Linkuri accesibilitate

Poate un partid „inexistent” să intre în Parlament?


Un sondaj de opinie oferă prematur locuri în legislativ unui partid care nici nu și-a ținut congresul de înființare…

Un sondaj de opinie proaspăt sugerează că în Parlament pot intra la următoarele alegeri 5 partide. Primele patru sunt partidele parlamentare actuale, iar al cincilea este un partid care nici nu și-a ținut congresul de constituire, Partidul Nostru al omului de afaceri Renato Usatâi. Acesta a preluat recent fostul Partid Popular al lui Nicolae Andronic și se mai află încă în proces cu ministerul Justiției pentru înregistrarea noii denumiri. Dar sondajul de opinie al Centrului CBS-AXA, la comanda Institutului de Politici Publice și ziarului Panorama îi prezice deja un scor de 6 la sută comparabil cu cel pe care l-ar obține două partide parlamentare.

Realizatorul sondajului, directorul de la Centrul CBS-Axa, Ion Jigău, a precizat din capul locului că întrebările despre clasamentul partidelor şi politicienilor au fost comandate de ziarul Panorama. Răspunsurile îl şi situează printre lideri pe Renato Usatâi şi partidul acestuia. Chiar dacă de facto nu există cu această titulatură, întrucât urmează în mai puţin de două săptămâni să-şi ţină congresul de constituire, partidul lui Renato Usatâi a fost inclus în cercetare.

Observatorii notează că pe prima pagină a site-ului ziarului Panorama există cel puţin 6 articole despre Renato Usatâi şi reușitele partidului acestuia, inclusiv câteva articole cu marcaj de publicitate, adică publicate contra cost.

Întrebat dacă şi sondajul ar fi finanţat de Renato Usatâi, directorul ziarului Panorama, Dmitri Ciubaşenco, a infirmat presupusa contribuţie financiară. Totodată, el a evitat să explice proveniența surselor financiare din care ziarul şi-a permis să finanţeze acest sondaj:

Dmitri Ciubaşenco
Dmitri Ciubaşenco

„De ce noi l-am rugat pe domnul Jigău şi organizaţia să facă acest sondaj? În iunie şi iulie am văzut două sondaje americane, de fapt, comandate de Guvernul american. Am auzit şi de două sondaje interne de partid. Cifrele de acolo deja arătau că comuniştii şi liberal democraţii cad. Şi se apropie de pragul electoral două partide - socialiştii şi Renato Usatâi. Noi am vrut să aflăm dacă e adevărat. Din câte vedem, se confirmă acest lucru.”

Căutând sondajele la care face referinţă Dmitri Ciubaşenco, am constatat că în cel puţin unul şi anume cel realizat de Institutul Republican Internaţional partidul lui Usatâi are un scor electoral de două ori mai mic, mai exact 3 la sută, adică sub pragul electoral şi nu 6 la sută cum arată proaspătul sondaj.

Cercetarea confirmă datele altor sondaje publicate recent, sugerând că în viitorul Parlament cu siguranţă vor accede PCRM, PLDM, PD şi PL. Numai că posibilul scor acumulat de fiecare din cele patru partide este în scădere cu câteva puncte procentuale, comparativ cu alte sondaje.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, intenţiile de vot exprimate de respondenţi s-ar împărţi în felul următor: PCRM cu 21 la sută, PLDM cu 13 la sută. Iar PD şi PL cu puţin peste 6 la sută sunt urmate cu un minim decalaj de partidul lui Usatâi care, potrivit cercetării, tot ar accede în viitorul parlament.

Ion Jigău
Ion Jigău

Comparând intenţiile de vot cu rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie 2010, realizatorul sondajului, directorul CBS-Axa, Ion Jigău, constată că fiecare din partidele parlamentare a pierdut circa jumătate din fostul său electorat, iar fiecare al patrulea respondent nu ştie dacă şi de această dată să voteze partidul pentru care a optat în urmă cu patru ani. Cât priveşte traiectoria lui Usatâi, Jigău spune următoarele:

„Nu pot să vă răspund la întrebare. Este o întrebare pe care mi-o pun şi eu. Cred că suntem într-un moment în care nu ştim în care direcţie o va lua electoratul nostru. Dar sigur că vom avea surprize în campania electorală.”

Există şi primele reacţii ale partidelor parlamentare vizate. Citaţi de presă reprezentanţii partidelor liberal democrate au declarat că sondajul este umflat şi că Renato Usatâi nu are nici o şansă să acceadă în Parlament. Şi unii experţi înclină să creadă că sondajul a fost fabricat. Un alt grup de experţi susţin că datele cercetării ar fi un avertisment pentru partidele din coaliţia de guvernare, un semnal de alarmă de natură să le responsabilizeze şi mobilizeze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG