Linkuri accesibilitate

Despre semnificațiile vizitei cancelarului german Angela Merkel la Kiev


Angela Merkel și Arseni Iațeniuk, Kiev, 23 august 2014.
Angela Merkel și Arseni Iațeniuk, Kiev, 23 august 2014.

Vasile Botnaru în dialog cu Igor Boțan.

Aflată în prima sa vizită în Ucraina de la izbucnirea conflictului din estul ţării, cancelarul german Angela Merkel a promis la sfîrșitul săptămânii trecute că țara sa va garanta un credit de 500 de milioane de euro pentru asigurarea aprovizionării cu apă şi energie a regiunilor din estul Ucrainei. Alte 25 de milioane de euro vor fi pentru ajutorarea refugiaţilor. Comentând aceste ajutoare, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a vorbit despre începutul unui „plan Merkel”, referire la Planul Marshall lansat imediat după al Doilea Război Mondial pentru refacerea Europei. Ajutoarele pentru Ucraina, a precizat Poroşenko, vor fi decise la o conferinţă a donatorilor din Uniunea Europeană, în septembrie. Corespondentul Europei Libere la Chișinău Vasile Botnaru as stat de vorbă cu analistul Igor Boțan despre semnificațiile vizitei șefei guvernului german la Kiev.

Europa Liberă: Întrebarea simplistă, dar justificată: a cedat Angela Merkel? Sau este o formă mai tandră de presiune?

Igor Boţan: „Vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Kiev este mai degrabă o ofertă de recuperare a Federaţiei Ruse în calitate de partener comercial al Uniunii Europene. Putem discuta despre lucrurile care au fost accentuate, Germania şi Uniunea Europeană nu recunosc anexarea Crimeii, dar în acelaşi timp insistă ca Kievul şi Moscova să se aşeze la masa de negocieri şi să găsească o soluţie pentru problema Donbasului.”

Europa Liberă: Merkel promite 500 de milioane de euro pentru refacerea Ucrainei. Multă lume, rea de gură, totuşi consideră că Occidentul, în special Germania, ar trebui să fie mai categorici şi mai duri în ceea ce priveşte sancţiunile, în primul rând, împotriva Kremlinului.

Igor Boţan: „Tonul relativ conciliant al doamnei Merkel, aşa cum spuneam, este îndreptat spre readucerea Federaţiei Ruse într-un parteneriat comercial cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Această după ce Putin vorbeşte, de fapt, cu lexicul lui Jirinovski şi al lui Dughin…

Igor Boţan: „Nu trebuie să uităm de capacitatea Federaţiei Ruse de a rezista în această situaţie de blocaj. În schimb nimeni nu este sigur că Ucraina poate rezista. Deci, dacă Occidentul insistă pe blocarea de mai departe a Federaţiei Ruse, ne putem aştepta că Putin nu va da înapoi, va continua să susţină rebelii din Donbas. Și blocajul energetic pe care Federaţia Rusă îl poate impune împotriva Ucrainei poate duce această ţară la un colaps economic.”

Europa Liberă: Dar întrebarea firească, chiar dacă nu suntem la măcelărie: Occidentul acceptă decuparea treptată sau transnistrizarea Doneţkului şi înstrăinarea definitivă a Crimeii?

Igor Boţan: „Occidentul nu acceptă acest lucru, însă invitaţia pe care o face doamna Merkel pentru Poroşenko să se aşeze la masa de negocieri şi să discute cu Putin, în mod implicit poate conduce la transnistrizarea Donbasului, lucru inacceptabil pentru Ucraina. Dar cei de la Kiev trebuie să adopte o decizie.”

Europa Liberă: Merkel, de fapt, îi propune lui Poroşenko să discute cu administraţia aceasta autoproclamată.

Igor Boţan: „Şi cu Vladimir Putin. Vedem că acest apel a fost aproape explicit, iar marți, 26 august, la Minsk, urmează să se întâlnească reprezentanţii Uniunii Vamale cu cei din Uniunea Europeană şi să discute problemele provocate de acest conflict dintre Federaţia Rusă, de fapt, şi Ucraina. Problema este foarte complicată şi din cauza că economia Ucrainei, probabil, nu mai rezistă, trebuie găsită o soluţie. Am văzut că doamna Merkel, din punctul meu de vedere, este foarte ezitantă în privinţa continuării acestei acţiuni antiteroriste a Kievului. Aşezarea la masa de negocieri nu poate însemna altceva decât transnistrizarea Dobasului, cu toate declaraţiile pe care le-a făcut şi Uniunea Europeană, şi Statele Unite că nu recunosc nici anexarea Crimeii, nici politica pe care o desfăşoară Federaţia Rusă în regiunea Donbas. Dar această situaţie se vede că trebuie cumva stabilizată. Iar stabilizarea, din punctul de vedere al Federaţiei Ruse, poate fi doar una cu păstrarea imaginii lui Vladimir Putin.”

Europa Liberă: O confirmare indirectă a acestor perspective pe care le imaginaţi dumneavoastră este şi rocada care s-a făcut în vârfurile de la Lugansk şi Doneţk, Ghirkin a fost extirpat sub un pretext greu de verificat, Ianukovici e scos din cărţi. Deci, se poate presupune că se va conserva Doneţkul şi Luganskul în starea actuală, cu un coridor spre frontiera rusească, spre Rostov, sau nu?

Igor Boţan: „Această rocadă la vârf în aşa-zisa Novorosie a şi fost comentată de către susţinătorii lui Putin ca izbăvirea de cetăţenii ruşi care, de fapt, au incitat la război şi au condus aşa-zisa Novorosie, înlocuirea acestora cu cetăţeni ai Ucrainei şi transformarea, chipurile, a acestui conflict în unul intern, pe care Federaţia Rusă îl susţine din punctul de vedere de susţinere a conaţionalilor.”

Europa Liberă: Dar pe linia a doua fiind Şevţov de la Tiraspol şi Karaman, vicepreşedintele lui Smirnov.

Igor Boţan: „Probabil, cei doi, nu ne vom mira dacă au cetăţenie ucraineană. Următorul lucru pe care Federaţia Rusă îl va face este alimentarea cu arme a acestei entităţi separatiste. Şi mai nou, aceste convoaie umanitare pentru menţinerea pe linia de plutire a acestei entităţi. Problema este dacă soluţia este una militară. Am văzut şi modul în care s-a referit doamna Merkel la suportul NATO. Relaţiile dintre NATO şi Ucraina trebuie să fie privite doar prin prisma consiliului NATO-Ucraina, la care preşedintele Poroşenko poate participa şi discuta inclusiv probleme militare.”

Europa Liberă: Dar în acelaşi timp Merkel descurajează o posibilă intervenţie militară din partea Kremlinului.

Igor Boţan: „Este evident acest lucru, dar intervenţia militară a Kremlinului este prin aşa-zişii voluntari. Înţelegem cu toţii că Federaţia Rusă s-a poziţionat în aşa fel încât, chipurile, să nu fie acuzată că participă la un război direct pe teritoriul Ucrainei.”

Europa Liberă: Dar pe care nu are cum să-i ascundă, mai ales atunci când vin sicriele – 14 ofiţeri morţi din divizia de la Pskov.

Igor Boţan: „Este adevărat, dar ştim care este argumentarea Federaţiei Ruse. Sunt voluntari…”

Europa Liberă: …în „concediu”…

Igor Boţan: „…care de bună voie au decis să-şi ajute confraţii şi conaţionalii din Ucraina.”

Europa Liberă: Iar Korghinean vine ca reprezentat al unor cercuri de afaceri…

Igor Boţan: „Noi înţelegem toate aceste lucruri. Este o situaţie dificilă, complicată şi soluţiile pentru această situaţie complicată iată că doamna Merkel a încercat să le expună de o manieră mai mult sau mai puţin explicită.”

Europa Liberă: Ultima întrebare. Are Merkel mandatul întregii Uniuni Europene şi reprezintă într-adevăr Occidentul? Este ea interfaţa sau la un moment dat Obama s-ar putea să zică că Europa este prea blândă?

Igor Boţan: „Cu certitudine, doamna Merkel a vorbit în nume propriu şi în calitate de cancelar al Germaniei şi nu în numele Uniunii Europene sau al Occidentului per ansamblu. Dar oricum, vocea Germaniei este una foarte importantă şi nu poate fi tratată superficial. Probabil mai multe state din Uniunea Europeană consimt la ceea ce a spus doamna Merkel.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG