Linkuri accesibilitate

Reproșuri și avertismente


Muzeul Crucișătorul Aurora de la St. Petersburg, 18 septembrie 2014.
Muzeul Crucișătorul Aurora de la St. Petersburg, 18 septembrie 2014.

Preşedintele german Gauck reproşează Rusiei nerespectarea dreptului internaţional, fostul preşedintele sovietic Gorbaciov avertizează în legătură cu un nou „război rece”

Preşedintele federal Joachim Gauck a criticat conducerea Rusiei, reproşînd Kremlinului că încalcă dreptul internaţional şi nu respectă drepturile omului. Această situaţie face imposibilă o vizită de stat în Rusia, a declarat preşedintele Germaniei ziarului „Rheinische Post”.

În acelaşi timp, Gauck a reproşat Moscovei faptul că lansează aserţiuni lipsite de veridicitate atunci cînd susţine că ar exista o ameninţare occidentală. Aceste aserţiuni, a spus Gauck, sunt doar un pretext pentru îngrădirea dreptului la autodeterminare a altor popoare.

Joachim Gauck intervievat de Rheinische Post
Joachim Gauck intervievat de Rheinische Post

Şeful statului german care se află la jumătatea mandatului său prezidenţial a mai explicat că el nu critică Rusia ca ţară, ci doar puterea de acolo: „Pe mine mă preocupă nerespectarea drepturilor civile, drepturile omului şi încălcarea dreptului internaţional”. "Cînd privesc spre Rusia”, a subliniat Gauck, „nu văd doar guvernul, ci şi pe cei guvernaţi. Soarta lor este motivul criticilor mele la adresa Kremlinului”.

Gauck s-a distanţat răspicat faţă de poziţia adoptată de unii politicieni care susţin că orientarea spre vest a Ucrainei nu este acceptabilă în contextul actual. „Dreptul la autodeterminare a popoarelor are prioritate”, a declarat preşedintele, adăugînd că nu poate să înţeleagă pe cei care acordă „sensibilităţilor Rusiei” o atenţie mai mare decît „dreptului la autodeterminare a populaţiei ucrainiene”.

În continuare, fostul director al Oficiului pentru administrarea arhivelor Securităţii est-germane, Stasi, a elogiat linia politică a guvernului german faţă de conflictul din Ucraina, calificînd-o drept „extrem de responsabilă”. Totodată a spus că aderarea statelor estice la NATO trebuie privită ca un drept al ţărilor de a se alătura unei alianţe politice şi de apărare.

Potrivit lui Joachim Gauck, criza ucraineană nu constituie o „ameninţare războinică pentru Europa centrală”. În ultimă instanţă, conflictul va fi rezolvat pe cale diplomatică, pe care o va accepta şi Vladimir Putin.

Despre aceeaşi criză a vorbit şi fostul preşedinte sovietic, şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Mihail Gorbaciov. Într-un interviu acordat televiziunii elvețiene (SFR) , Gorbaciov şi-a articulat temerile, calificînd evoluţia îngrijorătoare a lucrurilor drept „o cotitură istorică”:.

Mihail Gorbaciov (Foto: TV/SFR)
Mihail Gorbaciov (Foto: TV/SFR)

„Am impresia că cineva ar vrea să ne impună o nouă versiune a războiului rece, iar dacă se-ntîmplă, într-adevăr, aşa ceva, asta va fi o mare greşeală, aparţinînd tuturor”, a spus textual Gorbaciov. În cursul interviului, fostul lider a folosit de cîteva ori noţiunea de „complexul militar-industrial” ca sinonim pentru o posibilă cursă a înarmărilor. Deşi în trecut l-a criticat pe Putin, de data aceasta a încercat să-i înţeleagă reacţiile pe care le-a descris drept rezultatul unor „provocări”. Pe de altă parte, Gorbaciov şi-a exprimat simpatia pentru preşedintele american Obama. „Probleme existente” într-o lume „plină de probleme”, a subliniat Gorbaciov, trebuie rezolvate împreună. Izbucnirea unui nou război mondial, a opinat Mihail Gorbaciov, poate fi împiedicat dacă nu se va declanşa o nouă cursă a înarmării.

Joachim Gauck intervievat de Rheinische Post

XS
SM
MD
LG