Linkuri accesibilitate

Jerzy Buzek: „apartenența la UE nu e o chestiune de sentimente, ci de prevederi legislative, iar pentru Scoția nu va fi ușor să revină”


Un interviu cu fostul lider al Mișcării Solidaritatea în anii '80, fost premier al Poloniei, și, între anii 2009-2102, președinte al Parlamentului European.

Europarlamentarul polonez Jerzy Buzek (Grupul Partidului Popular European - PPE) este de părere că națiunile unite au mai multă forță pe plan internațional și, deși nu pledează pentru o Scoție în cadrul Marii Britanii, consideră că, rațional, mai multe argumente ar susține un NU, decât un DA, la referendumul de astăzi.

Europa Liberă: Domnule Profesor Buzek, sunteți un european convins, credeți în proiectul european și în unitatea europeană, dar, pe de altă parte, ca fost lider al Mișcării Solidaritatea din Polonia, un luptător pentru idependență și libertate. Având acest profil, cum apreciați ceea ce se întâmplă astăzi în Scoția, și consecințele unui DA al scoțienilor pentru independența fața de Regatul Unit?

Jerzy Buzek
Jerzy Buzek

Jerzy Buzek: „Atât consecințele pentru UE cât și cele pentru Scoția sunt la fel de importante. Vorbim aici despre alegerea unei națiuni libere de a fi independentă total.

În cazul meu, când vorbim despre Mișcarea Solidaritatea, vorbim despre un alt tip de luptă pentru independență. Noi nu aveam atunci alegeri libere. Nimeni nu asculta părerile sau dorințele noastre. Polonia era o țară închisă. Nu puteai să îți iei pașaportul și să pleci din țară când aveai chef. Ca atare, lupta noastră a fost cu totul alta, lupta sub stindardul Solidarității, a fost cu totul altfel față de ce se întâmplă acum in Scoția.

Trebuie să înțelegem că indiferent de rezultat, chiar dacă Scoția va spune azi DA și va părăsi UE, va fi un foarte bun și de nădejde partener pentru noi. Dar trebuie să mai spunem că apartenența la UE nu e neapărat o chestiune de sentimente, ci de prevederi legislative, prevederi ale Tratatului UE. Iar pentru Scoția, nu va fi ușor sa revină în UE.”

Europa Liberă: Vor trebui să reia negocierile de la zero?

Jerzy Buzek: „Da, din păcate. Orice scurtătură pentru aderarea la UE are nevoie de aprobarea tuturor celor 28 de state membre. Iar

Nu va fi posibil ca Scoția să devină membră a UE cu „rabatul” de la Tratatul UE negociat de Marea Britanie...

asta nu e ușor de obținut. Iar pe de altă parte, procesul de aderare este un drum lung, cu negocieri și așa mai departe. În plus, nu va fi posibil ca Scoția să devină membră a UE cu „rabatul” de la Tratatul UE negociat de Marea Britanie. După cum nici nu este clar dacă Scoția va putea adera la Zona Euro. Mai ales că este aproape sigur că o Scoție independentă va pierde lira. Apoi va fi o problemă cu Zona Schengen. Sigur, scoțienii decid viitorul țării lor. Dar...”

Europa Liberă: Trebuie să fie pregătiți pentru aceste scenarii...

Jerzy Buzek: „E nevoie de stabilitate pentru economie, pentru creștere, pentru locuri de muncă. Este foarte important să înțelegem că în cazul unui DA, nu vor veni vremuri stabile pentru Scoția. Si spun asta din proprie experiență. Nu este ușor să te adaptezi la toate responsabilitățile impuse de apartenența la UE. Vor fi apoi probleme cu apartenența la NATO.”

Europarlamentarul Jerzy Buzek despre referendumul din Scoţia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:32 0:00

Europa Liberă: Dacă scoțienii vor respinge acest referendum, dacă majoritatea va vota NU, ce lecții ar trebui să învețe Marea Britanie și Uniunea Europeană din această experiență?

Jerzy Buzek: „E greu de spus. Dar mă voi orienta după istoria trăită de țara mea. Am luptat pentru independență, am câștigat-o acum 25 de ani, în 2004 ne-am alăturat UE si NATO. A fost o diferență fantastică între a fi ocupați de URSS și a fi o țară liberă. În cazul Marii Britanii, cu toate procedurile democratice existente și funcționale în țară, nu vad nici o diferență între a fi deja membru UE în cadrul Marii Britanii și a fi o țară independentă care ia toate negocierile de aderare la UE de la zero. Și acest proces va dura ani.”

Europa Liberă: Intrăm într-o era a democrației care divizează națiunile pe baze etnice?

Jerzy Buzek: „Este vorba de continentul nostru complex si unde lucrurile si storia nu se derulează simplu. În orice țară vom găsi minorități mai mult sau mai puțin numeroase, mai mult sau mai putin puternice. In Europa sunt țări unde minoritățile sunt 20-30% din totalul populației și ocupă doar o mică parte din teritoriu. De aceea, astăzi, este important ca țările să fie puternice. Nu doar instituțiile, țara in general. E important să aibă posibilitatea să influențeze situația externă. Statele mici nu capacitatea aceasta.”

Europa Liberă: De aceea este importantă existența UE?

Jerzy Buzek: „Aceasta este ceea ce le spunem noi țărilor noastre membre, fie că vorbim de Slovenia, Polonia sau Germania:

Suntem mult mai puternici daca rămânem împreună!...

Suntem mult mai puternici daca rămânem impreuna! Dacă mă gândesc la Scoția - și vreau să fiu clar, nu vreau să sfătuiesc eu scoțienii, căci sunt convins că stiu eu mai bine ce e mai bun pentru ei si tara lor - nu aș dori să plec, să mă desprind din Marea Britanie. Sub umbrela Marii Britanii puterea de negociere cu oricine este mult mai mare. Cât privește UE, sunt convins că Scoția nu va avea aceleași condiții de negociere cu UE așa cum a avut și are Marea Britanie.”

Europa Liberă: Există analiști care pun aceste mișcari secesioniste din interiorul și din afara UE pe seama Rusiei. Ce credit au aceste teorii?

Jerzy Buzek: „Nu cred. Cred că ține doar de istoria europeană și de compoziția etnică și națională a fiecărei țări, si de dorința fireasca a oamenilor de a avea mai multă independență. Dar nu ințeleg foarte clar dacă chiar este un motiv bun ca Scoția să părăsească Marea Britanie. Dar nu sunt scoțian, nu sunt implicat în această decizie care cred că este foarte, foarte dificilă.”

XS
SM
MD
LG