Linkuri accesibilitate

Situația gazoductului Iaşi-Ungheni (MoldStreet.com)


Cazul operaţiunii de spălare de bani murdari din Europa de Est, prin intermediul Moldindconbank (Novaya Gazeta).

Jurnaliştii portalului InfoPrut.ro fac trimitere la o opinie exprimată de Alexandr Daniliuk, consilierul ministrului Apărării din Ucraina, pe reţeaua de socializare Facebook. El crede că Federaţia Rusă va ocupa în viitorul apropiat jumătate din Republica Moldova. „Putin nu se va calma”, scrie Alexandr Daniliuk. Consilierul mai scrie că nu există un statut special în Donbas, iar teritoriul nu este controlat de Ucraina şi că acolo ar fi „încă aproximativ 5.000 de militari ruşi, plus 15.000 de mercenari şi diversionişti”.

Ion Preaşca publică pe portalul MoldStreet.com opiniile mai multor experţi despre faptul că gazoductul Iaşi-Ungheni ar putea deveni funcţional abia în luna octombrie, aşa cum a anunţat premierul Iurie Leancă. Expert în probleme de securitate energetică, Ion Muntean, recunoaşte că pentru el nu va fi o surpriză dacă gazul românesc nu va ajunge în Moldova nici până la finele anului. Există interese majore pentru a bloca acest proiect. Mai ales, constată expertul, ţinând cont de faptul că acţionar majoritar la Moldovagaz este Gazprom. Specialistul mai crede că Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică ar trebui să acţioneze mai rapid şi hotărât.

Jurnaliştii de investigaţie de la RISE Moldova şi „Novaya Gazeta” au obţinut mai multe documente de la autorităţile din Republica Moldova care demonstrează utilizarea banilor legalizați de pe urma celei mai mari operaţiuni de spălare de bani din Europa de Est, prin intermediul Moldindconbank. Unul dintre beneficiari este Alexandr Grigoriev, partenerul de afaceri a lui Igor Putin, vărul președintelui rus.Pe parcursul anilor 2010-2014, organizații criminale şi politicienii corupți de la Moscova au transferat din Rusia 20 de miliarde USD din fonduri murdare printr-un complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din R. Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă. Pentru a stabili beneficiarii acestei fraude internaţionale, autoritățile din R. Moldova au analizat conturile companiilor offshore care primeau bani din Federația Rusă. Cel mai mare rulaj a fost identificat la două companii din Marea Britanie – Westburn Enterprises Ltd și Seabon Ltd. În decursul a doi ani, acestea au primit mai mult de șase miliarde de USD din Federația Rusă”, precizează autorii.

Al vostru führer până la moarte…” este titlul editorialului semnat de Constantin Tănase în „Timpul”. Autorul aminteşte, între altele, despre finanţarea de la buget a partidelor. „În actualele condiţii, când partidele sunt de fapt nişte sereleuri controlate de lideri, finanţarea partidelor de la buget va fi o afacere care nu va avea cum să democratizeze partidele şi sistemul politic în ansamblu. Atâta timp cât în fruntea partidelor vor fi mici führeri, orbiţi de patima puterii şi măririi, realeşi în unanimitate de la un congres la altul, până la ultima lor suflare, oamenii nu trebuie să se aştepte că deputaţii aleşi se vor afla în serviciul poporului. Ei îşi vor servi fuhrerii”, mai scrie Constantin Tănase.

Tudor Cojocariu scrie în „Timpul” că Găgăuzia „suferă astăzi de o subdezvoltare cronică, pe fundalul izolării social-economice, valorice şi culturale”. „Şi toate pentru că, la un moment dat, cea mai agresivă contra-cultură care s-a nimerit să se suprapună peste propria lor cultură, a fost cea rusească, pe timpul imperiului ţarist. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă găgăuzii n-ar fi avut ghinionul de a fi rusificaţi cu forţa, după ce au fost şi ei, de rând cu ceilalţi moldoveni, fugăriţi, torturaţi, şantajaţi şi deportaţi? Am mai fi vorbit, oare, astăzi despre „marea prietenie găgăuzo-rusă”?”, se întreabă autorul. Tudor Cojocariu mai scrie că „în mod ironic, autonomia mult râvnită şi oferită imediat după independenţă, nu le-a folosit prea mult, efectele acesteia fiind perverse şi generând o izolare periculoasă”.

„Ziarul de Gardă” informează că bărbatul care a refuzat să plătească o amendă aplicată de instanța de judecată ca urmare a refuzului de a plăti pentru polița de asigurare medicală obligatorie a fost eliberat din arest joi, 18 septembrie, de către magistraţii Curţii de Apel Chişinău. Vladimir Dumplinschi a fost eliberat cu o zi înainte de a-i expira mandatul de arest de 25 de zile. Avocatul Vitalie Ţaulean care îi apără interesele spune că a depus o plângere la Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii împotriva judecătorului, a executorului judecătoresc și a avocatului oferit de stat.

Mariana Raţă publică în „Ziarul Naţional” un interviu cu fostul deţinut politic Ilie Ilaşcu care susţine că s-a pensionat recent din structurile de securitate ale Republicii Moldova. Ilie Ilaşcu crede că dacă Ucraina va crea o zonă de tampon şi nu va permite degenerarea evenimentelor, Republica Moldova va reuşi să scape de un război deschis. Însă dacă Ucraina va pierde războiul şi se va forma Novorusia până la Odesa, atunci Transnistria şi Găgăuzia, căreia i se promite crearea Găgăuziei Mari, vor exploda, e de părere Ilie Ilaşcu.

Raisa Lozinschi publică în „Ziarul Naţional” un interviu cu Cristian Tudor Popescu, editorialistul publicaţiei „Gândul” de la Bucureşti, care explică unde ar fi bine să se regăsească Republica Moldova în raport cu ceea ce jurnalisul numeşte „linia de demarcaţie a războiului civilizaţiilor din estul Ucrainei”. De-o parte este civilizaţia occidentală, democraţia, statul de drept, libera întreprindere. De cealaltă parte – Federaţia Rusă, China, puterile totalitare ale Asiei, Orientului Mijlociu şi Extremului Orient. „Aşa se aşază lucrurile. În această situaţie, important este ca opţiunea Moldovei, a cetăţenilor ei să rămână neabătută pentru Europa”, este de părere Cristian Tudor Popescu.

XS
SM
MD
LG