Linkuri accesibilitate

Baden-Baden: între iubirea statornică pentru Ialta și interesul pentru Soci


Pe drumul Ialta-Aluşta
Pe drumul Ialta-Aluşta

Un interviu cu politicianul social-democrat din Baden-Baden, Werner Henn.

Baden-Baden, vestita stațiune cu balneo-climaterică din sud-estul Germaniei unde și-au avut temporar reşedinţa mari scriitori, de la Tolstoi la Soljenițîn, nu este doar una dintre cele mai bogate localități germane, și care, între altele, găzduiește cea mai mare operă din țară, dar și singura care este înfrăţită cu orașele Ialta și Soci. Parteneriatul cu Ialta a început în anii 2000, pe vremea când Crimeea aparținea Ucrainei.

Anexarea peninsulei de către Rusia a determinat Primăria din Baden-Baden să înghețe parteneriatul cu Ialta. Anul acesta însă, aleșii locali din Baden-Baden au votat vrând-nevrând și un parteneriat cu Soci, care ar fi fost „comandat de sus”, cu puțin timp înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă, menit să cosmetizeze puțin imaginea orașului de pe riviera caucaziană a Mării Negre.

În Baden-Baden locuiește o puternică comunitate de ruși naturalizați, în majoritate așa numiții Spätaussiedler, de regulă germani care în timpul războiului au fost deportaţi în Rusia, și care au revenit în Germania. O parte dintre aceștia o reprezintă oligarhii, oameni foarte bogați care au investit masiv în imobiliare. Ceilalți sunt ruși săraci, clasa de mijloc fiind ca și inexistentă. Nici unii, nici ceilalți nu se implică în viața orașului și nici nu au activitate politică, preferând să rămână in cercul restrâns al comunităţii ruse, după cum arată Werner Henn, etnic german născut in România (și el un Spätaussiedler), care este liderul fracțiunii SPD (Partidul Social-Democrat German) din Consiliul Local din Baden-Baden.

Werner Henn
Werner Henn

„În Baden-Baden avem peste 100 de națiuni. Din fosta URSS au venit mulți care au rădăcini germane. O parte sunt cei care au venit cu foarte mulți bani care au cumpărat foarte multe vile, chiar și palate în Baden-Baden, iar pe de altă parte sunt „rușii”- spun „ruși”, dar ei vin din Kazahstan, Uzbekistan și din alte foste țări sovietice - care locuiesc normal, ca toți ceilalți în Baden-Baden, au o comunitate rusească, dar nu prea apar în viața civilă a orașului, și asta este critica mea, pentru că ei ar putea să se articuleze mult mai mult, să participe la viața socială, așa cum fac mulți alții. Noi pe turcii care locuiesc aici i-am integrat foarte bine, nici nu se mai deosebesc de populația germană, dar rușii încă nu au ajuns la nivelul ăsta să se angajeze și ei în cluburi sportive, în asociații, în viața politică sau socială.”

În anii 2000 Baden-Baden s-a înfrățit cu Ialta, ambele orașe găsind un filon comun în statutul lor de stațiune balneo-climaterica. Werner Henn, este unul dintre artizanii acestei înfrățiri. Însă în ajunul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, de anul acesta, Baden-Baden a primit din partea Rusiei propunerea de a se înfrăți și cu Soci. Consiliul local din Baden-Baden a fost pus într-o situație delicată, căci după anexarea Crimeii ucrainene de către Rusia, sancționase Kremlinul înghețând parteneriatul cu Ialta aflată sub noua administrare rusească. În circumstanțe controversate a acceptat totuși și înfrățirea cu Soci, după cum povestește Werner Henn.

„Baden- Baden este înfrățit cu Ialta cam de 15 ani, din jurul anului 2000. Ne-am înfrățit așadar cu Crimeea din Republica Ucraina, pentru că are multe paralele cu orașul Baden-Baden, este un centru monden cunoscut în Rusia, ca și Baden- Baden în Germania, este o localitate balneară. Am avut relații foarte bune, atât la nivel individual, particular, cât și între instituții, iar acum suntem în situația că rușii ne-au „furat”, ca să spunem așa, orașul nostru frate, pentru că noi eram înfrățiți cu un oraș din Ucraina, iar acum este ilegal în Federația Rusă. Și mai avem si altă localitate cu care suntem înfrățiți în Rusia, lucru care nu este o mare plăcere pentru noi, căci ni s-a ordonat de sus să facem o legătură cu Soci. Primarul general al orașului Baden-Baden a fost chemat la Berlin, la președintele de atunci, Christian Wulf, a spus că s-ar bucura dacă Baden-Baden s-ar înfrăți cu Soci înainte de a începe jocurile olimpice, pentru că ei vor să aibă un partener foarte cunoscut și renumit in Germania, pe fondul criticilor care existau atunci în jurul felului în care s-a amenajat Soci pentru Jocurile Olimpice. Deci popularitatea Soci-ului nu era așa de mare și ei au vrut să îi facă puțină reclamă prin asocierea cu Baden-Baden. Eu am votat împotriva, dar până la urmă Baden-Baden s-a înfrățit cu Soci. Cu toate acestea nu s-au derulat prea multe activități, în afara unor vizite de lucru. ”

Potrivit lui Werner Henn relațiile dintre Baden-Baden și Ialta s-au schimbat radical după anexarea Crimeii de către Rusia.

„După anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia eu am făcut imediat un demers în parlamentul nostru din Baden-Baden și am cerut primarului general să oprească toate legăturile politice și administrative cu Ialta, pentru că după acest act ilegal, noi nu putem merge mai departe ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Am dorit să fim solidari cu linia UE și să sancționăm acest act ilegal. Am scris și o scrisoare ministrului de externe, dl Steinmeier, prieten și coleg de partid, care mi-a răspuns că poziția mea este și poziția guvernului german, și, in consecință, ne roagă să nu continuăm legăturile politice și administrative cu Ialta”.

Cum la Berlin funcționează acum o coaliție a creștin-democraților, de centru-dreapta, cu social-democrații, de centru-stânga, l-am întrebat pe Werner Henn, cum văd aceștia din urma aspirațiile Ucrainei de a deveni membru NATO dar și ieșirea din criza de la granița de est a Uniunii Europene.

„NATO este umbrela protectoare împotriva Rusiei pe care o doresc atât Ucraina cât și statele baltice. Dar ei trebuie să știe că vor provoca cu fiecare pas pe care îl fac în direcția asta, vor provoca Moscova și mai mult. Ar fi bine ca fiecare să facă un pas înapoi, și poate atunci se va vedea perspectiva mai bine. Noi, social-democrații, suntem într-o poziție foarte delicată, căci noi suntem cei care am deschis dialogul german cu Rusia și țările din fostul bloc sovietic sau din Pactul de la Vașovia. Și acum suntem în situația în care rușii, cu care noi am avut relații foarte bune până acum un an încep să se orienteze complet altfel. Noi încercăm în baza relațiilor pe care le avem cu Moscova, cu Kievul și cu alte state din regiune, să liniștim apele, căci acest conflict care nu mai este local și există pericolului unui incendiu în zona aceea. Trebuie să ne gândim că avem și Caucazul acolo, că Irakul, kurzii nu sunt departe, este o problemă de anvergură europeană, dacă nu chiar mondială. Trebuie să facem totul pentru a liniști spiritele de acolo, și a aduce părțile la masa tratativelor. Armele trebuie să tacă!”

XS
SM
MD
LG