Linkuri accesibilitate

Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Irak împotriva formațiunii extremiste Statul Islamic


S-au dovedit aceste atacuri eficace pînă acum? Corespondența zilei de la Washington.

Presedintele Barack Obama a spus ca raidurile aeriene limitate vor continua, firmând ca acestea au stopat inaintarea militatilor gruparii Statul Islamic catre orasul Erbil si au ajutat iranieni kurzi sa recucereasca un pod din Mosul:

„Continuam sa vedem progrese semnificative, (...) Statele Unite coopereaza cu o coalitie internationala in sprijinul operatiunilor umanitare din nordul Irakului”.

Obama, care a facut presiuni asupra fostului premier irakian Nouri al-Maliki sa demisioneze, doreste acum numirea grabnica a unui nou guvern, sub conducerea premierului desemnat Haidar Al-Abadi. Seful executivului american crede ca un nou cabinet la Bagdad va contribui la stabilizarea regiunii, cu efecte benefice in Irak si Siria.

Obama a spus ca viitorul Irakului depinde de existenta unui guvern credibil la Bagdad. „Trebuie sa faca asta, pentru ca lupul este la usa”- a afirmat presedintele.

Președintele american a facut aceste declaratii dupa ce s-a intilnit pentru a discuta despre situatia din Irak cu vice-presedintele Biden si membrii ai Consiliului pentru Securitate Nationala.

In ultimele trei zile, Statele Unite au lansat 35 de raiduri aeriene impotriva militantilor islamici, in zona podului de la Mosul. Ca o consecinta a acestor atacuri, kurzi si irakieni au preluat controlul asupra podului.

Militantii mentin insa controlul asupra instalatiilor petroliere din Irak si estul Siriei, cu ajutorul carora isi intretin asa-numitul califat.

Surse de la Washington, vorbind sub beneficiul anonimatului au spus ca recucerirea podului de la Mosul, cel mai mare din tara nu reprezinta inca infringerea fortelor Statului Islamic.

XS
SM
MD
LG