Linkuri accesibilitate

O lege pentru contracararea „propagandei rusești” în Ucraina, Georgia și Moldova


Legea face o prioritate din finanțarea transmisiilor posturilor Vocea Americii și Radio Europa Liberă/Radio Libertatea în cele trei foste republici sovietice în următorii trei ani.

O lege aprobată de Comisia de Relații Externe din Senatul Statelor Unite autorizează cheltuirea suplimentară a 10 milioane de dolari anual pentru contracararea „propagandei rusești” în Ucraina, Georgia și Moldova.

Autorizația este parte din Legea Sprijinirii Libertății Ucrainei (Ukraine Freedom Support Act) aprobată de Comisie cu 18 voturi „pentru” și nici unul împotrivă joi, 18 septembrie.

Legea face o prioritate din finanțarea transmisiilor posturilor Vocea Americii și Radio Europa Liberă/Radio Libertatea în cele trei foste republici sovietice în următorii trei ani.

Fondurile sunt separate de alte finanțări guvernamentale americane destinate combaterii „propagandei Federației Ruse”, se spune în document.

Legea Sprijinirii Libertății Ucrainei autorizează de asemenea sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei din cauza rolului ei în criza ucraineană și 350 de milioane de dolari în asistență militară, inclusiv letală, pentru Ucraina.

Autorii legii sunt senatorii americani Robert Menendez (democrat, New Jersey) și Bob Corker (republican, Tennessee). Nu este limpede când va fi votată de Senat, întrucât a fost aprobată de Comisie în ultima zi dinainte unei pauze care se încheie în noiembrie.

„Sunt mulțumit de faptul că s-a răspuns cu sancțiuni mai dure împotriva Rusiei și cu ajutor militar letal pentru a ajuta Ucraina să-și dezvolte capacitatea de apărare a suveranității sale”, a spus Corker după aprobarea legii în Comisia de Relații Externe.

Dacă va fi aprobată de ambele camere ale Congresului american și va fi semnată de președintele Statelor Unite, legislația va permite, de asemenea, posibila „creștere în termen apropiat a transmisiilor în limba rusă” către alte țări din fosta Uniune Sovietică.

Printre ele s-ar putea număra țările baltice: Lituania, Estonia și Letonia, membre NATO și UE cu importante minorități rusești.

Legea prevede, de asemenea, sporirea potențială a transmisiunilor în „alte limbi importante”, citând explicit ucraineana și româna.

U.S. Broadcasting Board of Governors, structura care supraveghează finanțarea de către Congres a posturilor Vocea Americii și Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, va răspunde de alocarea concretă a fondurilor suplimentare în conformitate cu legislația.

Oficialii occidentali au deplâns în repetate rânduri ceea ce numesc distorsionările grosolane și minciunile sfruntate la care recurge presa de stat din Rusia în abordarea crizei ucrainene, în relatări care ajung și la vorbitorii de limbă rusă din fostele republici sovietice învecinate.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a denunțat rolul presei ruse în discursul din 18 septembrie din Congresul Statelor Unite, întrebând: „Câte vieți vor fi distruse și câte suflete vor fi otrăvite de mașina propagandistică?”.

Într-o declarație făcută săptămâna aceasta Poroșenko a lăudat serviciul ucrainean al postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, spunând: „Generații de politicieni moderni ucraineni au crescut ascultându-vă emisiunile în ciuda obstacolelor create artificial”.

„Anii dvs. îndelungați de muncă sunt un exemplu de implicare în apărarea intereselor societății, indiferent de interesele de partid și de regimurile politice”, a spus Poroșenko într-o declarație scrisă, emisă când serviciul ucrainean al postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea aniversa la 18 septembrie cea de a 60-a aniversare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG