Linkuri accesibilitate

Udo Seiwert- Fauti: „Cel mai important lucru în Scoția este că acest referendum a fost democratic”


Un interviu cu un ziarist german, specializat în problemele Scoției.

Jurnalist BBC Scoția cu experiență de peste 20 de ani, Udo Seiwert-Fauti este și coordonatorul unui curs de jurnalism pe teme europene la Universitatea din Calw, Germania. A urmărit îndeaproape mișcarea secesionistă și a transmis în ultimele două săptămâni de la Edinburg despre întregul proces de organizare și desfășurare a referendumului pentru independență. Jurnalistul german descrie drept surprinzător rezultatul referendumului și crede că dacă Londra nu își va ține promisiunea de a le acorda mai multă autonomie, scoțienii vor organiza în doi ani un nou referendum pentru părăsirea Regatului Unit.

Europa Liberă: Sunteți corespondentul BBC Scoția de peste 20 de ani, și peste zece ani ati lucrat chiar în centrală, la Edinburg. Cum a fost atmosfera de ieri, din timpul votării, și ce s-a schimbat după aflarea rezultatelor?

Udo Seiwert-Fauti: „Ieri și astăzi atmosfera a fost încărcată în Edinburg, foarte mulți oameni au ieșit pe stradă, oameni care în general sunt destul de rezervați; ei bine, azi și ieri au arătat toți deschis ce tabără susțin, cine este pentru DA și cine pentru NU. Alături de ei am observat basci, catalani, italieni, din nordul Italiei, deci reprezentanți ai tuturor mișcărilor de independență din Europa, care au încins o petrecere a independenței, dacă vreți, în fața Parlamentului Scoțian. Acum, după ce rezultatele au fost făcute publice, vremea a devenit gri și rece, iar oamenii parcă la fel, dezamăgiți și triști, ei au nevoie de câteva zile pentru a înțelege acest rezultat la care nu se așteptau.”

Europa Liberă: De ce spuneți că nimeni nu a așteptat aceste rezultate? Totuși, majoritatea a votat pentru NU!

Udo Seiwert-Fauti: „Toate sondajele publicate în ultimele zile in Edinburg arătau o majoritate pentru DA, cu puțin peste procentul de NU, de aici și această surpriză pentru mulți. Trebuie să vă gândiți că în întreaga Scoție doar patru centre de votare au votat majoritar pentru DA, iar în fostul oraș muncitoresc Glasgow, un oraș in care sunt multi social-democrati, oamenii erau deja pregătiți pentru declanșarea procedurilor de separare de Marea Britanie. De aici și dezamăgirea și surpriza.”

Europa Liberă: A fost un moment, acum o săptămână, când sondajele au arătat pentru prima dată un avans al mișcării pentru secesiune. Ce s-a întâmplat între timp?

Udo Seiwert-Fauti: „Campania pentru separare a devenit între timp o mișcare cetățenească, iar asta, vă mărturisesc este fascinant! Nu am trăit niciodată asta în Scoția, și cunosc această țară de zeci de ani. Cred că acela a fost semnalul pentru Londra, când a realizat că cetățenii scoțieni devin activi in campania pentru DA, iar aceasta este cu adevărat periculos pentru Marea Britanie, care se poate rupe. Câtă vreme a fost doar o miscare a politicienilor nu a fost periculos, nu a avut forță. Dar când a devenit o mișcare de masă, cetățenească a căpătat o putere extraordinară. Și asta a speriat Londra. Așa că premierul Cameron și ceilalți lideri politici de la Londra au venit imediat in Scoția și i-au rugat aproape in genunchi pe scoțieni să rămână în Marea Britanie.

Apoi trebuie spus că s-a lucrat mult cu sentimentul de frică. Li s-a spus scoțienilor: „Dacă ieșiti din UK vă luăm pensiile, nu se știe ce va fi cu sistemul de asigurări de sănătate, nu va preluăm datoriile.” Deci s-a lucrat pe două fronturi, pe lângă rugămintea de a rămâne și promisiunile Londrei, s-a declanșat și o campanie a fricii. Însă aș face o paranteză. Înainte de a mă suna Dvs. am acordat un interviu postului Russia Today. Și le-am spus că cel mai important lucru aici, în Scoția, este că acest referendum a fost democratic, a fost dorința liberă a cetățenilor care s-au implicat masiv și au făcut campanie pentru ceva în care cred. Asta spre deosebire de alte referendumuri.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă acum Londra?

Udo Seiwert-Fauti: „Cred că cercurile politice din Londra au înțeles că scoțienii au fost foarte determinați să se desprindă, și că au fost serioși în acest demers. Dacă ne uităm la rezultate, campania pentru NU are doar 300 000 de voturi in plus. Trebuie ceva sa se schimbe: Mai multă putere pentru Parlamentul Scoției, și în general noi puteri celor patru naţiuni constitutive ale Regatului Unit. Acum scoțienii vor sa vadă ce valoare au promisiunile Londrei. Iar dacă acestea nu se vor împlini, vă garantez, peste doi ani vom avea un alt referendum în Scoția.”

XS
SM
MD
LG