menită să pună capăt unei confruntări armate care s-a soldat până acum cu cel puţin 3000 de morţi de partea ucraineană.

Ieri, preşedintele de la Kiev, Petro Poroşenko, după vizita sa în Statele Unite, a declarat presei că Ucraina nu poate câştiga „războiul” în Doneţk şi Luhansk:

Preşedintele Petro Poroşhenko în Congresul american
Preşedintele Petro Poroşhenko în Congresul american

„Subliniez că este imposibil să câștigam războiul în oraşele Luhansk şi Doneţk numai prin folosirea de mijloace militare. Cu cât aducem mai multe batalioane şi brigăzi acolo, cu atât mai multe trupe vor veni din Federaţia Rusă.

Preşedintele de la Kiev a mai repetat planul său de pace, care cuprinde: retragerea trupelor – ceea ce se pare ca tocmai are loc – apoi închiderea graniţei cu Federaţia Rusă şi apoi eliberarea ostaticilor ucraineni reţinuţi de forţele separatiste.

„Îndeplinind aceste trei puncte, vă promit că pacea vă veni în Ucraina fără să mai folosim forţa armelor.”

Petro Poroșenko despre situația din Ucraina de est
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

A mai spus preşedintele Ucrainei, care a repetat că în acest moment are loc o luptă pentru independenţa ţării sale.

„Subliniez încă o dată că va fi un regim special de autoguvernare pe timp de 3 ani. Punct. Apoi acest regim va înceta în mod automat. Este un proiect de lege. Nu există nici o regulă care să poată avea efecte directe, cu excepţia alegerilor. Dar alegeri pot avea loc numai când oamenii înarmaţi vor părăsi străzile.”

Preşedintele Ucrainei a recunoscut că ţara sa a pierdut 65% din echipamentele sale militare grele în luptele pentru regiunile Luhansk şi Doneţk.

XS
SM
MD
LG