Linkuri accesibilitate

Separat sau în alianţe? Opţiunile partidelor guvernării şi din opoziţie


Opinii de experţi şi editorialişti.

Deputatul comunist Eduard Mușuc spune că partidul său nu se va coaliza cu nici o altă formațiune, nici înainte, nici după alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Mușuc a făcut declarația Europei Libere în urma sugestiei de luni a unui lider liberal-democrat care spunea că o coaliție largă este posibilă, dacă PCRM renunță la opoziția față de integrarea europeană. Nu sunt primele declarații despre coalizarea sau distanțarea partidelor înainte de alegeri.

Deşi oficial campania electorală nu a început, politicienii au dat startul întâlnirilor cu alegătorii şi evenimentelor de popularizare a programelor electorale. În aceste acţiuni, partidele de la guvernare merg deocamdată separat, chiar dacă ideea creării unui bloc electoral, lansată de mai mulţi comentatori nu a fost categoric respinsă. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Iurie Leancă, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, spunea că formaţiunile democrate trebuie să arate alegătorilor unitate şi, din acest motiv, trebuie găsită o formulă astfel încât partidele din coaliţie şi în alegeri şi după să promoveze obiective comune.

Referindu-se la ideea de unitate în campanie electorală, jurnalistul Vladimir Soloviov remarcă că nu există încă o înţelegere clară între componentele din coaliţie şi nici în interiorul partidelor:

„Acum sunt posibile diferite variante şi începe târguiala, pentru că toţi ştiu că Leancă vorbeşte ca la alegeri să meargă într-un bloc cu democraţii, iar Filat nu susţine această idee. Dacă e să vorbim de potenţiale coaliţii, atunci poate fi una, dacă se vor înţelege liberal-democraţii şi democraţii, să meargă la alegeri împreună. Un asemenea bloc poate fi şi o garanţie că democraţii nu vor face alianţă cu comuniştii, pentru că mai înainte, un posibil scenariu era anume coaliţia dintre democraţii şi comunişti, cei care vizibil şi-au micşorat elanul anti-european.”

Ideea unui consens între actorii din coaliţie este sonorizată şi de Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. El a declarat Europei Libere că partidele proeuropene trebuie să aibă un comportament decent şi colegial în campania electorală. În opinia mai multor analişti, ar fi posibilă o coaliţie după alegeri, între Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor. Întrebat despre aceste suspiciuni, Lupu a spus că partidul pe care îl conduce are aceleaşi priorităţi pe care le avea şi în 2009, când nu a acceptat o alianţă cu comuniştii.

De cealaltă parte, liderul comunist, Vladimir Voronin a anunţat că va face coaliţie doar cu poporul şi nu se vor alinia nicidecum actualei guvernări, care a semnat şi a ratificat în acest an Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Deputatul Eduard Muşuc confirmă spusele şefului său:

„Vom lucra pentru ca să obţinem o majoritate parlamentară. PCRM are o strategie proprie şi nu are de gând să îşi schimbe retorica sau altceva, după cum doreşte cineva. Cu coaliţia de astăzi, cu dânşii să intrăm în alianţă nu avem de gând, cu nimeni.”

Singur în campania electorală merge şi Partidul Liberal, însă liderul acestuia, Mihai Ghimpu, la microfonul Europei Libere a lăsat să se înţeleagă că după alegeri ar putea reveni alături de colegii din fosta alianţă.

Urmărind declaraţiile liderilor de partid, jurnalistul Vladimir Soloviov notează că politicienii moldoveni au renunţat deseori la declaraţii, de aceea sunt posibile mai multe scenarii după alegeri:

„Amintiţi-vă de conflictul dintre Plahotniuc şi Filat, se părea că aceasta nu are rezolvare. Totuşi, partidele au creat a treia alianţă şi au continuat să vâslească în aceeaşi barcă. De aceea toate aceste declaraţii înainte de alegeri, nu sunt mai mult decât pre electorale. După alegeri, exact aşa Lupu poate să spună că e în interesul ţării şi au luat o decizie complicată de a face coaliţie cu comuniştii. Pe de altă parte nu este numaidecât necesar să se formeze o coaliţie oficială cu comuniştii, pot fi înţelegeri pe anumite tematici şi partidele vor fi separate, dar vor vota împreună unele proiecte.”

După ce componentele actualei coaliţii de guvernământ şi-au anunţat poziţiile pentru electorala din toamnă, unii analişti au insistat pe ideea creării unui bloc comun, iar alţii pe cea a unor liste separate. Doar în acest caz, remarcă Victor Ciobanu, editorialist la Ziarul Naţional, formarea unei majorităţi pro-europene ar fi posibilă, întrucât concurenţa în opinia sa, aduce rezultate mai bune.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG