Linkuri accesibilitate

Manifestaţii pro şi anti NATO la Chişinău


În faţa Ministerului Apărării de la Chişinău
În faţa Ministerului Apărării de la Chişinău

Liga Tineretului Rus s-a răzgândit în ultimul moment să-şi ţină acţiunea de protest în faţa Ministerului Apărării.

Moldova, ca ţară parteneră a NATO participa de ieri la exercițiile militare NATO din vestul Ucrainei, împreună cu militari din Statele Unite, Marea Britanie, România, Bulgaria, Ucraina, Georgia si Azerbaidjan. La Chişinău, Liga tineretului rus anunţase organizarea în această după amiază a unui protest împotriva participării Moldovei la exercițiile NATO din Ucraina. O relatare de la fata locului de la Alla Ceapai, care a constatat că… protestul n-a mai avut loc.

La ora anunţatului protest al Ligii Tineretului Rus, în faţa Ministerului Apărării erau adunaţi câteva zeci de contramanifestanţi, iar un număr aproape egal de poliţişti asigurau ordinea publică. Contramanifestanţii, printre care veterani ai războiului de la Nistru, reprezentanţi ai unor organizaţii naţionaliste de tineret, dar şi ai PNL au spus că au venit să-şi exprime dezacordul faţă de nemulţumirea Ligii Tineretului Rus, sprijinind participarea militarilor Armatei Naţionale la exercițiile NATO din Ucraina.

Contactat de Europa Liberă, un reprezentant al Ligii Tineretului Rus, a spus că, în ultimul moment, au decis să amâne protestul anunţat. Explicaţia formulată a fost că forţele de ordine oricum nu le-ar fi permis să protesteze pentru că numărul participanţilor îl depășea pe cel admis la o manifestație spontană, neautorizată.

De cealaltă parte, cei veniți să manifesteze pro-NATO s-au arătat convinşi că au reuşit să împiedice protestul Ligii Tineretului Rus. Iată bunăoară opinia preşedintelui Asociaţiei veteranilor războiului de la Nistru „Tiras-Tighina”, colonelul Anatol Caraman:

„Nu am venit să protestăm împotriva tineretului rus. Cine e tineretul rus în Republica Moldova? este un tineret expansionist, agresiv, menit să propage o propagandă anti-naţională, anti-vectorul european. De aceea, noi considerăm că trebuie să ne solidarizăm cu Ministerul Apărării.”

Expertul militar şi în probleme de securitate Viorel Cibotaru crede şi el că prin protestul planificat Liga Tineretului Rus a vrut a câta oară să exprime politica anti-NATO promovată de Kremlin şi să disemineze în societate ideea că orice parteneriat cu NATO va expune Republica Moldova unui pericol. Viorel Cibotaru spune că exercițiul militar NATO din Ucraina, început ieri, este organizat încă din 2007 şi în toţi anii Republica Moldova a participat la acest exerciţiu de pacificare.

„Acest exerciţiu specific care are loc acum se desfăşoară tradiţional pe poligonul militar „Iavorov” de lângă Lvov, Ucraina şi se desfăşoară din 2007. De obicei, aceste exerciţii constau din diferite elemente ale operaţiunilor clasice de menţinere a păcii. De exemplu, însoţirea convoaielor, organizarea aşa numitelor puncte de trecere, depistarea explozibililor, activităţi de elaborări de stat major, lucrul cu hărţile, diferite exerciţii de comandă şi de control a unităţilor care participă în aceste operaţiuni şi, desigur, multiple acţiuni de socializare. Faptul că acest exerciţiu sub egida NATO se desfăşoară în perioada când Ucraina este victima unei incursiuni militare a Federaţiei Ruse şi a unei rebeliuni din estul ţării sigur că nu este nici o legătură între aceste exerciţii militare şi aceste evenimente tragice din Ucraina. Totodată, sigur că este o manifestare de acele valori pe care le promovează NATO şi statele partenere care cooperează pentru a se pregăti de aceste operaţiuni de menţinere a păcii.”

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării 46 de militari din Armata Naţională participă la exerciţiul multinaţional care se desfăşoară zilele acestea la Centrul internaţional de menţinere a păcii „Iavorov” din Ucraina. În acest exerciţiu, care are drept scop pregătirea militarilor pentru participare în operaţiuni de menţinere a păcii, sunt implicaţi, în total, 1300 de militari din ţările NATO, dar şi din 3 state partenere: Moldova, Ucraina şi Georgia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG