Linkuri accesibilitate

Bulgaria renunţă la armamentul rusesc


Un blindat rusesc după repetiţia de dinaintea Paradei Victoriei, în centrul Moscovei, 5 mai 2014
Un blindat rusesc după repetiţia de dinaintea Paradei Victoriei, în centrul Moscovei, 5 mai 2014

La o prima etapă țara va avea nevoie de 500 de milioane de euro pentru achiziționarea de tehnică de luptă produsă de industria națională și în țările aliate din NATO.

Noul guvern bulgar a ordonat elaborarea unui plan de înlocuire treptată a armamentului rusesc din dotarea forțelor armate. La o prima etapă țara va avea nevoie de 500 de milioane de euro pentru achiziționarea de tehnică de luptă produsă de industria națională și în țările aliate din NATO.

„Contractele cu firme din Rusia sunt nesigure și poartă de regulă un risc înalt de corupție, - a spus ministrul apărării din guvernul interimar, Velizar Șalamanov, adaugând, - pe de altă parte, cheltuielile de întreținere a echipamentelor învechite din perioada Uniunii Sovietice nu contribuie la dezvoltarea industriei bulgare de armament.”

Apar probleme în relațiile cu ceilalți parteneri din Alianța Nord-Atlantică. Sofia va reduce dependența de Rusia cu ajutorul acestora. Urmează a fi elaborat programul „Bulgaria în NATO-2020”. Vor demara programe de colaborate pe termen lung cu agențiile Alianței.

Ministrul apărării a avertizat că din lipsa de bani va fi amânată plata către concernul rus „RSK-MIG” a 7 milioane de euro, prilejuită de întreținerea curentă a motoarelor avioanelor MIG-29. Bulgaria este amenințată de penalizări.

Cel mai costisitor proiect în cadrul modernizării îl reprezintă înlocuirea avioanelor militare ruse. Sofia planifică achiziționarea de nave militare și de un submarin.

Forțele terestre au nevoie de tancuri și transportoare blindate noi.

În cadrul programului de modernizare, va fi extinsă producția națională de tehnica militară.

De la 1,3% din PIB în acest an bugetul apărării va ajunge în 2015 la 1,5 iar în următorii 5 ani – la 2% din PIB, a anunțat președintele Rosen Plevneliev. Va crește numărul de exerciții militare comune.

XS
SM
MD
LG