Linkuri accesibilitate

Vasili Petrovici faţă cu drumul „occidental”


Un om în floarea vîrstei, care nu vrea drumuri „occidentale” şi e convins că va veni timpul cînd Rusia va face drumuri în Moldova!

Vasili Petrovici e un om încă în floarea vîrstei, de circa 55 de ani, şi locuieşte într-un sat din cîmpia Sorocii. Am avut cu el o discuţie vie în alimentara satului uitat.

„Ai văzut mata ce drum frumos se face spre Soroca şi chiar mai departe, spre Otaci?”

„Daaaa… Bun drum. Iaca dacă ar fi tăti aşă…”, zise visător Vasili Petrovici.

„Da mata ai văzut panourile pe care scrie că acest drum se face cu banii poporului american?”

„Am văzut eu parcă şeva… Da chiar îi aşă cum scrie? Chiar îs banii lor?”, întrebă Vasili Petrovici pătruns brusc de un soi de îngrijorare.

„Aşa e!”

„Eeeeeee… Dacî îi aşă, atunci nu ne trebuie nouă drumurile lor! Ei special ne dau banii iştia, ca să ne atragă în capcanî…”, se încruntă Vasili Petrovici.

Buna dispoziţie, cu care intrase în alimentară, i se evaporase cu desăvîrşire.

„Despre ce capcană vorbeşti, Vasili Petrovici? Capcană să fie oare facerea drumurilor?”

„Da, e capcanî! Nu ne trebuie nouă nici America, nici Europa! Noi cu Rusîia am fost tăt timpul prieteni. Rusîia ne-o dat tăt!”, a rostit răspicat, cu o convingere de nezdruncinat, Vasili Petrovici.

Şi omul mi-a zis că Rusia îi hrăneşte pe gastarbeiterii moldoveni, că şi el a muncit o vreme în Moscova, că occidentalii sînt răi şi cinici, că vor să ocupe noi teritorii, pe cînd Rusia e dreaptă, milostivă şi ocrotitoare.

„Vezi ci ne-o făcut aiştia cari vor în Europa? Amu nu putem vindi liber merî în Rusia. Îi clar cî o să găsîm noi o cali sî li ducem încolo, da e mai greu şî o să avem pierderi mai multi! Şî tot Rusia ne va salva, că unde să le mai vindem?” îmi spuse Vasili Petrovici, privindu-mă cu suspiciune, ca pe un mesager al unei lumi ostile.

Vasili Petrovici e încă un om în floarea vîrstei. El nu vrea drumuri „occidentale” şi e convins că va veni timpul cînd Rusia va face drumuri în Moldova!

XS
SM
MD
LG