Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu pare să fi lăsat în mare măsură politica externă a României în mâinile lui Victor Ponta (România liberă)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

„Ca de obicei, Ponta habar n-are ce vorbește, și nici nu întreabă pe altcineva” (Otilia Nițu/Contributors).

Președintele României Traian Băsescu pare să fi lăsat în mare măsură politica externă a statului în mâinile premierului Victor Ponta. Nici Basarabia, unul dintre punctele fierbinți de pe agența prezidențială, nu a mai fost privită ca o prioritate în ultima perioada, se arată în editorialul ziarului „România liberă”. Inaugurarea conductei Iași-Ungheni s-a făcut în prezența premierului român și nu a președintelui, iar decizia s-ar putea lega de reacția defavorabilă de la Chișinău la o declarație anterioară a lui Băsescu, și anume că, după încheierea mandatului de șef de stat, își va cere cetățenie moldovenească. A adăugat însă și că și-ar dori ca românii să trăiască într-un singur stat. O poziție considerată unionistă, care a deranjat dincolo de Prut - este interpretarea cotidianului de la București.

Pe site-ul Contributors, analistul economic Otilia Nuțu comentează discursul ținut de Victor Ponta ieri în Republica Moldova, la inaugurarea primului tronson funcțional al conductei de interconectare. „Ca de obicei, Ponta habar n-are ce vorbește, și nici nu întreabă pe altcineva, deși îl avea cu el la Chișinau pe ministrul energiei care chiar știe meserie”, scrie Otilia Nuțu și detaliază: premierul pare convins că Petrom este în concurență cu Transgaz, ambele companii românești. În realitate, Petrom este furnizor și are alți cel puțin 100 de competitori, iar Transgaz este transportatorul pentru ei toți, obligat să transporte gazul oricui vrea să-l trimită dincolo de Prut. Premierul român a mai spus acolo că, odată cu inaugurarea gazoductului, va scădea prețul gazului și în România și în Moldova. Fals, arată Otilia Nuțu. Financiar vorbind, va exista un oarecare avantaj pentru România, care, prin taxe și impozite puse pe acest comerț cu gaz, va avea bani în plus la buget. Pentru Republica Moldova, avantajul este de natură pur simbolică, dat fiind că deocamdată capacitatea de funcționare a conductei este sub ceea ce ar însemna spargerea reală a monopolului deținut de Gazprom. Comentatoarea de la Contributors dezleagă de asemenea o șaradă interesantă pentru cititorul român: ministrul român al energiei Răzvan Nicolescu ar fi spus ieri la Chișinău că nu va crește în sezonul rece prețul gazelor naturale pentru consumatorul casnic din România. Din nou fals, arată Otilia Nuțu. Prețul va crește, dar după Anul Nou, iar creșterea graduală este un lucru bun: în 2018, românii nu vor mai fi sub monopolul companiei de stat furnizoare, ci își vor putea alege furnizorul în funcție de prețul cel mai bun.

Consilierul prezidențial pentru securitate națională Iulian Fota semnează o analiză în ediția electronică a revistei „22” pe tema apropiatului summit NATO din Țara Galilor. Fota arată că această reuniune are toate șansele să fie una istorică. Ea trebuie să vină cu decizii în acord cu situația geopolitică foarte complicată, iar deciziile vor influența mai ales Europa Centrală și de Est. Așteptările vizează o reconfirmare a solidarității celor 28 de state membre NATO, care, în situația unei Rusii fățiș revizioniste, trebuie să ia act că s-a ieșit din ”vacanța” de 25 de ani de după căderea comunismului. În sfârșit, la Newport, Țara Galilor, se va discuta aprig despre creșterea bugetelor militare ale statelor membre NATO la cel puțin 2% din PIB. România și-a asumat deja acest angajament.

XS
SM
MD
LG