Linkuri accesibilitate

Referendumul din Scoţia – o Cutie a Pandorei? (Adevărul)


Antiamericanismul tot mai răspândit în Europa (România liberă)

Dacă Scoția va decide la referendumul din 18 septembrie să se desprindă de Marea Britanie, aceasta ar putea deschide Cutia Pandorei, adică ar putea declanșa un val de mișcări secesioniste în Europa, se arată într-un documentar publicat de ziarul Adevărul. După Scoția, cel mai probabil Irlanda de Nord va dori să iasă din regat și să se alăture Irlandei. Apoi Spania, unde Catalunia e majoritar pentru secesiune și nu de azi de ieri, dar mai sunt și alte patru regiuni doritoare. Italia se confrunta cu două regiuni cu apetit de separare. Franța ar avea și ea două, nu doar insula Corsica, ci și Bretania continentală. In fine, sinteza se referă și la focarele de secesionism din Ucraina și Republica Moldova - cu Transnistria și, mai nou, cu Găgăuzia, și de care și România ar putea fi afectată.

S-a spus adesea că românul e născut poet. Andrei Pleșu crede însă că, mai nou, pare că s-a născut președinte, într-atât de mare ar fi buluceala la strunga înregistrării candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Scriind în Adevărul, Pleșu reamintește că în 1996, când Convenția Democratică a obținut pentru Emil Constantinescu postul de șef de stat învingându-l pe candidatul Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, s-a dovedit că nu avea și un proiect de prim ministru. A urmat o mare bâlbâială, terminată cu improvizație. Același lucru pare să se petreacă acum, dar referitor la președinție. „Vom avea, probabil, un preşedinte de adunătură şi o clasă politică asemenea lui, scrie Pleșu. Vom culege roadele unei cronice imaturități politice şi civice. (...) S-ar zice că suntem mereu nepregătiți, absorbiți strict de licărul incert al momentului. (...) Stăm sub blestemul spasmodicului. Politica autohtonă e o succesiune de puseuri de febră, la capătul cărora suntem sleiţi.”

În România liberă, Cristian Câmpeanu scrie despre antiamericanismul tot mai răspândit în Europa, dar și în România, unde, susține jurnalistul folosind probabil date sociologice, mulți tineri între 15 și 25 de ani cred că atentatele teroriste de la 11 septembrie sunt un fel de joc video sau, dacă chiar au avut loc, atunci a fost cumva „cu complicitatea guvernului american”. Și mai înspăimântătoare i se pare puterea de penetrare în România a antioccidentalismului de tip Alexandr Dughin, ca formă de rezistență pe redute de ortodoxism. Mulți preoți români, Biserica Ortodoxă Română ar pune serios umărul la această viziune, crede comentatorul României libere. În loc să se preocupe de Mitropolia Basarabiei și de nevoia eliminării influenței rusești din Moldova, preoțimea din România s-ar arăta mai degrabă dornică ”să devină parte a mișcării pseudo-pan-ortodoxe a lui Dughin, care are un singur obiectiv: eliminarea Americii din Europa și deschiderea drumului Rusiei către Vest”. Cristian Câmpeanu reamintește că 11 septembrie este o dată de referință în istoria contemporană. Degeaba se laudă Emil Constantinescu și Adrian Năstase că ei au băgat România în NATO. Dacă n-ar fi fost 11 septembrie, Statele Unite n-ar fi decis extinderea NATO spre Est și România nu ar fi azi membră NATO, ci ar fi stat la coadă ca Turcia, vreo 50 de ani, se mai arată în acest comentariu din România liberă.

XS
SM
MD
LG