Linkuri accesibilitate

Surle și trîmbițe, apoi tăcere


Vlarimir Putin vorbind la întîlnirea cu deputați din Parlamentul rus și alți politicieni care a avut loc la sanatoriul Mriya în apropiere de Ialta, Crimea, la 14 august 2014.
Vlarimir Putin vorbind la întîlnirea cu deputați din Parlamentul rus și alți politicieni care a avut loc la sanatoriul Mriya în apropiere de Ialta, Crimea, la 14 august 2014.

De ce a lăsat în umbră Kremlinul și media rusă de stat un discurs important al președintelui rus Vladimir Putin în Crimeea.

Discursurile președintelui rus Vladimir Putin fac parte de obicei din știrile principale în Rusia. Dar cea mau recentă cuvîntare a sa din Crimeea a fost în mod misterios trecută cu vederea de Kremlin și de presa controlată de stat. Relatarea corespondenților Europei Libere Carl Schreck și Luke Johnson este rezumată de Lucian Ștefănescu.

Puține evenimente mediatice din Rusia atrag camerele televiziunilor cum o face un discurss al lui Vladimir Putin, ale cărui apariții publice sînt difuzate de televiziunea controlată de stat ca știri principale în toate cele 11 fusuri orare ale țării.

Dar după ce presa controlată de stat a promis că va difuza în 14 august un important discurs al lui Putin în Crimeea, Kremlinul a făcut o mișcare care a făcut ca presa rusească și cea internațională să se scarpine în barbă - a suspendat transmiterea în direct a evenimentului.

Putin le-a spus la Ialta parlamentarilor și miniștrilor ruși că „peninsula ar putea fi chiar de azi un model unic - pentru că poate deja juca un rol unificator pentru Rusia, devenind un fel de sursă istorică și spirituală a încă unei căi de reconciliere între Roșii și Albi” [bolșevicii și Armata Albă, care s-au luptat în timpul răsboiului civil declanșat după revoluția bolșevică din 1917], „pentru a tămădui odată pentru totdeauna”, a spus Putin, „rănile provocate poporului nostru de pe urma dramaticei rupturi a secolului 20. Crimeea poate reface legătura dintre ere și unitatea drumului istoric al Rusiei, poate reface conștiința noastră națională, și poate pune în practică o terapie culturală și istorică.”

În orele ce au urmat cuvântării lui Putin, singurele imagini video ale discursului au fost transmise de televiziunea controlată de stat. Imaginile nu au fost însă însoțite de sunet, iar prezentatorii au folosit citate din relatările în timp real ale agențiilor Interfax și Itar-Tass.

Postul independent de radio Eho Moskvî a făcut observația că agențiile nu au atașat avertizarea „urgent” relatărilor lor, așa cum fac de obicei când e vorba de declarații publice ale lui Putin.

E neclar de ce Kremlinul și media de stat au optat să lase în umbră discursul, în care Putin s-a referit la chestiuni de politică internă și externă, între care și conflictul cu Occidentul legat de sancțiuni și de criza din Ucraina.

Un purtător de cuvînt al Kremlinului a spus că înregistrarea video a discursului poate fi găsită cîteva ore mai tîrziu pe pagina de internet a Kremlinului. Întrebat de ce evenimentul nu a fost transmis în direct, el a spus că la această întrebare ar trebui să răspundă purtătorul de cuvînt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Încercările de a da de Peskov pe telefonul lui mobil au eșuat.

Într-un interviu pentru Eho Moskvî, Peskov a spus că discursul a fost la dispoziția jurnaliștilor aflați acolo: „L-au văzut în întregime, au filmat tot”, a spus el, adăugînd că televiziunile „au propriile lor poltici editoriale, ele decit care le sînt prioritățile.

Absența transmisiunii în direct a fost cu atît mai neobișnuită cu cît criza ucraineană a fost un punct cîștigător pentru Putin acasă la el, unde popularitatea lui a crescut în urma valului de patriotism generat de anexarea Crimeii.

Serviciul de presă al Kremlinului a fost și el taciturn. La cîteva ore după discurs, a emis un comunicat în engleză și rusă care a folosit un singur citat din cele spuse de Putin: „vom face tot ce putem ca să punem cît mai repede posibil capăt conflictului, să oprim vărsările de sânge din Ucraina.”

Surle și trîmbițe, apoi tăcere

Kremlinul și media rusă controlată de stat au făcut reclamă discursului lui Putin înainte de eveniment. Itar-Tass a anunțat în 14 august că „Putin va rostit un discurs înaintea noului sezon politic”, în timp ce Peskov a fost citat de RIA Novosti în 11 august cu declarația că liderul rus va rosti un discurs „bogat în conținut”.

Insituțiile de presă rusești și ceke strpine au anunțat că vor transmite discursul în direct. Dar cu aproximativ 30 de minute înainte de începere, jurnaliștii au fost informați că nu vor fi permise transmisiunii în direct, a scris pe Twitter rețeaua de televiziune independentă rusă Dozhd TV. Rețeaua a adăugat că urmărirea în direct a remarcilor lui Putin se vor limita la mesaje scrise pe Twitter.

După un discurs al lui Putin, website-urile canalelor controlate de stat acoperă de obicei integral evenimentul. Cu toate acestea, în orele de după discursul din 14 august, aceste website-uri au relatat foarte puțin despre el.

Atît NTV cît și Canal 1, au publicat scurte segmente video dar fără sunet.

În 15 august, televiziunea de stat Rossia 24 a transmis fragmente din discurs urmînd să transmită tot discursul în aceeași zi la 10 seara.

Rețeaua de televiziune RT, controlată de Kremlin, a publicat relatări despre remarcile lui Putin pe paginile sale în rusă și engleză. Dar nici una din pagini nu a furnizat video.

Discursul lui Putin a fost prima cuvîntare importantă în peninsulă din luna mai, când a vorbit la Sevastopol în termeni istorici strălucitori despre anexarea Crimeii:

„Sînt sigur că 2014 va intra în cronicile orașului și ale întregii țări, ca anul în care poporul și-a declarat ferm dorința de a fi împreună cu Rusia”, a spus Putin în fața unei mulțimi entuziaste în 9 mai.

Discursul acela a fost rostit în data când Rusia celebrează o sărbătoare sacră, Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, și a fost transmis în direct de rețelele de televiziune din Rusia și de pe glob.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG