Linkuri accesibilitate

Vitalie Marinuța: Unul din scenarii este crearea Novorosiei, cu includerea R. Moldova


Luptele continuă la Doneţk, în zona aeroportului internaţional, 14 septembrie 2014
Luptele continuă la Doneţk, în zona aeroportului internaţional, 14 septembrie 2014

Fostul ministru al apărării spune că se aşteaptă la orice surpriză din partea Kremlinului, ţinând cont de evoluţiile din estul Ucrainei.

Șeful forțelor NATO din Europa, generalul american de aviație Philip Breedlove, a declarat că în Moldova și regiunea ei transnistreană sunt vizibile „unele semne ale unui scenariu” de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către ruși. Potrivit agenției Reuters, Breedlove a spus că trupele ruse au ținut anul acesta exerciții militare în regiunea transnistreană, învecinată cu Ucraina, iar președintele moldovean a avertizat Moscova să nu anexeze regiunea așa cum a făcut-o în Crimeea. Vorbind la o conferință la Bruxelles, generalul american a mai spus că Alianța Nord-Atlantică „nu are în prezent o politică despre ce se poate face în acele țări care nu sunt în NATO, dar nici în Federația Rusă”. Cum ar trebui să reacţioneze Chişinăul sau ce s-ar putea aștepta?

Vitalie Marinuța: „Este o avertizare a colegilor noştri din Uniunea Europeană şi din Blocul Nord-Atlantic despre procesele care au loc în Republica Moldova. Aceste procese au fost semnalizate şi de către şeful Serviciului Informaţii şi Securitate. La momentul actual noi trebuie să ne consolidăm toate structurile de forţă, toate agenţiile care au apartenenţă la securitatea naţională. Personal, consider că trebuia să facem ieri lucrul acesta, trebuia să ne gândim asupra strategiei militare naţionale, să punem în aplicare strategia securităţii naţionale, acum rămânând doar să ne consolidăm. Nu sunt membru al guvernului, nu ştiu multe din interiorul acţiunilor întreprinse deja, dar cred că foarte bine ar fi să avem o cooperare mult mai bună cu NATO pe dimensiunea în cauză şi, totodată, să ne gândim la viitor: ce facem cu neutralitatea noastră; ce facem cu apartenenţa în blocul NATO? Și să primim aceste decizii cât mai repede.”

Europa Liberă: Domnule general Marinuţa, mai o vreau o precizare. Recent şi premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk îl suspecta pe preşedintele rus Vladimir Putin că doreşte să creeze un coridor către Transnistria prin Odesa. Credeţi că chiar este posibil acest lucru?

Vitalie Marinuța: „În situaţia actuală eu cred că trebuie să luăm în consideraţie toate variantele posibile. Una dintre variante ar fi şi crearea acestei Novorosii, inclusiv cu includerea Republicii Moldova. În acest discurs s-a menţionat că forţele NATO nu pot să ne ajute cu nimic, dacă nu suntem membri. Într-adevăr, aşa este. Ei pot să ne dea pregătire, să ne dea sfaturi, dar în caz că se întâmplă ceva, noi suntem de unii singuri.”

Europa Liberă: Dar cine ar accepta Moldova în Alianţa Nord-Atlantică, dacă în Constituţie este consfinţit statutul de neutralitate, dacă forţele ruse staţionează în estul Moldovei şi încă mulţi-mulţi de-alde „dacă”?

Vitalie Marinuța: „Clar că atâta timp cât noi avem Constituţia care stipulează neutralitatea noastră, nu putem nici să ne gândim. Noi avem câteva instrumente, printre care Planul individual de parteneriat Moldova-NATO, pe care putem să le folosim, dar acestea sunt doar pentru a ne pregăti, a ne antrena atât forţe noastre militare, cât şi alte structuri, inclusiv să ne dezvoltăm pe domeniul democraţiei, restructurării justiţiei, fiindcă şi aceste compartimente sunt în plan. Dacă noi ne dorim o aderare la NATO, atunci trebuie să începem un dialog cu societatea, să lămurim în primul rând societăţii ce înseamnă NATO, care sunt beneficiile, să abolim statutul de neutralitate. Și doar după aceasta să depunem o cerere pentru aderare la acest bloc politico-militar. În contextul actual noi în niciun fel nu putem să aderăm.”

Europa Liberă: Revizuirea unui articol din Constituţie se face prin referendum. Iar deocamdată opţiunea pro-NATO nu este împărtăşită de prea mulţi dintre cei chestionaţi în cadrul sondajelor de opinie…

Vitalie Marinuța: „Există două posibilităţi. Una este prin referendum, altă posibilitate este în cadrul Parlamentului. Să sperăm că forţele politice vor avea o viziune naţională în aceeaşi direcţie. Dar aceasta este doar o speranţă utopică la momentul actual, văzând care este spectrul politic în Republica Moldova. De aceea eu cred că în viitorul apropiat noi nu vom avea niciun fel de discuţii foarte mature, serioase pe domeniul neutralităţii şi aderării la NATO.”

Europa Liberă: Şi atunci Moscova poate uşor să meargă pe acest scenariu, ca să ajungă şi după hotarul ucrainean?

Vitalie Marinuța: „Rămâne să vedem. Dar activităţile din regiunile Lugansk şi Doneţk arată că Moscova are un plan bine determinat, ei au încălcat toate înţelegerile care au fost anterior atinse după terminare războiului rece. Aşa că eu personal m-aş aştepta la orice surpriză din partea Kremlinului.”

Europa Liberă: Ce semnale dă Moscova când vorbim despre trupele ruse care au făcut anul acesta exerciţii militare în regiunea din stânga Nistrului, în regiunea secesionistă Transnistria?

Vitalie Marinuța: „Aceste exerciţii nu s-au început anul acesta. Amplificarea exerciţiilor sau a pregătirii de luptă este deja de un an şi jumătate şi eu nu o dată despre aceasta am vorbit. Cu regret, până ce nu dăm cu nasul în glod, noi, moldovenii, nu ne învăţăm lecţia. Acest proces a început deja de doi ani în urmă, atunci când am semnalizat eu împreună cu Ministerul Apărării despre încercarea de a introduce armament greu în zona de securitate, un lucru interzis, atunci când s-a raportat, nu o dată, la Consiliul Suprem de Securitate despre exerciţii, inclusiv unele cu forţarea râului Nistru. De aceea, ar trebui să ne punem pe gânduri ce am fi putut să facem, dar mai mult ce avem de făcut, și să investim atât în pregătirea armatei Republicii Moldova, cât şi în pregătirea cetăţenilor, lucru care a fost început şi eu cred că este în derulare şi acum. Dar nu pot să vă spun exact, fiindcă nu sunt la curent.”

XS
SM
MD
LG