Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Suntem gata să sprijinim Ucraina la negocierile cu Rusia”


La întîlnirea de joi a președinților de la Casa Albă
La întîlnirea de joi a președinților de la Casa Albă

La convorbirile de la Casa Albă, președintele Poroșenko a solicitat din nou sprijinul militar al Statelor Unite.

Președintele american Barack Obama i-a oferit din nou sprijin economic și diplomatic omologului său ucrainean Petro Poroșenko la întâlnirea lor de joi la Casa Albă. Dar a evitat să promită ceea ce Kievul cere în primul rând – ajutoare militare pentru combaterea separatiștilor din estul Ucrainei înarmați și sprijiniți din Rusia.

Vorbind în Biroul Oval după întâlnire, Barack Obama l-a lăudat pe Petro Poroșenko pentru felul cum conduce Ucraina într-un moment „foarte important” din istoria acestei țări. Obama a condamnat agresiunea la care este supusă Ucraina de către Rusia.

„Din păcate, ceea ce am mai văzut este agresiunea rusească mai întâi în Crimeea și mai recent în părți ale estului Ucrainei, care a violat nu doar suveranitatea și integritatea ei teritorială, dar a fost gândită să submineze eforturile critice de reformă care aveau loc în Ucraina”.

Poroșenko a mulțumit pentru ajutorul „enorm” de până acum al Statelor Unite. Dar, într-un discurs rostit mai devreme în Congres, el solicitase și arme americane, nu doar echipament non-letal, pentru combaterea separatiștilor pro-ruși. „Plăpumile și ochelarii pentru vedere nocturnă sunt importanți, dar nu poți câștiga războiul cu o plapumă”, le-a spus Poroșenko membrilor Congresului.

Președintele Poroșenko solicită ajutorul Statelor Unite adresîndu-se Congresului american
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

Ucraina a încheiat un armistițiu cu Rusia la începutul lunii septembrie, într-un moment în care separatiștii pro-ruși avansau, datorită sprijinului militar rusesc suplimentar. Armata ucraineană mai prost echipată s-a retras din câteva zone pe care le recucerise anterior.

Președintele Obama a declarat că Statele Unite vor ajuta mai departe Ucraina să găsească o soluție diplomatică. Dar n-a spus nimic despre furnizarea armamentului.

„Suntem gata să sprijinim Ucraina la negocierile cu Rusia, așa încât poporul ucrainean să se poată bucura de libertatea și prosperitatea la care are dreptul”.

Președintele american l-a lăudat pe liderul de la Kiev pentru planul de pace în estul Ucrainei, care oferă raioanelor din Donbass controlate de separatiștii pro-ruși un statut special. Planul prevede mai multă autonomie și revenirea asupra unei soluții durabile în răstimp de trei ani.

După convorbirile de la Casa Albă, Petro Poroșenko a spus că prioritatea cea mai mare este pacea.

„Principala prioritate pentru mine ca președinte al Ucrainei, pentru poporul ucrainean, pentru președintele american și pentru poporul american este pacea. Singura cale prin care putem aplana situația în estul țării mele este procesul de pace și planul de pace, care include încetarea focului, dialogul incluziv în interiorul Ucrainei, retragerea trupelor rusești de pe teritoriul meu, închiderea graniței pentru trupe, arme și muniții, eliberarea imediată a tuturor ostatecilor. Aceasta este ceea ce întreaga lume așteaptă de la noi”.

Poroșenko a spus că a mai discutat cu Obama despre cooperarea în domeniul energetic. El a anunțat că o delegație americană se va afla în Ucraina săptămâna viitoare pentru a trece în revistă situația ei energetică și nevoile înainte de venirea iernii.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG