Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Virginia Dumitraş, reporter la platforma „E-sanatate.md”.

„Astăzi, pe E-sanatate puteți citit despre Eșecurile Parteneriatelor Publice Private în sănătate. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, Parteneriatele Publice Private în medicină au pornit pe o direcție greșită. Într-un document se precizează că agentul economic care a câștigat licitația pentru implementarea Parteneriatelor Publice Private în servicii de imagistică la Spitalul Clinic Republican a suportat cheltuieli suplimentare pentru montarea utilajului imagistic. Acest lucru s-a întâmplat din cauza realizării unui studiu de fezabilitate de proastă calitate. În același timp, Corporația Financiară Internațională s-a implicat superficial, adică a întocmit doar contractul și a organizat licitația. Totuși, aceasta a încasat 250 de mii de dolari pentru servicii. Auditul consideră că cheltuielile suplimentare suportate de câștigătorul licitației se vor regăsi în prețurile pe care le vor achita ulterior bolnavii.

Pe platforma noastră mai citiți și despre afacerile din transportul cadavrelor. În raportul pentru anul trecut al Curții de Conturi se menționează că la licitația pentru alegerea unei companii care să transporte cadavrele din spitale și locurile publice către Centrul de Medicină Legală a participat o singură companie. Chiar dacă a fost singura, organizatorul tenderului – Direcția Sănătate a Municipiul Chișinău - a desemnat-o câștigătoare. Auditorii precizează că agentul economic nu avea licență de activitate. Cel puțin acesta nu a prezentat-o, așa cum se cere în caietul de sarcini, dar acest „detaliu” nu a fost luat în calcul la deschiderea ofertelor.

Mai aflați de pe E-Sănătate că tot mai multe gravide din Moldova fac teste genetice pentru a vedea dacă bebelușul s-ar putea naște cu malformații. Datorită acestora, părinții pot preveni nașterea unui copil cu probleme mintale sau cu diverse malformații. Totuși, specialiștii susțin că chiar dacă sunt avertizate că micuțul se va naște, de exemplu, cu sindromul Down sau Edwards, unele cupluri decid să nu întrerupă sarcina deoarece nu cred.

Sorina David scrie despre bărbatul care a fost arestat pentru că nu a plătit amenda aplicată din cauză că nu și-a cumpărat poliță medicală. Potrivit autoarei, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) vine cu o reacție publică la mai bine de o săptămână de când bărbatul din Ștefan Vodă a fost arestat. Într-un comunicat, responsabilii companiei precizează că amenda, din cauza căreia bărbatul a ajuns la închisoare, a fost aplicată pe motiv că acesta a încălcat legea și nu a contribuit la fondul unic de asigurări. Responsabilii precizează că plata primei de asigurare este obligatorie, la fel ca și alte taxe, impozite şi plăţi obligatorii în Republica Moldova. Juriștii spun însă că bărbatul este șomer, iar legea nu-l obligă să își cumpere asigurare medicală.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG