Linkuri accesibilitate

Ponta și Lupu: afinităţi politice, interese electorale


Romania - The new Prime Minister of Romania, Victor Ponta, signed an oath, 07May2012
Romania - The new Prime Minister of Romania, Victor Ponta, signed an oath, 07May2012

Ce afinități are partidul aflat la guvernare în România cu partidului lui Marian Lupu?

Partidul Democrat din Moldova și Partidul Social Democrat din România și-au reînnoit acordul de colaborare, ambele aflîndu-se în prag de alegeri generale în Moldova și prezidențiale în România. Aflat la București, liderul Marian Lupu a discutat cu premierul român Victor Ponta, liderul PSD, despre proiecte comune care ar putea fi dezvoltate în domeniul social. Dar și despre „ajutorul reciproc”, în prag de campanie electorală. O analiză a corespondentei Europei Libere la București Sabina Fati

Diferența dintre cele două ține mai mult de mărime, decât de substanță. PSD este un partid care nu a obținut niciodată mai puțin de 25 la sută din voturile electoratului, ceea ce ca pondere parlamentară a însemnat mereu peste 30 la sută.

Prin comparație, democrații din Republica Moldova au înregistrat cel mai bun rezultat la alegerile generale în 2011, cu un scor de 18 procente.

Socialiștii de pe cele două maluri ale Prutului se trag mai mult sau mai puțin direct din ramura comuniștilor.

Președintele onorific al PSD, Ion Iliescu a vorbit chiar după căderea regimului Ceaușescu despre necesitatea comunismului cu față umană, în vreme ce Marian Lupu, liderul PDM, și-a început cariera politică sub umbrela Partidului Comuniștilor, în perioada în care Vladimir Voronin era președintele Republicii Moldova.

Colaborarea pusă la punct de Marian Lupu și Victor Ponta la începutul acestei săptămâni pornește în mod explicit de la nevoia susținerii premierului român în cursa pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna noiembrie.

Ponta, care are un scor de circa 40 de procente și nu prea mai are de unde să crească, ar avea nevoie de voturile moldovenilor care dețin pașapoarte românești, în condițiile în care până acum aceștia au preferat să voteze preponderent cu dreapta românească.

În schimb premierul român promite proiecte sociale care să fie administrate de partidul Dlui Lupu. Cele două partide au semnat un prim protocol în 2006, dar rezultatele cooperării lor sunt deocamdată ca și inexistente.

Din 2004 încoace prezidențialele din România au fost câștigate la limită de Traian Băsescu. Conform ultimelor cercetări sociologice suma alegătorilor de dreapta din România este mai mare decât cea a votanților de stânga, de aceea Victor Ponta încearcă să-i atragă de partea lui pe moldovenii cu cetățenie română.

Vizitele lui peste Prut, amiciția cu premierul Iurie Leancă, proiectele pe care le-a lansat în ultima vreme în Republica Moldova, toate au ca scop consolidarea imaginii șefului guvernului român, considerat deocamdată favorit în competiția prezidențială.

E posibil ca în subsidiar șeful socialiștilor români să-i fi promis la schimb lui Marian Lupu sprijin logistic și poate chiar financiar la alegerile generale din această toamnă.

Sfârșitul mandatului președintelui Traian Băsescu îi lasă loc de manevră lui Victor Ponta, care încearcă să-și joace cărțile și la Chișinău, despărțindu-se, însă, de ideile unioniste ale lui Băsescu, un alt punct comun pe care îl are cu Marian Lupu.

XS
SM
MD
LG