Linkuri accesibilitate

Românii din Tiraspol nu primesc ajutor de la Bucureşti (ziare.com)


De ce Tusk? (România liberă)

Romanii din Tiraspol nu primesc ajutor de la Bucuresti. „Și în România vin indicațiile de la Moscova. Unii lideri din conducerea României aleargă mai bine la ruși decat să vina aici, în Basarabia”, declară directoarea adjunctă a liceului Lucian Blaga, Raisa Pădurean. În interviul realizat pentru ziare.com de Platforma unionista 2012, profesoara aduce exemplul guvernului de la Moscova, care acoperă foarte generos nevoile școlilor în limba rusă: dotări moderne, birse, salarii pentru profesori ș.a.m.d. Așa ar trebui să facă și Bucureștiul. Numărul elevilor din școlile românești din Transnistria scade continuu, pentru că românii - profesori, elevi și părinți - sunt permanent supuși presiunilor. Au fost părinți cărora li s-a cerut chiar să intre în KGB-ul transnistrean. Raisa Păduran crede că autoritățile române ar trebui nu doar să asigure locuri în univerisăți plătite de la buget pentru copiii din Transnistria, ci și loc de muncă după absolvire și credit pentru deschiderea unei afaceri, ori o locuință.

Cristian Câmpeanu scrie în România liberă despre desemnarea polonezului Donald Tusk în poziția de președinte al Consiliului European - o veste extraordinară, după cum a apreciat președintele român Traian Băsescu: Tusk este primul lider estic care accede într-un asemenea post. Jurnalistul etalează însă și controversele care au înconjurat numirea lui Tusk și, drept concluzie, răspunde cu un singur cuvânt la întrebarea de ce el: Ucraina. Premierul polonez a susținut permanent cauza Ucrainei. În aprilie a lansat un proiect privind o piață unică europeană pentru gaz, un fel de cartel european care să negocieze cu rușii în numele UE, se amintește în analiza din România liberă.

Viitorul României depinde foarte mult de deciziile premierului Victor Ponta, arată Laurențiu Mihu, în același cotidian. El citează recenta declarație a lui Ponta care promite susținere pentru amplasarea unei noi baze militare NATO în România. Numai că premierul spune azi una, mâine alta, observă jurnalistul. Chiar și în chestiunea majoră a Parteneriatului strategic cu Statele Unite e de adăugat că liderul guvernului de la București își dorește și parteneriat cu China. Cum tocmai a adoptat o ordonanță de urgență care suspendă statul de drept - respectiv suspendă efectele unui act normativ din pachetului electoral - problema gravă a României este lipsa de predictibilitate juridică. Singura speranță: că și partenerii occidentali văd ce e de văzut și îl vor trage de mânecă, la momentul potrivit. Cum vor reacționa însă românii dacă Ponta se va face că nu vede? se întreabă Laurențiu Mihu.

Încă mai pesimist este Mălin Bot, de la Evenimentul zilei: viitorul este mai sumbru decât își pot imagina acum românii. Campaniile de discreditare a liderilor politici care au dus România în NATO și Uniunea Europeană cresc absenteismul. Se generalizează părerea că toate partidele sunt ”aceeași mizerie” și astfel crește din nou absenteismul - din start un cadou făcut actualei puteri social-democrate și candidatului ei, spune jurnalistul.

Dar cum ar arăta un președinte bun pentru România? Această întrebare i s-a pus de mai multe ori lui Andrei Pleșu, care încearcă să răspundă acum în Adevărul, deși nu crede în goana după idealul de neatins. Un singur lucru i se pare clar: cu toate minusurile lor, oricare dintre candidații opoziției e de preferat lui Victor Ponta.

XS
SM
MD
LG