Linkuri accesibilitate

Diasporă, origini, reveniri. Moldova între Est și Vest


Valentina Ursu în dialog cu Ștefan Maimescu și cu două localnice din CRiuleni

Moldoveni din 28 de țări, unde s-au stabilit temporar cu traiul și au loc de muncă acolo, au participat în aceste zile la Congresul Diasporei, ediția a șasea. Guvernarea a profitat de această platformă de comunicare cu cei emigrați, comunicare cu numeroase beneficii, inclusiv de descurajare a înstrăinării lor față de Moldova.

Zilele acestea pentru moldovenii veniți în țară au fost organizate diverse ateliere la care migranții au putut afla cum să dezvolte o afacere la baștină cu banii câștigați peste hotare sau cum se pot feri de traficanții de ființe umane. De la cei veniți acasă la acest Congres al Diasporei am aflat că sunt preocupați să cunoască cât mai multe, de exemplu, despre votul în diasporă, despre politicile de reintegrare, protecție socială, sănătate.

Deputat în primul Parlament, Ștefan Maimescu, care de mai mulți ani muncește în Italia, spune că cei din diasporă depun eforturi pentru a face cunoscute istoria, cultura și datinile țării lor, țară pe care o iubesc necondiționat și de care sunt mândri.

Ștefan Maimescu: „Diaspora este o forţă, dar încă nu este închegată, încă nu este bine organizată, este numai pe bază de asociaţii.”

Europa Liberă: Ce v-ați dori dumneavoastră?

Ștefan Maimescu: „Să aibă un statut independent, să fie scoasă de sub călcâiul guvernului. Diaspora trebuie să aibă vocea ei, să aibă reprezentanţii ei în Parlament, în guvern, aşa cum este în alte ţări democratice din Europa. A fost creat Biroul pentru Relaţii cu Diaspora de pe lângă Guvern, s-a lucrat ultimii doi ani bine în această direcţie pentru reintegrarea cetăţenilor în societatea ţărilor unde lucrează şi se simte chiar o tendinţă de a schimba în bine pentru a fi integraţi acei care se întorc acasă, dar este foarte mult de lucru.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Exodul acesta are şi avantaje, şi dezavantaje pentru statul Republica Moldova?

Ștefan Maimescu: „Este clar că sunt aspecte pozitive.”

Europa Liberă: Care sunt aceste aspecte pozitive?

Ștefan Maimescu: „Aspecte pozitive sunt că diaspora a contribuit la salvarea economică mai mult a cetăţenilor.”

Europa Liberă: Remitenţele au salvat comunităţile?

Ștefan Maimescu: „Remitenţele au salvat familiile. În schimb, remitenţele au şi sens negativ. Remitenţele îi ajută pe guvernanţi să guverneze liniştit, 30-40% din produsul intern brut este din remitenţe.”

Europa Liberă: Remitenţele nu sunt direcţionate acolo unde ar trebui. Ele merg în mare parte la consum. Moldoveanul ce face? Îşi cumpără maşini de lux, face de trei-patru ori reparaţie la casă, îşi mai înalţă un gard ca să fie şi el la modă cu ceilalţi vecini. Copiii de părinţi plecaţi în străinătate irosesc banii pe bunul plac al lor.

Ștefan Maimescu: „Mulţi s-au văzut trecuţi peste cordon, cum se zice, după sărăcia în care au trăit. Exodul a început îndată după ce au venit comuniştii la putere, mulţi au plecat chiar decepţionaţi.”

Europa Liberă: Vă întrebam unde se irosesc banii care vin de peste hotare? Sau unde se folosesc?

Ștefan Maimescu: „La procurarea unui apartament, la procurarea unui lot de pământ, la cumpărarea celor necesare pentru copiii care sunt la grădiniţă, la şcoală, întreţinerea părinţilor, buneilor care au rămas fără nicio susţinere, dar nu se duc în investiţii.”

Europa Liberă: Dar există și programul PARE 1+1...

Ștefan Maimescu: „10 lei de la stat, 10 lei ai tăi. Dar sunt foarte puţine contracte de acest fel încheiate. În primul rând că nu au informaţia necesară, deja se pune pe picior buna informare, dar oamenii nu au încredere să investească, au frică. Frica este corupţia. Cei care au fost la Padova, am avut întâlniri în nordul Italiei, au fost şi din fracţiunile Partidului Liberal Democrat din Moldova, din Partidul Democrat, din Partidul Liberal, îi întreabă pe toţi: „Când veţi opri corupţia în Republica Moldova? Când veţi schimba justiţia în Republica Moldova? Când guvernarea se va întoarce cu faţa spre cetăţean?”. Noi, cei care suntem peste hotare, suntem ochi şi urechi pe Basarabia. Ştim ce se întâmplă, cum au făcute tâlhăriile şi cu Aeroportul, şi cu Banca de Economii, şi cu alte, alte momente negative. Cu regret, aceste acţiuni nu au făcut cinste guvernării şi mă tem că le vor juca festa la viitoarele alegeri.”

Europa Liberă: A propos despre scrutinul parlamentar care se apropie, în 30 noiembrie vor avea loc alegerile parlamentare. Contează şi votul celor plecaţi peste hotare? Sunt importante aceste alegeri? Și care este miza acestui scrutin parlamentar?

Ștefan Maimescu: „Aceste alegeri sunt foarte importante. De ele depinde soarta Republicii Moldova, dacă ne vom păstra pe viitor vectorul european.”

Europa Liberă: Votul va fi unul geopolitic, geostrategic?

Ștefan Maimescu: „Votul va fi unul crucial. Fiindcă noi trebuie să avem o continuitate. Noi am început un drum spre Europa, acolo unde am fost şi acolo unde trebuie să revenim, de fapt.”

Europa Liberă: Aceasta ziceţi mulţi dintre dumneavoastră, cei plecaţi în statele membre ale Uniunii Europene. Avem aceste sondaje de opinie care arată că raportul ar fi cam 50 la 50, când este vorba de opţiunile pro-estice, pro-vestice. O parte dintre respondenţi zic că pledează pentru ca Moldova să se apropie de Uniunea Europeană, iar altă parte susțin că Moldova trebuie să meargă spre Uniunea Vamală şi să îmbunătăţească relaţia cu Federaţia Rusă.

Ștefan Maimescu: „Acum, la acest congres, au fost delegaţi din toate ţările, inclusiv pe zonele geografice – Europa, Europa de Est, Rusia, Canada, America. A fost şi un apel făcut de către partidele din coaliţia de guvernare să facă tot posibilul pentru a înlătura orice litigiu, orice conflict între aceştia şi de a merge mai departe, de a avea o continuitate pentru a păstra şi a ajunge acolo unde trebuie să ajungem.”

Europa Liberă: Dar vă contraziceţi. Chiar dumneavoastră, domnule Maimescu, acum ziceţi că s-au făcut privatizări ilegale, concesionare de Aeroport, că au făcut atâtea greşeli şi ar avea atâtea păcate guvernarea, iar pe de altă parte că tot aceştia ar trebui să rămână la putere.

Ștefan Maimescu: „Întâi răspund la prima întrebare, sondajele care arată 50 la 50, poate sunt de aici, din Republica Moldova. Chiar şi la alegerile precedente, din 2010, noi, cei din afara ţării am votat pentru cursul european 98%. Şi acum din partea diasporei va fi votul decisiv pentru cursul european. Să vă spun de ce suntem nevoiţi din nou să votăm această alianţă. Da, ştim situaţia care este, ştim gafele care s-au făcut, dar sunt în componentele alianţei o parte din partid sau segmente din alte partide, în fond, nucleul de bază în alianţă, în Parlament, este pentru integrarea în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Spuneţi cinci politicieni care vă insuflă încredere.

Ștefan Maimescu: „În primul rând este Iurie Leancă. Toţi îl respectă şi se mândresc chiar şi la congres cu el. El, de fapt, a deschis uşile diplomaţiilor occidentale. Am putut să ne mândrim că avem un prim-ministru care ne-a reprezentat Republica Moldova la toate reuniunile importante, de la primii paşi spre Uniunea Europeană până la încheierea Acordului de Asociere şi liberalizarea regimului de vize cu UE. Apoi urmează Vlad Filat, Partidul Liberal Reformator, Partidul Liberal. Mai mult am rezerve, şi nu numai eu, faţă de Partidul Democrat, ne-a jucat festa în toate. Şi cunosc aceasta şi peste hotare, şi aici cunosc toţi. Demult era pusă la punct și justiția, măcar parțial de oprit această corupție. Dacă spuneau deschis: „Nu putem guverna mai departe cu reprezentanții acestui partid” e clar că se termina și cursul pro-european, și reformele. De aceea au fost nevoiți pe spatele democrației să ducă și această tâlhărie, și această hoție. Dar mai departe nu putem așa. Acum cetățenii trebuie să înțeleagă că votul masiv trebuie să îl dai pentru acei care sunt integri moral, pentru politicienii care sunt curați și vor binele acestui popor și pentru care interesul națiunii, interesul poporului este mai presus decât interesul personal, meschin. Și de aceea eu cred că în această direcție vor vota alegătorii la viitoarele alegeri.”

Europa Liberă: Domnule Maimescu, dar relația cu Rusia cum ar trebui să fie? Atunci când mergi în stradă și în Chișinău, dar și în Moldova profundă, în discuțiile pe care le am cu majoritatea cetățenilor, ei pledează pentru o relație bună cu Federația Rusă.

Ștefan Maimescu: „Noi, chiar și cei din primul Parlament, nu am avut intenția să întrerupem relațiile economice tradiționale cu Federația Rusă. Altceva e că Rusia urmărește alte scopuri, geopolitice, geostrategice în această regiune.”

Europa Liberă: Care ar fi acele scopuri urmărite de Moscova?

Ștefan Maimescu: „Să refacă măcar nițel fosta Uniune Sovietică, fostul imperiu prin așa-numita Comunitate a Statelor Independente, sau prin această Uniune Vamală care nici nu există. E clar că aici Rusia are interese. Și ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, evenimentele dramatice, tragice pun în pericol chiar și independența Republicii Moldova și nu numai. Acum vedem ce schimbări au loc și întruniri la nivel de Uniune Europeană, NATO, e clar că este pericolul declanșării unui război de proporții, de aceea e bine să se găsească căi diplomatice pentru a rezolva problemele. Fiindcă în ziua de azi rezolvarea problemelor pe calea armelor poate duce la o catastrofă umană.”

Europa Liberă: Mai credeți că forța argumentului poate fi mai decisivă decât forța armei?

Ștefan Maimescu: „A venit președintele Rusiei Putin cu președintele Ucrainei Poroșenko ca să fie încheiată confruntarea armată, să fie stabilitate.”

Europa Liberă: Credeți în această intenție?

Ștefan Maimescu: „Cred dacă nu se va întâmpla iarăși cum s-a întâmplat cu Transnistria, cu noi. A apărut acest conflict, pe urmă l-au înghețat, au trecut atâția ani, nu s-a făcut niciun pas înainte. În această regiune a crescut o nouă generație care nici nu își dau seama sub ce dictatură își duc zilele. Și e clar că ceea ce se întâmplă în sud-estul Ucrainei urmează aceleași scenarii, pregătite încă în anii ʾ90 pentru Republica Moldova, pentru Georgia, pentru Ucraina, conflictul din Karabah, între Azerbaidjan și Armenia. Moftul imperial rus nu se mai oprește și acesta prezintă un pericol. Rusia niciodată nu aduce stabilitate, vedem acest sabotaj economic din partea Rusiei asupra Republicii Moldova, aceleași embargouri neîntemeiate, dar lumea își dă bine seama de-acum, și producătorii noștri, și oamenii simpli știu că sunt niște motive politice care nu trebuie să existe în relațiile bilaterale.”

Europa Liberă: Ștefan Maimescu se gândește să revină în Moldova?

Ștefan Maimescu: „Câinele nu scapă din legătoare și fuge de la casă, de la un gospodar bun de bună voie. Am fost constrâns și eu de situația de atunci să plec. Toți avem același gând, că mai devreme ori mai târziu vom reveni acasă. Aici ne este baștina, aici ne sunt moșii, strămoșii, părinții, buneii și dorul de casă nu-l stinge nimeni…”

Europa Liberă: În ce condiții reveniți în Moldova?

Ștefan Maimescu: „Revenim nu pentru ca cineva ne creează condiții. Chiar și congresul acesta al diasporei a arătat ce potențial are diaspora pentru a dezvolta economic Republica Moldova.”

Europa Liberă: Se zice că a plecat partea cea mai importantă a păturii de mijloc a societății.

Ștefan Maimescu: „Da, așa este.”

Europa Liberă: Cea care face prosperă țara.

\
\

Ștefan Maimescu: „Avem studenți care au absolvit universități în țările europene.”

Europa Liberă: Dar și cei care au plecat, profesori, în mare parte…

Ștefan Maimescu: „…medici, muncitori calificați, ingineri. Este plecată o forță activă a societății.”

Europa Liberă: Și ați lăsat acasă pe cei mai neputincioși…

Ștefan Maimescu: „Diaspora este privită ca una dintre cele mai pașnice, muncitoare forțe. Noi, practic, am fost cei care am deschis Europa, lumea, cu tradițiile, cu cultura...”

Europa Liberă: Acum aduceți Europa acasă…

Ștefan Maimescu: „Acum aducem Europa acasă. Sunt planuri mari, chiar proiecte pentru a face investiții, tot ceea ce cere Uniunea Europeană, prin Acordul de Asociere de a schimba și a deveni o democrație liberă, veritabilă. Nu vrem să mai trăim în dictatură, în corupție, în injustiție. Vrem prosperare, pace, liniște.”

Europa Liberă: E scumpă libertatea?

Ștefan Maimescu: „Libertatea este cea mai scumpă și cu regret pentru ea se plătește și se sacrifică. Este mare prețul…”

***

Și din Criuleni multă lume muncește peste hotare. În stradă am discutat cu două localnice care au copii aflați la lucru în străinătate, fie în Est sau în Vest. Interlocutoarele mele sunt de părere că ar putea să apară o șansă ca moldovenii să trăiască mai bine aici, la ei acasă.

Europa Liberă: Alegerile parlamentare din toamnă, din 30 noiembrie, vor fi alegeri geopolitice, geostrategice? Încotro Moldova: cu Estul, cu Vestul?

„Chiar dacă am aproape 80 de ani, cred că este calea pe care trebuie să mergem, spre Europa.”

Europa Liberă: De ce? Aţi mers acolo? Ştiţi cum se trăieşte acolo?

„Vedem, simţim pulsul.”

Europa Liberă: Este diferenţă între Uniunea Europeană şi Uniunea Sovietică?

„Mare.”

Europa Liberă: Prin ce se deosebesc?

„Prin libertatea pe care am căutat-o… Mergem cu paşi mici, dar siguri. Şi sperăm că tineretul ne va conduce şi va fi bine şi la alegeri...”

Europa Liberă: Care este diferenţa între cele două uniuni, fosta Uniune Sovietică şi Uniunea Europeană?

„La Uniunea Europeană noi încă visăm, dar sper şi cred că va fi mai bine în Uniunea Europeană decât în fosta Uniune Sovietică.”

Europa Liberă: Speranţa aceasta de ce o legaţi?

„Să fim apăraţi de lege. Omul nostru nu a fost apărat, a ştiut numai să muncească şi să trăiască cu frica în sân, s-a temut şi de aproapele lui pe timpul Uniunii Sovietice. Eu am lucrat în colhoz şi ştiu cum a fost – cu frică, tremurai că acuşi ca veni cineva. Primul secretar era… de la dânsul toate. Dar îi aveam şi pe ai noşti de pe loc care ne presau. Atunci aveam bani, dar nu aveam ce şi de unde cumpăra cele necesare. Dar acum dacă ne străduim şi bani găsim, şi de toate sunt.”

Europa Liberă: Dar este sărăcie în Moldova? Pentru că atunci când discuţi cu lumea toţi încep să se plângă, să spună că este sărăcie.

„Numai de aceea că ei nu citesc, nu cunosc, nu simt pulsul vieţii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi nostalgică după trecut, după URSS?

„Doamne ferește! Câteodată mi-e ruşine că-i ascultam şi nu puteam răspunde, nu mă răsculam. Aşa a fost până la Marea Adunare Naţională, am participat la toate adunările.”

Europa Liberă: Acum văd că lumea nu este prea motivată să meargă să aleagă, ar fi pierdut încrederea în politicieni, în clasa politică, în guvernare, în instituţiile statului.

„Nu e chiar așa, au și ei verticalitate. Trebuie să cântărească toate, cum să meargă, pe unde să meargă.”

Europa Liberă: De ce lumea nu vrea să meargă la alegeri? Este o greşeală să nu mergi la alegeri?

„Lumea greşeşte dacă nu se duce la alegeri? Clar că greşeşte, dar acesta este un drept. Trebuie de mers şi trebuie de ales, să nu le permitem comuniştilor să vină la putere. Fiindcă domnul Voronin a avut două mandate, opt ani a fost la conducere, dar nu am simţit că lucrurile merg spre bine. Dar acum putem merge liber în Europa la copii. Am feciori acolo şi sper că voi merge le ei, dacă voi fi sănătoasă. Nu mai trebuie să-ţi faci paşaport românesc pentru a merge să-ţi vezi copiii. Ţi-ai făcut paşaport biometric, ai toate actele în regulă şi poţi pleca liber unde vrei.”

Europa Liberă: Este scumpă libertatea?

„Foarte.”

„Nu are preț.”

„Mulţumim că am ajuns şi am văzut libertatea...”

Europa Liberă: Dar aveţi pentru cine vota?

„Da.”

Europa Liberă: Ce votaţi: liderul, partidul, programul, promisiunea?

„Eu cântăresc, încă nu pot spune, voi vedea ce vor promite, care este calea.”

Europa Liberă: Promisiunea este scumpă?

„După cum îndeplinesc. Ei promit, dar nu îndeplinesc. De aceea încă stau la cumpene.”

Europa Liberă: Lumea ce alege? Să i se ridice pensia şi salariul sau să se construiască un drum, să fie renovată o grădiniţă, o şcoală, să fie canalizare, apeducte? Ce vă doriţi dumneavoastră cel mai mult?

„Aşa cum merg lucrurile, aşa este bine.”

Europa Liberă: Ce este mai bine?

„Este mai bine şcoală, grădiniţă, drumuri, ca tineretul să fie împăcat. Noi ne împăcăm cum este.”

Europa Liberă: Ce alegeţi? Să ridice salariul sau să construiască drumuri?

„Să construiască și drumurile, dar să ridice puţin salariile şi pensiile, fiindcă sunt mici, dar preţurile cresc.”

Europa Liberă: Deci, moldoveanul nu ar mai trebui atât de mult să se plângă şi mereu să ofteze că, uite, nu-mi dă guvernul, nu-mi dă Parlamentul? Poate e cazul să-şi pună întrebarea ce fac ei pentru ţară, aşa precum americanii?

„Să stai cu mâna întinsă nu e bine.”

„În sat este foarte greu.”

Europa Liberă: Sunt şi moldoveni lenoşi...

„Sunt mulţi lenoşi.”

„Sunt și lenoși, și bețivi.”

„ Sunt şi mulţi beţivi care nu lucrează şi aşteaptă numai ca cineva să le dea.”

„Eu, la 80 de ani, am ore acasă. Nu cer, dar fac. Nu de aceea că am nevoie de bani, dar am plăcere. Ei de ce nu au plăcerea să lucreze?”

„Şi eu lucrez. Am şi pensie, dar şi lucrez. Eu merg la lucru ca la sărbătoare, îmi place să lucrez. Voi lucra cât voi putea, fiindcă atunci când lucrez mă simt tânără.”

Europa Liberă: La alegeri veţi merge?

„Numaidecât. Dacă nu voi putea merge, mă vor ajuta să merg, voi merge la alegeri numaidecât, împreună cu toţi ai mei...”

Europa Liberă: Pentru ce se dă votul? Pentru persoană, pentru lider, pentru partid, pentru promisiune?

„Pentru promisiuni, să ducă la bun sfârşit ceea ce au pornit.”

Europa Liberă: Mai ţineţi minte pentru cine aţi dat votul şi pentru ce promisiuni?

„Da.”

Europa Liberă: V-aţi dezamăgit?

„Nu. Fiindcă văd că mergem pe calea cea dreaptă.”

Europa Liberă: V-a părut rău vreodată pentru votul pe care l-aţi dat în ultimii ani?

„Nu. Fiindcă au împlinit ceea ce am dorit.”

Europa Liberă: Ce s-a împlinit?

„Cât de frumos trăim acum.”

„S-a împlinit visul de a merge la copii fără a aduna atâtea acte...”

„Ei vin când noi vrem.”

Europa Liberă: Şi dumneavoastră aveţi copii peste hotare?

„Toţi sunt peste hotare. Am un fiu, de 25 de ani trăieşte în Anglia cu toată familia. Am şi în Rusia.”

Europa Liberă: Se duce acum lupta că Moldova trebuie să fie cu Uniunea Europeană sau mai aproape de Federaţia Rusă?

„Teritorial noi suntem în Europa şi suntem departe de Rusia.”

Europa Liberă: Relaţia cu Rusia cum trebuie să fie?

„Cu toţi trebuie să avem relaţii bune.”

Europa Liberă: Dar Federaţia Rusă vrea bine Moldovei şi cetăţenilor acestui stat?

„Şi acolo este o luptă mare. Dar luptă ruşii de pe loc, care sunt adevăraţi ruşi, cred.”

„Ei tot trebuie să ne vrea nouă binele. Doar atunci când am fost în Uniunea Sovietică, de la noi luau toate produsele agroalimentare. Dar dacă ei acum ne resping, conducerea noastră va găsi alte pieţe de desfacere şi nu ne vom pierde.”

Europa Liberă: Dar au motive cei din Federaţia Rusă să interzică importul de produse agroalimentare?

„Nu. Ei au interzis importul fiindcă noi tindem spre Europa şi nu spre Rusia. Dar nu ar trebui să fie aşa. Acum este libertate, vrei cu Rusia, vrei cu Uniunea Europeană. De ce să nu mergem în Uniunea Europeană? Trăim în Europa şi trebuie să fim în rând cu cei din Europa.”

Europa Liberă: Dar de ce Rusia nu-i vrea binele Moldovei?

„Fiindcă vor să fim cu dânşii.”

„Noi nu trebuim ruşilor, lor le trebuie teritoriul, le trebuie hotarele.”

„Au ocupat partea de est şi nu putem circula liber, ca pe timpuri, aşa vor şi acum. Înainte plăteam 20 de copeici şi ajungeam la Dubăsari, dar acum atâtea foi trebuie să îndeplineşti ca să ajungi şi ţi-e a lehamite şi nici nu ne mai ducem.”

Europa Liberă: Am înţeles că lumea totuşi merge în regiunea transnistreană pentru că e ademenită acolo de preţuri…

„Înainte mergeau. Dar acum nu se prea duce lumea. Mai degrabă mergem la Chişinău, este mult mai ieftin la Chişinău decât la Dubăsari.”

„Pământul ne e scump…”

„Îmi pare rău, eu sunt în raionul Dubăsari născută și eu nu pot să mă duc…”

„Eu am două fiice măritate acolo.”

Europa Liberă: Acest cuvânt „separatism” este dureros?

„Nu ştiu de unde a venit acest cuvânt. Sunt separatişti, mai ales aceşti ruşi, când stai de vorbă cu ei ai impresia că te-ar şterge de pe faţa pământului.”

Europa Liberă: Şi fetele dumneavoastră la Dubăsari ce fac?

„Sunt profesoare.”

Europa Liberă: Şi ce zic?

„Ele lucrează în şcolile din subordinea Chişinăului. Sunt presate, dar ne împăcăm cu gândul că va fi bine.”

Europa Liberă: Credeţi într-o Moldova unificată? Cele două maluri ale Nistrului au şansa să se reunifice?

„Cred că da. Dacă în Ucraina se dau lupte pentru a nu pierde Luganskul şi Doneţkul, să rămână în componenţa Ucrainei şi totul se va încheia cu bine, atunci şi Transnistria trebuie să se reîntregească cu noi...”

„Suntem un popor paşnic, un popor care dorim numai binele. Eu cred că totul va fi bine.”

XS
SM
MD
LG