Linkuri accesibilitate

Europa beştelită între Soroca şi Otaci


Apoi toţi, la unison, au spus că guvernanţii şi Europa lor vor fi pedepsiţi la alegerile din toamnă.

Am fost la ţară. Eram într-un microbuz strîmt care mergea la Otaci, iar la Soroca microbuzul s-a umplut pînă la refuz. Ei bine, ceea ce am auzit în acel mijloc de transport, între Soroca şi Otaci, m-a făcut foarte trist şi îngrijorat.

O doamnă tînără, de circa 35 de ani, şi-a vărsat din senin mînia: „O tot ţin cu Europa asta… Numai despre Europa vorbesc, de dimineaţă pînă seara, iar de oameni îi doare-n cot! Noi cu Rusia trebuie să fim, acolo ne este salvarea!”

Doamna de circa 35 de ani vorbea cu năduf, vorbea cu o mare supărare. Şi imediat aproape toată lumea din microbuz a început a beşteli Europa. Erau vreo 4 bărbaţi între două vîrste şi vreo 6 gospodine care făcuseră piaţa la Soroca.

Oamenii aceia făceau cu ou şi cu oţet Europa, dar îi beşteleau şi pe guvernanţii de la Chişinău care semnaseră Acordul de Asociere la UE. Rezulta din spusele lor că mersul spre Europa le-a distrus businessul, că acum, din cauza Europei, nu mai pot să-şi vîndă în Rusia tonele de mere, că guvernanţii au ales Europa pentru binele lor, iar de binele oamenilor simpli nici nu vor să audă.

Oamenii făceau spume la gură, se lamentau şi descriau un viitor apocaliptic în care agricultura moldovenească va dispărea şi toţi vom muri de foame.

O singură femeie a luat apărarea Europei şi m-am simţit şi eu obligat să o susţin. Am intrat în vorbă, zicîndu-le că guvernanţii le vor da agricultorilor compensaţii. Am mai spus că nivelul de trai european nu poate fi atins într-o clipită, că e nevoie de timp, că deja exista posibilitatea de a merge în Europa fără vize.

Oamenii mi-au ripostat pe loc, mi-au spus că ale guvernanţilor compensaţii sînt parţiale şi chiar nu se ştie dacă vor fi, mi-au spus că nivelul lor de trai depinde numai de Rusia, de Rusia ocrotitoare, care a avut mereu grijă de ei.

Un bărbat de 50 de ani mi-a spus că nu are nevoie de paşaport biometric, căci oricum nu are bani să plece în Europa.

Altul mi-a explicat că guvernanţii sînt nişte hoţi şi, în afară de ruşi, numai germanii ar putea să facă ordine aici, germanii la a căror fabrică de zahăr lucrase o vreme.

Doamna de circa 35 de ani, care a început beştelirea Europei, şi-a amintit brusc de americani care vor chipurile să-şi aducă armata pe Nistru. I-a pus uşor în dificultate totuşi remarca mea, aceea că deocamdată pe malurile Nistrului e armata rusă. Au depăşit însă repede descumpănirea, zicînd că Rusia se apără de o posibilă ofensivă.

Am mai adus un argument. Le-am spus că drumul pe care mergeam era renovat pe banii poporului american. Nu i-am convins.

„Asta pentru că sînt interese!” m-a zis cu subînţeles bărbatul de 50 de ani.

Apoi toţi, la unison, au spus că guvernanţii şi Europa lor vor fi pedepsiţi la alegerile din toamnă.

Şi mărturisesc că ameninţarea lor m-a speriat niţel…

XS
SM
MD
LG