Linkuri accesibilitate

Bulgaria și soarta gazoductului South Stream


Compania OMV își va putea ceda drepturile pentru prospecțiuni și producție de gaze în șelful bulgăresc.

Guvernul interimar al Bulgariei condus de profesorul Gheorghi Bliznașki încearcă, se pare, să obțină acordul Bruxelles-ului pentru realizarea proiectului „South Stream”. În vederea înlăturării obstacolelor ce provin din pachetul energetic 3 zona maritimă a gazoductului va putea fi definită drept „productivă”(în care se produc gaze) ci nu „de tranzit”. Relatează corespondentul Europei Libere la Sofia Petio Petkov.

După cum informează agenția rusă Itar-Tass această variantă a fost discutată la Moscova de ministrul rus al energiei Alexandr Novak și de comisarul european pentru energie Gunther Oettinger. Gazoductul subacvatic prin care vor fi tranzitate 65 de miliarde m.c. de gaze pe an, va ocoli Ucraina, Moldova și România prin care acum trec gazele rusești spre Europa centrală și de sud.

Gazoductele ce fac legătura între câmpuri de producție situate în șelful maritim al Germaniei, Franței și Belgiei au astfel de statut și nu trebuie să corespundă criteriilor pachetului 3.

Compania austriacă OMV, partenera Gazpromului în proiectul South Stream, își va putea ceda drepturile pentru prospecțiuni și producție de gaze în șelful bulgăresc ce va fi traversat de gazoduct. Conectarea câmpului de producție de principala conductă de tranzit va putea neutraliza obiecțiunile Bruxelles-ului.

Noua rută a gazoductului South Stream
Noua rută a gazoductului South Stream

În portul Burgas a acostat nava barja italiană „Castoro Sei” care va monta tuburile tronsonului maritim. În zona portului sunt stocate 18.000 de tuburi, fiecare cu o lungime de 12 metri. Dimensiunile acestei nave specializate adusă de la Rotterdam de un remorcher oceanic sunt impresionante:160 metri lungime, 60 de emtri lățime.

La Burgas a sosit și o navă rusească care va transporta tuburile spre traseul gazoductului.

Președintele holdingului South Stream Transport la care participă mai multe companii energetice din Rusia, Germania, Franța și Italia, a declarat că sudarea și depunerea tuburilor va începe numai cu acordul guvernului bulgar. Surse neoficiale citate de presa moscovită au anunțat însă că operațiunea va demara la toamnă. Compania mixtă va realiza numai tronsonul subacvatic al gazoductului

500 de sudori cu înaltă calificare din Bulgaria și din alte țări europene vor fi angajați la realizarea proiectului.

Noul ministru al economiei Vasil Ștonov a declarat că principalele probleme ce trebuie rezolvate sunt legate de tronsonul ce va traversa Bulgaria.

Previous Next

XS
SM
MD
LG