Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană a spus că forțe rusești deghizate în separatiști ar fi trecut granița în sud-estul Ucrainei...


...cu tancuri și transportoare blindate, în încercarea de a deschide un nou front în războiul cu rebelii.

Ceva mai devreme într-o altă declarație militară se spunea că grănicerii ar fi oprit coloana de blindate lângă Novoazovsk, cel mai sud-estic punct al Ucrainei lângă Marea Azov, iar localnicii contactați telefonic de agenția Reuters au spus că au văzut tancuri și blindate în mișcare în apropierea orașului.

„În această dimineață a fost o încercare a militarilor ruși deghizați în luptători din Donbas să deschidă o nouă arie de confruntări militare în sudul regiunii Donețk”, a spus purtătorul de cuvânt de la Kiev Andri Lisenko.

În trecut Ucraina a acuzat frecvent Rusia că bombardează peste graniță pozițiile forțelor guvernamentale, dar și de incursiuni. Moscova a negat toate aceste acuzații.

Agenția Reuters scrie că noile învinuiri ucrainene, despre o operațiune transfrontalieră rusească mai îndrăzneață, vor învenina și mai mult relația dintre cele două țări înaintea discuțiilor programate pentru marți la Minsk între președintele ucrainean Petro Poroșenko și președintele rus Vladimir Putin.

Analiștii spun că noul efort militar, indiferent dacă este al rebelilor singuri, sau în cooperare cu Moscova, ar putea avea ca obiectiv cucerirea orașului Mariupol, un port de mare importanță la Marea Azov, aflat sub controlul guvernului.

Purtătorul de cuvânt Lisenko a spus că principala legătură rutieră dintre Novoazovsk și Mariupol se află în continuare sub controlul forețelor guvernului. „La Mariupol avem resurse suficidente pentru a respinge orice atac”, a mai spus Lisenko.

Comandantul unei unități a Gărzii Naționale ucrainene în zona unde ar fi izbucnit confruntările a spus agenției Reuter prin telefon: „Aici a început un război”. A mai spus că nu mai poate vorbi și a închis.

Semen Semencenko, comandantul milițiilor pro-guvernamentale Donbas, a postat pe pagina sa de Facebook o altă variantă a evenimentelor, spunând că aproximativ 50 de vehicule blindate ar fi trecut granița din Rusia. El a mai spus că 40 dintre ele încercau să pătrundă în direcția Mariupol, iar restul se îndreptau spre nord.

„Ocupanții ruși invadează”, a spus liderul pro-guvernamental, adăugând că forțele inamice deja implicate în „invazie” ar fi fost „neutralizate” cu „ușurință” și că în jurul orașului Mariupol încă nu au avut loc lupte.

Un martor ocular, care s-a prezentat telefonic agenției Reuter ca Liudmila, din Novoazovsk, a spus că „totul a început la opt dimineața”, când au apărut cam șapte tancuri, lansatoare de rachete Grad și vehicule blindate. Ea a spus că unele tancuri purtau emblemele unei grupări separatiste care-și spune Armata de Eliberare Ortodoxă. Liudmila a spus că în oraș circulau de mai multe zile informații despre o posibilă „invazie” și că de pe primărie a fost smuls steagul ucrainean.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG