Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: Restricţiile ruseşti la fructele din Moldova ar putea fi revizuite într-o lună


Ministrul agriculturii despre rezultatele negocierilor purtate la Moscova.

Europa Liberă: De peste două luni Moscova a interzis importurile de conserve de fructe şi legume din Moldova, după ce a hotărât să impună un embargou asupra fructelor moldoveneşti din cauza aşa-zisei molia orientală. Ce aţi reuşit pe parcursul aflării la Moscova să discutaţi cu partenerii ruşi, astfel încât să ajungeţi la un numitor comun?

Vasile Bumacov: „Am venit aici pentru două întrevederi – una la Rosselhoznadzor şi una la Rospotrebnadzor. Dar am avut posibilitatea să particip şi la expoziţia „World Food Moscow” şi la recepţia oficială dedicată zilei independenţei. Dar, în primul rând, am avut întrevedere la Rosselhoznadzor, cu domnul Serghei Dankvert, șeful serviciului fitosanitar rusesc, cu care ne cunoaştem demult, cu care noi de fiecare dată orice problemă care apărea reuşeam să o rezolvăm. Am avut o discuţie foarte bună, eu am avut argumente destul de convingătoare în privinţa faptului că nu se merita ca merele de calitate, fructele de calitate din Republica Moldova să mai fie supuse și embargoului, odată ce au fost introduse taxe vamale. De altfel, tot ceea ce se putea de colectat la bugetul Federaţiei Ruse merge în alte ţări, la alţi intermediari ş.a.m.d. Eu sper că am fost înţeles. Am convenit că timp de o lună vom continua discuţiile, poate chiar vom avea reprezentanţi ai Rosselhoznadzor la Chişinău, în aşa mod ca cel puţin peste o lună să fie luată o decizie finală ce facem în situaţia dată.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că aceste restricţii ruseşti la importul de fructe din Moldova ar putea fi revizuite timp de o lună?

Vasile Bumacov
Vasile Bumacov

Vasile Bumacov: „Aceasta a fost propunerea domnului Dankvert, ca să continuăm discuţiile în aşa mod ca timp de o lună să poată fi luată o decizie.”

Europa Liberă: În ce ar consta această decizie? Ce îşi doreşte să obţină Chişinăul?

Vasile Bumacov: „Pentru mine acest lucru înseamnă că, dacă totul este Ok şi nu mai sunt probleme, fiindcă dacă erau chiar unele suspiciuni că fructele ar putea avea unele probleme, acum nu este bază pentru astfel de suspiciuni, din cauza că tot ce a fost la producătorii mici, practic, a fost predat la suc, au rămas fructele de toamnă de calitate, care, de exemplu, nu pot avea reziduuri, deoarece perioada de tratare a lor a expirat de o lună şi jumătate.”

Europa Liberă: Dar aceasta înseamnă că dumneavoastră, care reprezentați Moldova, aţi recunoscut în faţa partenerilor ruşi că ar fi putut să existe şi aceste probleme pe care le-au semnalat cei de la instituţiile respective ruseşti?

Vasile Bumacov: „Noi nu avem ce recunoaşte, fiindcă, chiar am mai spus acest lucru, datorită colaborării bune care am avut-o cu Rosselhoznadzor și faptul că, dacă au apărut unele probleme noi nu am aşteptat decizii de la Moscova, dar am luat măsuri pe loc, la Chişinău, am fost cei mai exemplari, am făcut acest lucru. În comparaţie cu toate celelalte ţări care au livrat producţie pomi-legumicolă în Federaţie Rusă, noi am avut cele mai puţine încălcări, ca să fie clar acest lucru. Deci, noi nu avem ce recunoaşte. Cum am mai spus, chiar dacă sunt unele suspiciuni, nici ele nu mai au bază acum să existe în situaţia creată. De aceea, eu consider că ar fi bine ca în privinţa fructelor din Republica Moldova să fie ridicat acest embargou şi să rămânem deja în cadrul legal, de a achita taxele vamale, în aşa mod ca producătorii noştri să nu plece în altă direcţie, să nu cheltuiască bani prin alte ţări, atunci când se poate de continuat lucrul normal.”

Europa Liberă: Pentru că aţi vizitat acest târg alimentar internaţional de la Moscova, se pare că chiar acolo aţi şi declarat că cetăţenii ruşi apreciază produsele agroalimentare moldoveneşti pentru gustul lor. Dar nu e suficient doar cetăţeanul de rând, trebuie şi politicienii, cei care conduc cu Federaţia Rusă, să fie de aceeaşi părere.

Vasile Bumacov: „Dar până la urmă contează foarte mult şi părerea cetăţeanului simplu, a consumatorului. Fiindcă atunci când pe rafturi s-au cam rărit fructele de calitate şi alte produse, euforia unor mari realizări începe a dispărea şi apar aceste tensiuni. Oricum, societatea civilă într-o oarecare măsură poate influenţa decizia politicienilor. Dar noi am prezentat absolut toate argumentele pentru ca acest embargou să nu continue, fără sens, cu atât mai mult că nu este în folosul nimănui. Consumatorul din Federaţia Rusă astăzi nu are sortimentul pe care şi-l doreşte, pentru ceea ce există plăteşte mai scump, iar speculanţii astăzi înfloresc.”

Europa Liberă: Şi dacă peste o lună Moscova ridică acest embargou, Moldova va avea ce exporta pe piaţa rusă, din moment ce şi-a diversificat piaţa şi alte ţări şi-au deschis uşile pentru producţia agroalimentară din Moldova?

Vasile Bumacov: „Dacă ne uităm în viitor, sigur că acesta a fost un impuls pozitiv pentru producătorii noştri ca în sfârşit să se mobilizeze, să înţeleagă că asocierea este importantă, ca să înţeleagă că sunt pieţe şi mai bune, ca să înţeleagă că este necesar de a ambala şi a sorta. Dar aceasta este în perspectivă cele mai îndepărtate, rezultate pe care le vom obţine. Dar eu nu doresc ca în această perioadă scurtă o parte dintre fermieri să sufere, fiindcă noi avem încă foarte multe mere, noi vom avea frigiderele pline cu mere şi acest lucru continuă până în luna aprilie-mai. De aceea, eu îmi doresc ca în această perioadă să mai beneficiem de exporturi în Federaţia Rusă, până când se vor putea adapta realităţilor.”

Europa Liberă: Este adevărat că struguri, mere, pere din Moldova ajung în Federaţia Rusă nu neapărat direct de la producător, ci prin alte state care fac parte din CSI?

Vasile Bumacov: „Nici în trecut nu prea ajungeau direct, dar acum chiar trec prin mai multe mâini. În privinţa strugurilor noi nu avem probleme, fiindcă nu este interzis şi nu este în lista de taxare. Dar oricum în Federaţia Rusă, ceea ce nu s-a spus până acum, este acel preţ indicativ la fructe, de la care se calculează impozitele. Aşa că nu este chiar atât de simplu. Dar în privinţa strugurilor nu vreau să vă spun nimic, ei sunt vânduţi bine în Federaţia Rusă, sunt cei mai buni, cei mai gustoşi, de altfel ca merele, numai că merele acum nu ajung. Aşa cum ajung ele aici nu este treabă nici pentru partea rusă, nici pentru noi.”

Europa Liberă: În evaluările pe care le-aţi făcut la pierderi, rămâneţi la aceeaşi sumă?

Vasile Bumacov: „Sigur. Pierderile sunt şi nu avem ce face. Acum avem pierderi financiare, dar pe de altă parte, avem de câştigat că producătorii noştri numai aşa se vor uni, se vor mobiliza şi vor depune efort pentru a accesa alte pieţe.”

Europa Liberă: Pierderile financiare la cât le estimaţi?

Vasile Bumacov: „Este greu de spus, fiindcă noi am mers la suc cu prima parte de mere. Este greu de calculat. Acest lucru îl putem face atunci când se va termina exportul de mere din sezonul anului 2014.”

XS
SM
MD
LG