Linkuri accesibilitate

Petro Poroșenko a confirmat semnarea unui acord de încetare a focului în Ucraina


Negocierile de pace de la Minsk, 5 septembrie 2014
Negocierile de pace de la Minsk, 5 septembrie 2014

Un lider al rebelilor pro-ruși a afirmat că acordul nu schimbă dorința lor de a se separa de Ucraina.

Reprezentanții guvernului ucrainean și cei ai rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei au semnat un acord de încetare a focului care va începe la ora 18 ora locală, vineri 5 seprembre.

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a confirmat semnarea acordului în cadrul convorbirilor de pace de la Minsk, la care au participat reprezentanți ai RUsiei și OSCE.

Nu au fost date publicității în mod oficial detalii despre ce conține documentul.

Poroșenko a anunțat că a dat ordin comandanților săi militari să înceteze focul cu începere de la ora 18 ora locală, și a afirmat că „trebuie să facem tot ce e posibil și imposibil” pentru oprirea vărsării de sânge pn estul Ucrainei.

Un lider de rang înalt al rebelilor pro-ruși a confirmat semnarea acordului, precizînd însă că asta nu schimbă dorința lor de a se separa de Ucraina.

Progresul înregistrat la Minsk vine după ce în ultimele două săptămâni forțele rebele au avut obținut cîteva victorii în fața armatei ucrainene despre care NATO spune că au fost făcute cu implicarea directă a mii de militari ruși și cu armament rusesc, fapt negat de către Moscova.

Semnarea acordului vine de asemenea în timp ce Uniunea Europeană ia în considerare impunera de noi sancțiuni mai aspre Rusiei din cauza rolului pe care l-a jucat Moscova în acest conflict, în care 2.600 de persoane au fost ucise din aprilie încoace.

Cancelarul german Angela Merkel a spus vineri că sancțiunile Uniunii Europene ar putea fi suspendate dacă acordul de încetare a focului din Ucraina este respectat.

Înainte de semnarera acordului de pace de la Mink, în Ucraina de est au continuat confruntărilr armate.

În portul ucrainean Mariuopol s-au înregistrat tiruri de artilerie.

Forțele pro-guvernamentale au spus că au fost bombardate de cîteva ori în timpul nopții trecute.

Observatorii OSCE au vorbit despre lupte grele în două sate din apropiereestul orașului în 4 septembrie. Mariuopol, care e port strategic la Marea Azov la vest de granița cu Rusia, e noul punct fierbinte în conflictul din estul Ucrainei.

Recent, rebelii pro-ruși au cucerit un oraș ucrainean situat între granița cu Rusia și Mariuopol, în ofensiva în care au ocupat teren mai la nord, în apropiere de Lugansk și Donețk.

Agențiile ruse de știri au relatat despre tiruri de artilerie în timpul nopții la Donețk.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG