Linkuri accesibilitate

Ponta renunță, a doua Mare Unire nu va mai avea loc


E posibil ca premierul român să fi înțeles că ideea reunificării, chiar dacă este lansată pentru a-i aduce voturile românilor, ar putea fi folosită împotriva Republicii Moldova.

Șeful guvernului român, Victor Ponta s-a repliat astăzi după ce ministerul rus de Externe a declarat că sunt “inacceptabile speculațiile făcute de premierul României, privind o eventuală anexare a Republicii Moldova”.

„Mă bucur când sunt criticat de la Moscova”, a răspuns Ponta, explicând că-și dorește „alături” de prim-ministrul Iurie Leancă integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană până în 2018-2019.

Săptămâna trecută, când a fost desemnat prezidențiabil la congresul socialiștilor români, ținut în mod simbolic la Alba Iulia, Victor Ponta a avut, însă, un discurs unionist. Premierul român a spus că „lucrează zi de zi” împreună cu miniștrii săi pentru ca „ultima parte a teritoriului” care i s-a alăturat României în 1918 și „a fost pierdută după aceea” să revină „printr-o șansă istorică” și „să se unească nu doar cu România, ci cu întreaga Europă”.

Victor Ponta se dezice acum de „obiectivul” său principal anunțat în fața electoratului în care promitea că el ca viitor președinte va fi „simbolul națiunii unite” și că își dorește ca „în 2018, la 100 de ani de la Mare Unire, să fim din nou uniți, să fim mândri că suntem români”.

După ce ieri Ministerul de Externe de la Moscova a declarat „iresponsabilă și inacceptabilă implicarea factorilor externi în contextul campaniei electorale care se desfășoară în Republica Moldova”, premierul român a revenit astăzi cu precizări. „Cred că reunirea României cu Moldova în cadrul Uniunii Europene, nu în alt fel, e un obiectiv strategic” și pentru București și pentru Chișinău, a subliniat Victor Ponta.

E posibil ca premierul român să fi înțeles că ideea reunificării, chiar dacă este lansată pentru a-i aduce voturile românilor, ar putea fi folosită împotriva Republicii Moldova. Reacția lui de retractare a propriului discurs de la Alba Iulia prin care anunța că 2018 va reface teritoriul României Mari din 1918 nu a avut nici un fel de subtilități și nu a adus nici un fel de explicații. În interior, se bazează pe faptul că pe fondul bruiajului general de campanie, electoratul său nu va băga de seamă că a dat înapoi. În exterior, mizează că Bruxelles-ul a luat notă că nu este cu adevărat un iredentist și că în contextul conflictului din Ucraina nu va face gesturi propagandistice nesăbuite.

La prima vedere, Victor Ponta a făcut un pas înapoi după reacția dură a Moscovei, dar e posibil ca și semnalele primite din partea cancelariilor occidentale să-l fi determinat să renunțe la imaginea de viitor unificator pe care a încercat să și-o contureze la Alba Iulia, locul unde a fost semnat actul unirii între România și Transilvania în 1918.

XS
SM
MD
LG