Linkuri accesibilitate

Shantel


Cosmopolit și divers, românește, idiș și germană austriacă. Cernăuți.

Muzicianul, disc-jockey-ul și producătorul german Stefan Hantel, cunoscut și sub numele de Shantel, s-a născut în 1968 la Mannheim.

Și-a început cariera ca producător de muzică electronică, și a devenit faimos pe la începutul anilor 2000 după ce i-a venit ideea să mixeze în cluburile de dans germane muzică balcanică tradițională cu beaturi electronice.

Se trage, din partea mamei, dintr-o familie de la Cernăuți, oraș despre care spune într-un interviu oferit Europei Libere de VeiozaArte că pentru el personal are o aură mistică.

În 2003 și 2005, Shantel a lansat două compilații Bucovina Club (cântece mixate prin diverse cluburi de dans), care au obținut premiul Club Global la ediția din 2006 a vestitelor premii World Music decernate în fiecare an de BBC3.

Shantel: Cernăuți, mon amour
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:41 0:00

După ce a tot mixat o vreme trupe precum Taraf de Haiduks și Kocani Orkestar (între altele pentru compilația „Electric Gypsyland” a casei de discuri din Belgia Crammed Discs), în 2007 Shantel dă lovitura cu „Disko Partizani”, lansat tot la Crammed Discs, de data asta în calitate de intrepret, compozitor, și ghitarist în fruntea unei trupe, Bucovina Club Orkestar, din care mai fac parte încă 7 oameni proveniți din Serbia, Bulgaria, România, Grecia, Israel, Austria și Canada. Un album cu totul cosmopolit și divers, cântat în românește, turcește, bulgărește, și grecește.

Clipul oficial al piesei care dă titlul albumului „Disko Partizani” a avut un succes fulminant în Turcia, pentru că a fost filmat la Istanbul

Noi ascultăm însă „Susuleker”, un cântec care demonstrează fără putință de tăgadă că muzica din Balcani poate fi și ea psihedelică, uneori.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG