Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: Moldova nu va îngheţa la iarnă. Guvernul are un „plan B”


Premierul Iurie Leancă la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni
Premierul Iurie Leancă la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni

Premierul moldovean este convins că şansele Moldovei de a îngheţa la iarnă sunt minime.

Premierul Iurie Leanca da asigurari ca Guvernul are, asemeni tarilor europene mai dependente ca altele de gazele rusesti, „plan B”, in caz ca acestea ar fi sistate la iarna. Vorbind joi seara intr-o emisiune la postul public TV si Radio Europa Libera, seful executivului de la Chisinau a spus ca avertismentele de genul celor lansate recent de premierul ucrainean despre existenta unor planuri la Moscova de a aplica arma energetica impotriva statelor europene ar face parte mai degraba dintr-un razboi propagandistic, decit al realitatii.

Sansele sa inghetam la iarna sunt minime, spune Iurie Leanca. El a anuntat la fel ca guvernul va aloca 100 de milioane de lei pentru completarea rezervelor de pacura si ca in prezent poarta negocieri si cu Ucraina, fara a da detalii despre continutul acestor negocieri.

La inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, 27 august 2014
La inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, 27 august 2014

Anterior, sefa diplomatiei moldovenesti, Natalia Gherman, spunea ca Moldova ar putea conta in cel mai rau caz timp de sase luni pe rezervele de gaze naturale ale Ucrainei. Moldova si-a dat in exploatare recent si o conexiune prin care ar putea primi gaze din Romania, insa de o capacitate de cateva zeci de ori mai mica fata de necesar.

Moldova a inceput sa exporte fructe in UE, a anuntat premierul Iurie Leanca. El spune ca primele trei tiruri cu fructe moldovenesti au plecat ieri spre Germania, pentru a fi vandute in retelele Metro din aceasta tara.

Seful executivului a dat de asemenea asigurari ca saptamana viitoare guvernul va adopta regulile dupa care va imparti compensatii producatorilor care au de suferit in urma embargoului rus si ca suma platita per kg ar putea creste cu cateva zeci de bani fata de cea preconizata initial. Guvernul nu va compensa insa decit fructele si legumele ajunse la fabricile de conserve, dar nu si pe cele vandute la taraba, asa cum isi doresc producatorii. Acum doua saptamani, guvernul a anuntat ca va plati cite un leu si 20 de bani pentru fiecare Kg. de prune procesat si cite un leu si 50 de bani – pentru unul de mere.

Premierul Iurie Leanca isi doreste ca UE sa trimita in Moldova mai multi magistrati europeni intr-o misiune de durata de monitorizare a activitatii judecatorilor moldoveni. Seful executivului a spus ca va discuta aceasta solutie anticoruptie cu ministrii de externe si secretarii de stat ai tarilor UE care vor avea o reuniune luni la Chisinau pentru dezbaterea agendei europene a Republicii Moldova. La reuniune este asteptat si Comisarul European pentru Extindere si Politici de Vecinatate, Stefan Fule. Iurie Leanca spune ca nici majorarea substantiala a salariilor, nici alte masuri pe care le-a luat guvernul pina acum pentru combaterea coruptiei din justitie nu au dat deocamdata rezultate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG