Linkuri accesibilitate

Şcolile româneşti din Transnistria, obișnuite cu şicanele regimului secesionist, se pregătesc de noul an de studii


Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol
Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol

Înaintea unei noi runde de negocieri Chişinău-Tiraspol.

La începutul fiecărui an şcolar părinţii copiilor din regiunea transnistreana care merg la şcolile cu predare in grafie latină se gândesc mult până să-şi înscrie copiii pentru un nou an şcolar. Mai mereu au existat, in ultimii 20 de ani, zvonuri si ameninţări că şcolile vor fi închise de autorităţile separatiste. Nici anul acesta nu este o excepţie, dar anul acesta lucrurile sunt mai complicate având in vedere situaţia din Ucraina învecinată şi îngrijorările legate de evoluţiile din întreaga regiune. Marţi, la Tiraspol subiectul urmează sa fie discutat de negociatorii politici ai Chişinăului si Tiraspolului, vicepremierul Eugen Carpov si Nina Ştanski.

Managerii şcolilor din regiunea transnistreana care funcționează în baza curriculei aprobate de Ministrul Educaţiei de la Chişinău se aşteaptă că şi în acest an administraţia separatistă de la Tiraspol să încerce să zădărnicească buna organizare a procesului educaţional. Obișnuitei cu șicanele puse la cale de regimul secesionist, administraţiile şcolilor se pregătesc pentru începutul anului şcolar. Iată ce spune directoarea adjunctă a liceului Lucian Blaga de la Tiraspol, Raisa Pădurean:

Cactusul - simbolul rezistenţei liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol
Cactusul - simbolul rezistenţei liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol

„Suntem în stres, suntem îngrijoraţi, dar sperăm să fie totul bine până la urmă. Nu ştiu ce va fi după data de 26 când liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk intenţionează să anunţe starea de urgenţă în regiune în legătură cu pretinsele blocaje din partea Ucrainei şi Chişinăului. Nu ştim ce va fi. Dar deocamdată suntem stresaţi. De astăzi am început deja serviciul. De mâine începem secţiile metodice. Aşteptăm ceva mai bine.”

Raisa Pădurean presupune că noul an de studiu va începe cu probleme vechi. Administraţia de la Tiraspol a ameninţat încă din primăvară că liceul va fi închis dacă nu va dispune de o sală sportivă, cantină şi reţea de apă caldă. Totodată, administraţia regiunii transnistrene se opune oricăror lucrări de reparaţie a edificiului.

Cu vechile probleme mai curând că se va confrunta şi liceul Alexandru cel Bun din Tighina/Bender. Directoarea instituţiei Maria Roibu spune că administraţia secesionista amână semnarea contractului de arendă a edificiului în care îşi desfăşoară activitatea liceul.

Ultima zi de şcoală la Liceul Alexandru cel Bun din Tighina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00

„Problemele există veşnic. Ei tergiversează cu semnarea contractului de arendă. Pe 31 august se împlinesc trei luni de când a expirat termenul prevăzut în contract. Este semnat de direcţia de învăţământ, de noi, dar administrația locală refuză să o facă. Chiar azi am vorbit cu ei şi mi-au zis chipurile că semnează. Dar noi ne pregătim de noul an şcolar. Totul este aproape pregătit pentru a începe activitatea. ”

Managerii îşi pun mari speranțe în întrevederea de marţi a lui Eugen Carpov şi Nina Ştanski, care ar trebui sa discute situaţia celor opt aflate în litigiu cu regimul de la Tiraspol. Directorul gimnaziului din Corjova Constantin Sucitu:

„Concret nu pot să vă spun nimic. Eu sunt optimist şi cred că o să începem anul de studii numaidecât, chiar dacă vor pune ei piedici sau ce vor face. Dar mâine grupurile de lucru de la Chişinău şi Tiraspol se întâlnesc şi o să hotărască mai concret. Dar cu toată parada, cum se spune, conduce doamna Ştanski, ai noştri numai se aliniază. Mâine o să aflăm rezultatele. Dar sperăm că anul de studii îl vom începe aşa cum am făcut în toţi 20 de ani de când există gimnaziul.”

Constantin Sucitu
Constantin Sucitu

Zvonurile şi ameninţările că şcolile ar putea fi închise de autorităţile separatiste de la an la an duc la scăderea numărului de elevi. Managerii instituţiilor de învăţământ spun că şi în acest an, mai mulţi părinţi au ezitat până în ultimul moment, gândindu-se de zece ori până şi-au înscris copilul la şcoală, iar o bună parte încă nu au decis să o facă. Constantin Sucitu e de părere că tocmai acest scop urmăreşte administraţia separatistă, întrucât numărul insuficient de elevi ar fi un motiv cât se poate de justificat pentru a sista activitatea instituţiei de învățământ.

„Populaţia prinde radioul şi televiziunea lor, a Transnistriei, şi ei tot spun că şcolile o să fie închise, dezinformează populaţia. Noi am dat sarcină profesorilor să meargă la fiecare elev şi părinte şi să le spună că gimnaziul o să funcţioneze, nu vă bateţi capul. Sunt încă părinţi indecişi care nu ştiu ce să facă. Noi vrem să îi atragem în gimnaziul nostru. La noi situaţia e mai critică pentru că este şi o şcoală cu predare în limba moldovenească, grafie chirilică. Este liceul din Dubăsari care iau elevi şi din circumscripția noastră. Sperăm măcar vreo zece în clasa întâi şi vreo zece în grupa centrului comunitar să avem şi în acest an.”

Viceminstra educaţiei Liliana Nicolăescu-Onofrei spune că cele opt şcoli cu predare în grafia latină sunt pregătite să înceapă anul de studiu. Au fost îndeplinite toate condiţiile privind măsurile anti-incendiu şi cele sanitare recomandate de inspecțiile comune formate din reprezentanţi de la Chişinău şi Tiraspol. În opinia viceminsitrei administraţia din stânga Nistrului nu ar avea nici un motiv justificat să sisteze activitatea instituţiilor de învățământ:

„Aşa zisele autorităţi din partea stângă în permanenţă atenționează că s-ar putea întâmpla aşa ceva. În acest moment dumnealor nu au nici un motiv să îndrăznească să nu permită activitatea şcolilor, pentru că şcolile respectă toate prevederile legale, sunt pregătite. Doar din rea intenţie dacă cineva vrea să facă acest lucru … ”

Pornind de la situaţia aparte în care se găsesc cele opt şcoli din stânga Nistrului sunt o excepţie printre celelalte instituţii de învăţământ la capitolul finanţare. La aceste instituţii de învăţământ nu se aplică noua formulă de finanţare pe principul „banii urmează elevul”. Dacă celelalte instituţii se subordonează administraţiilor publice locale, atunci şcolile cu predare în grafia latină din stânga Nistrului se subordonează direct Ministerului Educaţiei care şi le stabileşte un plan de finanţare bazate pe necesități. În repetate rânduri Tiraspolul a înaintat mai multe pretenţii celor opt şcoli, principala rezumându-se la revendicarea de a se înregistra ca instituţii private. După care aceste instituţii vor putea folosi la discreție curricula, de rând cu instituţiile care predau în limbi străine.

Previous Next

XS
SM
MD
LG