Linkuri accesibilitate

„Poporul Rusiei e traumatizat de secolul XX”


Vladimir Mirzoev
Vladimir Mirzoev

Cunoscutul regizor rus Vladimir Mirzoev spune că sentimentul pe care îl are legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina este cel de neliniște și chiar mai mult – de groază.

Exponenții intelectualității ruse au făcut publică o declarație împotriva războiului în Ucraina, autoizolării Rusiei și restaurării totalitarismului, declarație întitulată „Opriți agresiunea rusească!”. Printre cei care au semnat această scrisoare este și regizorul Vladimir Mirzoev. Regizorul a acordat un interviu colegului nostru de la Radio Svoboda, Andrei Șarîi.

Vladimir Mirzoev spune că sentimentul pe care îl are legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina este cel de neliniște și chiar mai mult – de groază.

Vladimir Mirzoev: „Pentru că mor oameni și în Ucraina și în Rusia și eu nu înțeleg deloc de ce ei trebuie să moară. Este o idee absolut himerică – cea de crearea a unui nou imperiu, a „Lumii ruse”. Probabil acest concept a trăit mult timp în capetele responsabililor de sectoarele de forțe din Rusia și iată că acum acești demoni au pornit să-și realizeze planul lor dement. Și acest lucru mi se pare extrem de îngrijorător, periculos și absolut suprarealist. Când aud politicienii operând cu termeni de genul geopolitica, confruntarea dintre SUA și Rusia, mi se pare că această terminologie, această ideologie este una din secolul trecut, chiar de pe vremurile de dinainte de cel de al doilea război mondial. Este o neînțelegere totală a felului în care s-a schimbat lumea în ultima jumătate de secol – sunt niște scheme vechi, băgate în capetele oamenilor care au terminat școlile KGB și FSB și academii militare. Ei realizează în practică viziunile lor interne asupra lumii, așa cum le au structurate în calitate de militari și securiști – ei simt nevoia să deconspire dușmanul, să lupte cu dușmanul. Probabil să în lipsa dușmanului ei se simt neîmpliniți profesional. Iar acum practic toată conducerea Rusiei a devenit una militar-securistă. Iată de ce s-a întâmplat așa că această himeră a devenit un plan de viață pentru Rusia – unul absolut dement și lipsit de sens”.

Regizorul Vladimir Mirzoev spune că nu este surprins de susținerea masivă acordată de cetățenii ruși politicii Kremlinului, și asta pentru că, în opinia sa, populația Rusiei este profund traumatizată de evenimentele secolului XX.

Vladimir Mirzoev: „Oamenii intră foarte ușor în starea de euforie maniacală și psihoză patriotică, apoi la fel de ușor pică în depresie. La nivel de personalitate, este vorba despre o tulburare bipolară, când oamenii reacționează absolut inadecvat la lucruri deși terifiante, dar totuși simple precum războiul – ei neagă că are loc un război. Se poate desigur afirma că rușii sunt victime ale propagandei televizate, dar, pe de altă parte, nu e atât de greu să deschizi internetul pentru a primi informația alternativă pentru a compara și a analiza faptele. Dar ei nu vor să analizeze nimic, ei nu pot accepta ideea în sine că țara lor, patria lor este agresor. Această negare în psihologie este numită resantiment – o supărare, o traumă care ulterior se manifestă ca o stare maniacal-patriotică. Oamenii, familiile sunt traumatizate de toate dramele secolului XX și acum scot la iveală o reacție neadecvată”.

Nu poți crea ceva sublim când devii cinic și aprobi războiul...

La fel ca și întreaga societate rusă, și oamenii de cultură s-au scindat, unii dintre ei criticând războiul din Ucraina, alții, mai conformiști sau care depind de finanțări de la stat, susținând direct sau indirect politica Kremlinului.

Vladimir Mirzoev: „Din punctul meu de vedere, oamenii care își pun semnătura sub apelul de a continua războiul devin pur și simplu periculoși – nici mâna nu le-aș strânge. Războiul este un rău. Războiul pentru o himeră este un rău dublu. Războiul cu un popor frățesc este un rău triplu. Fiecare își face alegerea sa. Acea parte de intelectualitate care își alege un loc călduț sub soare, alege să nu-și piardă bucata de pâine consimțind la orice demență, din punctul meu de vedere sunt oameni care s-au pierdut pe ei înșiși. Îmi pare rău pentru ei. Nici măcar nu pot spune că îi detest. Regret profund că acești oameni au ales astfel să dispună de darul spiritual pe care îl au, pentru că nu poți crea ceva sublim când devii cinic și aprobi războiul. Este o autodistrugere, este o cale a sinuciderii. Și această energie sinucigașă este simțită nu doar în rândul intelectualilor ruși, ci și în popor. Din punctul meu de vedere, națiunea care pune la cale o agresiune împotriva unei țări frățești recurge la o adevărată sinucidere morală. Iar sinuciderea morală este urmată de cea fizică, economică, politică”.

Vladimir Mirzoev spune că oamenilor de cultură de o valoare reală le este din ce în ce mai greu să supraviețuiască acum în Rusia. Pe de altă parte, regizorul consideră că emigrarea oamenilor de cultură ar însemna o tragedie și o cădere a Rusiei într-o epocă medievală. ”Voi încerca să supraviețuiesc aici, chiar dacă este din ce în ce mai greu, pentru că atâta timp cât în țară mai există o zonă de intelectualitate lucidă, consider că mai există o șansă. Nu aș vrea să văd Rusia revenind total la instinctele animalice, la epoca de piatră”, spune regizorul Vladimir MIrzoev, în interviul pentru Radio Svoboda.

XS
SM
MD
LG