Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


„Ziarul de Gardă”, Înaltpreasfințitul și cecenii, numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate de guvernul de la Chișinău.

Investigația „Ziarului de Gardă” a ajuns să fie cea mai mediatizată la acest sfârșit de săptămână. Redactorul-șef, Aneta Grosu, spune că publicația ar fi fost amenințată pentru articolul „Casa de lux şi femeia din spatele ÎPS Vladimir”

Aneta Grosu: „Această săptămână a fost impresionantă pentru noi în primul rând prin articolele care au fost publicate în „Ziarul de Gardă” și au continuat subiectul averilor Mitropolitului Vladimir, Înalt Preasfinţitul, aflat în subordinea Patriarhiei ruse, care, mai nou, s-a dovedit că îşi permite vacanţe luxoase pe plaje exotice, în societatea unor femei, lucru care canonic este interzis, de altfel. Subiectul a fost publicat joi, iar reacţiile au început imediat. Şi cel mai grav e că persoane din anturajul Mitropolitului, presupunem noi, au atacat reporterul şi publicaţia noastră, spunând că am prejudiciat imaginea familiei sale. S-a prezentat drept membru al grupării cecene din Republica Moldova şi a ameninţat ziarul că va interveni cu metode cecene, musulmane, pentru că el este obligat să se răzbune conform acestor reguli. „Ziarul de Gardă” a depus o plângere la poliţie. Aşteptăm acum investigaţia oamenilor legii să vedem ce ar fi de făcut în continuare. Oricum lucrurile nu s-au încheiat aici. Site-ul ziarului a fost atacat în această dimineaţă, timp de câteva ore nimeni nu a mai avut acces la acest articol, serviciul tehnic a restabilit foarte greu activitatea site-ului. Să vedem ce urmează.”

*

Aneta Grosu de la „Ziarul de Gardă” se referă și la numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate de coaliția de guvernare:

„Subiectul care, probabil, deranjează toată societatea, este felul în care Legislativul îşi începe activitatea. Deputaţii ar fi trebuit să vină din vacanţă. Mulţi spun că au şi venit, dar lucrează în comisii. Site-ul parlament.md şi alte medii de informare deocamdată nu ne oferă foarte multe informaţii despre activitatea legislatorilor noştri. După ce în sesiunea trecută Legislativul a votat semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi obţinerea regimului liberalizat de vize, la acest început de sesiune deputaţii îşi permit o lejeră prelungire a vacanţei, iar acest fapt deranjează cetăţenii într-un an electoral. Potrivit informaţiilor oficiale, în actuala sesiune Legislativul trebuie să voteze Legea despre finanţarea partidelor, o lege foarte importantă şi aşteptată în societate. Iar despre efectele votării acestei legi s-ar putea să nu aflăm prea multe, pentru că suntem într-un an electoral, iar până la 30 noiembrie nu este atât de mult. Mai mult chiar, legea s-ar putea să nu fie aplicată în actuala campanie, dat fiind faptul că este timp destul de restrâns pentru votarea, publicarea în „Monitorul Oficial” şi aplicarea ei.”

*

Jurnalistul Ion Terguță, directorul reprezentanței moldovenești a companiei „Teleradio MIR”, crede că evenimentul care a marcat această săptămână a fost fapctul că 10 țări arabe, între care Arabia Saudită, au acceptat să se angajeze alături de Statele Unite ale Americii în lupta împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic care controlează porțiuni mari în Irak și Siria.

Ion Terguță: „Din punctul meu de vedere, evenimentul politic al săptămânii este coalizarea Statelor Unite și a celor 10 state arabe împotriva așa-numitului Stat Islamic, dar și pentru lupta împotriva terorismului. SUA încearcă în felul acesta să refacă echilibrul de forțe în regiune, după înfrângerea suferită în fața Rusiei în problema siriană. Această coalizare are loc pe fundalul căderii la burse a prețului la petrol, dar și a reducerii livrării de gaze dinspre Rusia către Europa de Est. Cel mai probabil, asistăm la o nouă redefinire a confruntării globale între marile puteri: Siria, pe lângă Ucraina, va deveni din nou un factor important în politica internațională.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG