Linkuri accesibilitate

Gazprom, Rosneft sancționate - Rusia scoasă de pe piețele bursiere europene


Noile sancţiuni, care vor fi publicate în detaliu mâine în Monitorul Oficial, vor restrânge accesul la pieţele de capital pentru marile companii petroliere ruseşti

Practic, Gzaprom și Rosneft sunt excluse de la orice activități pe piețele bursiere europene.

Uniunea Europeană a adoptat astăzi cea de a patra rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, sancțiuni convenite de liderii europeni, pe 5 septembrie, în marginea summit-ului NATO din Țara Galilor.

Noile sanctiuni, care vor fi publicate în detaliu mâine în Monitorul Oficial, vor restrange accesul la pietele de capital pentru marile companii petroliere rusesti Rosneft, Transneft si activitatile petroliere ale Gazprom.

Cele trei companii "indeplinesc criteriile" fixate de ambasadorii celor 28 de state membre pentru a impune noi restrictii in finantarea bancilor, a societatilor din domeniul apărării si cele petroliere, în care statul rus detine peste 50% din capitalul social.

Investitorii din UE nu vor mai putea cumpara obligatiuni sau actiuni ale acestor firme si nici nu le vor putea acorda imprumuturi. Practic, Gzaprom și Rosneft sunt excluse de la orice activități pe piețele bursiere europene.

Miza este complicarea capacitatii acestor grupuri de a se finanta de maniera autonoma, "pentru a constrange statul rus sa bage mana in buzunar".

Uniunea Europeană a spus că noile sancțiuni pot fi suspendate, sau modificate, dacă Rusia respectă acordul de încetare a focului convenit tot pe 5 septembrie și își retrage trupele. Premierul rus Dmitri Medvedev amențase anterior că Rusia va răspunde în manieră "a-simetrică” în cazul aplicării de noi sancțiuni.

Uniunea Europeană a spus că sancțiunile ar putea fi ridicate dacă Rusia își retrage trupele din Ucraina. În ciuda armistițiului, se relatează lupte noi în apropiere de orașul Mariupol și de aeroportul de la Donețk.

Cu toată intransigența afișată de europeni, nimeni, în documentele sau intervențiile oficiale, nu mai pomenește soarta Crimeei. Occidentalii par a se fi resemnat de facto cu anexarea acesteia, iar când se vorbește despre retragerea trupelor rusești ca o precondiție pentru ridicarea sancțiunilor, exigența este formulată vag, astfel încât nu e limpede dacă asta acoperă și Crimeea.

Detaliile concrete ale noilor sancțiuni vor fi publicate în mâine în Monitorul Oficial al UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG