Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: Rusia va face tot posibilul să oprească vărsarea de sânge în estul Ucrainei


Președintele Rusiei a rostit un discurs la o întîlnire cu deputați locali și alte oficialități la sanatoriul Mriîa din aproăiere de Ialta, Crimea, 14 august 2014.
Președintele Rusiei a rostit un discurs la o întîlnire cu deputați locali și alte oficialități la sanatoriul Mriîa din aproăiere de Ialta, Crimea, 14 august 2014.

Liderul rus n-a explicat cum ar vrea Rusia să ajute la oprirea conflictului din Ucraina.

Rusia o să ia mai departe măsuri de autoapărare, dar nu cu prețul unei confruntări cu restul lumii – așa rezumă Reuters discursul rostit astăzi la Ialta de președintele rus, Vladimir Putin, în care întrevede primele note conciliante după luni de declarații dure pe tema Ucrainei.

Locul ales de Putin pentru a-și rosti discursul - Crimeea anexată de la Ucraina în luna martie - i-a făcut pe mulți să anticipeze un anunț major despre estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși luptă de luni de zile contra forțelor guvernamentale ucrainene.

Dar Putin n-a spus nimic neașteptat, iar limbajul a fost mai puțin aspru decât cel folosit împotriva țărilor occidentale până acum în decursul crizei ucrainene.

„Trebuie să ne construim țara cu calm, cu demnitate și eficiență, nu să o îngrădim de restul lumii”, a spus Putin în fața membrilor guvernului rus și deputaților locali adunați la Ialta. „Trebuie să ne consolidăm și să ne mobilizăm, nu pentru război sau vreun fel de confruntare, ci pentru muncă asiduă în numele Rusiei”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a declarat că Rusia va face tot posibilul să oprească vărsarea de sânge în estul Ucrainei. Dar n-a precizat cum ar vrea Rusia să ajute la oprirea conflictului.

Explicând cum înțelege doctrina de politică externă a Rusiei, Putin a spus că țara sa are destule mijloace să-și promoveze interesele, inclusiv mijloace militare, dar că trebuie să fi pacifistă. „Nu avem de gând, ca unii, să umblăm și să fluturăm cu sabia prin lume. Dar toți trebuie să înțeleagă că și noi avem așa ceva în arsenal”, a spus liderul rus.

Mulți critici de-ai lui Putin, scrie Reuters, își amintesc că acesta a făcut declarații împăciuitoare și în trecut, dar nu și-a demonstrat vorbele în fapte.

Țările europene și Statele Unite acuză Rusia că ar ajuta cu provizii și arme separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, că ar bombarda din artilerie peste graniță forțele ucrainene și că un convoi cu ajutoare trimis de Rusia în estul Ucrainei poate fi o provocare.

Moscova a dezmințit mereu aceste acuzații, spunând că dorește numai să apere vorbitorii de rusă din estul Ucrainei.

Confruntarea dintre Rusia și Occident din cauza situației din Ucraina este cea mai puternică de la încheierea Războiului Rece. Dar devine din ce în ce mai costisitoare pentru ambele părți, scrie Reuters.

Occidentul a impus Rusiei sancțiuni din cauza anexării Crimeii și sprijinirii separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, iar Putin a răspuns săptămâna trecută cu interdicții de import a alimentelor din țările occidentale. Rusia importă 40 la sută din necesarul de alimente.

Criticat că interdicțiile vor afecta propria populație, Putin a spus că ele trebuie să fie un stimulent pentru dezvoltarea producției locale.

Președintele rus a spus că Crimeea este parte inseparabilă de Rusia și că Moscova nu va renunța la ea. El a dat noi asigurări de ajutor financiar pentru dezvoltarea peninsulei.

În luna Iulie, Moscova a promis să investească în Crimeea 20 de miliarde de dolari până în 2020. O treime din sumă urmează a fi folosită numai la construcția unui pod de patru kilometri deasupra strâmtorii care desparte peninsula de Rusia.

Nimeni în Rusia nu trebuie să se plângă în legătură cu banii pentru Crimeea, a spus astăzi Putin, pentru că sunt cheltuiți spre binele tuturor locuitorilor Rusiei.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG