Linkuri accesibilitate

O parabolă basarabeană


Dan Alexe
Dan Alexe

Bunica ura comuniștii, așa că nu m-am mirat când am aflat că votează cu Vadim și România Mare.

Toată copilăria am știut că familia mea venea din Basarabia. Bunica și cele două fiice ale ei — mama și mătușa — precum și alte încrengături ale familiei, fuseseră expulzate din Basarabia imediat după război… Sau putuseră să fugă în România când au venit comuniștii, fără să se gândească că aceștia aveau să ajungă la putere și la București.

Știam vag că și în România au fost deportați intern de mai multe ori. De-a lungul anilor 1950, de câte ori își întemeiau o gospodărie undeva, ei și alți basarabeni erau duși cu forța în altă parte, în Banat, în Vrancea, și în cele din urmă în câmpia Bărăganului. Acolo, în Bărăgan, copilăria mi-a fost dominată de figura impozantă a bunicii Raisa - „Mama Raia”.

Mama Raia avea un fel de a vorbi care îi forța până și pe bărbații din familie să tacă și să o asculte cu respect. Folosea cuvinte ciudate, aduse de ea de la Orhei: spunea „primu raz", de pildă, când voia să zică „prima oară"… iar când ne dădea să mâncăm ne îndemna sever: „luați și crăpați”.

Ura comuniștii, așa că nu m-am mirat când am aflat că votează cu Vadim și România Mare. Mai toți vecinii ei basarabeni din Slobozia au făcut asta, explicând că e singurul partid care apără ideea de a fi român.

Recent, om ajuns la jumătatea vieții, am îndrăznit să o întreb pentru prima oară pe Mama Raia despre neamul nostru, despre părinții ei îngropați la Orhei. După ce mi-a scos o lungă tiradă despre cum se pierde sămânța românească și cum toți politicienii la putere de la București sunt comuniști, mi-a spus că tatăl ei era un grec din Cernăuți, iar mama ei era poloneză…

Cu gura căscată, nu m-am putut abține și am întrebat mașinal: „Mama Raia… dar voi ce vorbeați acasă”?

M-a privit de parcă scosesem o stupizenie cosmică și mi-a zis: „păi… rusăște”.

… și a continuat să voteze România Mare.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG