Linkuri accesibilitate

Western în sectorul Telecentru


A venit demult timpul ca poftele acestor haiduci ai tranziţiei să fie potolite.

Vasăzică, se duc nişte poliţişti şi reprezentanţi ai preturii să „recupereze” o porţiune de drum îngrădită de un cetăţean cu plăci de beton şi… o chestie aparent simplă degenerează într-un western cu elemente horror. Împuşcături, oameni răniţi, însîngeraţi, ajunşi în stare gravă la spital. Omuleanul care instalase plăcile de beton spunea că drumul acela îi aparţine, că poliţiştii l-au atacat primii şi că el doar s-a aparăt cu arma lui de vînătoare. O armă pe care, de altfel, poliţia o caută de mai multă vreme.

Aşadar, am văzut un western în sectorul Telecentru al Chişinăului. Să ne mirăm? Să ne speriem? Să constatăm pentru a mia oară că există oameni nervoşi şi imprevizibili?

Cred că drama sus-pomenită ar trebui să devină un punct de plecare pentru restabilirea normalităţii şi legalităţii. La ce mă refer? Păi, la faptul că în urbea noastră europeană sînt suficienţi indivizi care şi-au extins ilegal gospodăriile. Tot soiul de anexe slute la blocuri, cu ogrăzi ca la ţară, porţiuni ale spaţiului public îngrădite cu nonşalanţă, tot felul de buticuri-cafenele-vulcanizări care muşcă din spaţiile verzi. Trăim într-un fief al haosului, într-o lume în care spaţiul public poate fi lejer hăcuit de cel cu muşchii mari.

A venit demult timpul ca poftele acestor haiduci ai tranziţiei să fie potolite. Altminteri vor urma, cu siguranţă, noi episoade ale westernului moldav.

Şi mai e un detaliu curios-ciudat. Vezi un omulean care face o construcţie bizară, o construcţie prea extinsă. Iar atunci cînd îi ceri omuleanului o explicaţie, el îţi spune, rînjind satisfăcut, că are actele în regulă. Şi el chiar le are.

Mi se pare că în anii lungi ai tranziţiei edilii autohtoni au fost prea indulgenţi, prea molcuţi, prea indiferenţi. Şi lumea şi-a tot lărgit spaţiul vital. Şi, de fapt, cetăţeanul obişnuit cu indulgenţa edililor e nedumerit cînd cineva vine să-i ceară socoteală pentru extinderea acareturilor. De aceea, se enervează şi chiar la moacă poate să-ţi dea…

XS
SM
MD
LG