Linkuri accesibilitate

Fiul meu, jihadistul


Un video postat în 2013 pe YouTube arată jihadiști kazahi activi în Siria.
Un video postat în 2013 pe YouTube arată jihadiști kazahi activi în Siria.

Povestea unui tată din Kazahstan care a încercat fără succes să-și aducă înapoi acasă fiul plecat să lupte în Irak.

Mai multi tineri din Kengir, unul din satele sarace de mineri din regiunea Karaganda a Kazahstanului, au plecat sa lupte in Irak alaturi de jihadistii care controleaza o mare parte din nordul acestei țări. Corespondentii Europei Libere au stat de vorba cu tatal unuia dintre baieti care s-a dus să-și caute fiul în încercarea de a-l aduce inapoi acasă. O încercare eșuată. Oana Serafim rezumă această relatare.

Ierjan Denihanov a crescut ca mai toti copiii din aceasta regiune de mineri saraca din Kazahstan. Si tatal sau si bunicul sau au fost mineri in mina de carbune din Kengir. Acum cîţiva ani s-a insurat si s-a mutat cu soţia în orasul Satpaev.

Soţia lui avea diploma de la colegiu si şi-a gasit o slujba acolo. In Februarie 2013, Ierjan s-a dus în capitala Alma-Ata, urmat dupa doua luni de soţie si copii. Apoi, de la Alma-Ata, tinara familie a plecat in Arabia Saudita, Ierjan spunind ca vrea sa îşi desavîrşeasca învaţatura religioasa. Din când in când îşi mai suna părinţii ca sa le spună ca este bine. Odata a sunat din Turcia si le-a spus ca mai are inca un copil. Al treilea.

Nu dupa mult timp dupa ce Ierjan a plecat din ţara, oficialităţi locale au început sa-l ia la întrebari pe tata despre soarta fiului. Si l-au intrebat daca nu cumva Ierjan este in Siria. Autorităţile investigau daca Ierjan si alti tineri din sat nu au plecat in Siria ca sa lupte impotriva guvernului presedintelui Bașar Al Assad. Nu peste mult timp, a apărut un video pe Youtube aratînd in jur de 150 de oameni, barbati, femei si copii din Kazahstan care se pregateau pentru jihad, razboiul sfint, asa cum e numit el de musulmani, in Siria. Ierjan nu era in acea inregistrare, dar ea l-a determinat pe tata sa plece să îşi caute fiul. Nu avea nici o îndoiala ca baiatul lui se alaturase jihadistilor.

Impreuna cu alti părinti si tatal lui Ierjan a cerut ajutorul autorităţilor pentru a-şi regasi copiii. Nu au primit insa ajutorul cerut si nu au reusit decit sa stirneasca si mai mult suspiciunea. In inaurie numele fiului sau era pe lista celor mai căutati oameni. Tatal a aflat ca fiul lui lupta acum in Irak, alaturi de jihadisti.

Calatoria tatalui lui Ierjan a durat vreo doua saptamini şi prin Turcia a ajuns in Irak. In interviul cu Europa Libera tatal nu a vrut sa dea mai multe amanunte de locul în care l-a gasit pe Ierjan:

„Au conditii bune de viata. Au bani ca sa isi cumpere mincare si haine. Conduc Toyote nou-noute si nu vorbesc decit despre război”, povestete tatal lui Ierjan, care mai istoristeşte ca tinerii kazahi pe care i-a intilnit şi care sunt împreuna cu fiul său au liderii lor pe care ii numesc emiri. Si spun ca doresc sa infiinteze un califat.

Unii dintre tinerii din Kazahstan care s-au alaturat jihadistilor au murit, mai povesteste tatal. Tinerii i-au aratat fotografiile celor decedati.

„Copiii lor învata in araba si in kazaha. Unii dintre părinti ai diplome universitare si ei ii învata pe copii.

Tatal lui Ierjan nu știe de unde au jihadistii bani, dar a înteles ca ei nu se vor mai intoarce in Kazahstan.. Pina acum, mai spune omul, numai femeile celor ucişi s-au întors…

Tatal lui Ierjan spera ca va reuşi macar sa îî aduca inapoi pe nepotii lui. Macar pe doi dintre ei, si este hotarit sa incerce acest lucru inca o data, la anul. Poate atunci va fi mai convingator:

„Am intilnit cinci sau șase tineri din Jeskazgan. Nu mai tin minte exact cîti or fi fost. Oameni din diferite orase din Kazahstan, din Karaganda, din Alma-Ata.”

XS
SM
MD
LG