Linkuri accesibilitate

„Starea insecurității alimentare în lume”


Datele unui studiu dat publicității de Agenția alimentară a Națiunilor Unite, Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă și Programul Alimentar Mondial.

Numărul persoanelor care suferă de foame în lume a scăzut cu peste 100 de milioane în ultimul deceniu, dar 805 milioane de oameni, adică unul din nouă, tot nu au încă hrană suficientă. Este concluzia unui studiu lansat astăzi de trei agenții globale.

Eforturile guvernelor de a îmbunătăți situația alimentară au ajutat țările în curs de dezvoltare să se apropie de obiectivul asumat de Națiunile Unite, anume de a reduce cu jumătate numărul persoanelor suferinde de foame în perioada 1990-2015, au anunțat astăzi la Roma agenția alimentară a Națiunilor Unite, Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă și Programul Alimentar Mondial.

„Estimarea nivelului actual de răspândire a foametei și malnutriției arată că progresul în reducerea acestor fenomene la scară globală a continuat, dar securitatea alimentară rămâne încă un ideal de atins”, se spune în raportul intitulat „Starea insecurității alimentare în lume”.

Studiul citat de Reuters arată că progresele substanțiale din unele țări producătoare de hrană ca Brazilia fac ca tabloul general să pară mai optimist, dar maschează în același timp eșecurile din țări ca Haiti, unde numărul celor care suferă de foame a crescut de la 4,4 milioane în 1990-1992 la 5,3 milioane în 2012-2013.

Brazilia sau Indonezia au îndeplinit deja angajamentul de a înjumătăți rata foametei prin investiții și măsuri diverse, de la reforma în agricultură la ajutorul alimentar pentru școlari.

Studiul recomandă însă eforturi suplimentare în alte țări, mai ales în cele din Africa sub-sahariană, din sudul și vestul Asiei, pentru a reduce până la sfârșitul lui 2015 proporția celor înfometați în țările în curs de dezvoltare la 11,7% față de 13,5% în prezent.

Continentul unde trăiesc astăzi cei mai mulți oameni care nu au suficientă mâncare este Asia, cu 526 de milioane de persoane subnutrite.

Țările asiatice care au cunoscut în ultimele trei decenii perioade îndelungate de creștere economică, precum China, Indonezia, Tailanda sau Vietnam, au reușit să reducă mult rata înfometării.

Dar în zona Caucazului și Asiei Centrale multe țări se confruntă în continuare cu întreruperi ale circuitului alimentar, inclusiv din cauze politice. Iar Asia în general are probleme cu felul cum se consumă mâncarea. Este vorba de igiena alimentară problematică și de nevoia de a îmbunătăți în continuare calitatea alimentației.

Națiunile Unite au spus că eradicarea înfometării va contribui din plin la reducerea sărăciei, la instaurarea păcii și stabilității globale, și au îndemnat guvernele lumii să investească mai ales în fermele de familie.

„Aceste ferme produc o mare parte din mâncarea pe care o consumăm și sunt de departe cea mai mare sursă de locuri de muncă din lume. Ele sunt de asemenea paznicii biodiversității agricole mondiale și ai altor resurse naturale”, se spune în raport. Printre măsurile de sprijin recomandate se numără simplificarea legăturii producătorilor cu piața, reducerea risipei de hrană, mai ales după recoltă, și sporirea veniturilor

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG