Linkuri accesibilitate

Interpușii lui Putin şi cât contează ei


Sau despre armata de sabotori plătiţi care promovează agenda politică a Kremlinului.

In mediile de informare pe internet si pe reţele de socializare atit din Rusia, cit şi din străinătate au aparut de citiva ani de zile ceea ce am putea numi „interpusi” sau sabotori, care promoveaza agenda politica a Kremlinului. Daca acum citiva ani aceasta activitate era cumva „patriotică”, cei care scriau cu acribie mesaje pro-Putin si anti-occidentale nefiind platiti, acum, exista şi bugete alocate pentru aceasta activitate. Odata cu criza ucraineana, activitatea acestor persoane a crescut substanţial. Corespondenta Europei Libere, Daisy Sindelar, a căutat să afle daca acesti „trolli” au şi succes si reusesc sa influenţeze opinia publica in favoarea politicilor presedintelui Vladimir Putin.

Ca multi oameni care au o existenta pe reţelele de socializare si pe internet, si Vladimir Nesterenko are o viaţă şi o identitate dublă. In virsta de 49 de ani, Vladimir este de fel din Kiev. Pe Internet se numeste Adolfici, scrie in limba rusa si are deschise conturi pe Facebook, pe Twtitter şi pe Live Journal in care îşi promovează opiniile, de multe ori jignitoare. „Ştiu o multime de moscoviti care au case de vacanta in Abhazia, - scrie el recent - dar şi-ar fi putut oare permite acesti moscoviti sa aiba aceste casute, daca nu i-ar fi izgonit pe georgieni şi nu ar fi transformat o regiune cindva înfloritoare într-o mizerie, exact asa cum fac acum si cu Crimeea?”.

Intr-o alta postare ii raspundea premierului Dmitri Medvedev cind acesta a anuntat ultima runda a sancţiunilor occidentale, printr-o injuratura.

Vladimir "Adolfich" Nesterenko
Vladimir "Adolfich" Nesterenko

Nesterenko are opinii puternice si le exprima intr-un limbaj cit mai liber. Dar este el, ceea ce se numeste „un troll”, un interpus? El spune ca nu, pentru că el nu minte si nu este in solda nimanui.

„Cred ca majoritatea celor fac aceasta activitate sunt niste vinduti. Este o categorie de oameni despre care cred cu tarie ca sunt platiti cu ceva bani, sa zicem 1000 de dolari pe luna, sau mai putin. Unii au blogurile lor, altadata sunt ocupati cu alte lucruri. Citeodata chiar publica lucruri interesante, dar, cind e nevoie, ei raspindesc zvonuri false, dezinformeaza.”

Potrivit unor articole de presa, odata cu declanşarea campaniei impotriva Ucrainei si cu anexarea Crimeii, Kremlinul a angajat „armate de interpusi” care sa posteze comentarii si replici prin care sa legitimize politica Moscovei, atit in Rusia cit si in Statele Unite. Ruşi care vorbesc limba engleza trimit comentarii pro-Kremlin pe site-urile televiziunii Fox sau pe alte site-uri politice americane importantre, precum Politico sau Huffington Post. Potrivit lui Max Seddon de la publicatia on line Buzzfeed, Kremlinul ar cheltui milioane de dolari in aceasta operatie care are drept tintă publicul american. Astfel, acesti „provocatori internautici” pot posta zilnic zeci de articole pe zi, de la conturi false, cu acelasi continut, precum „Putin il face pe Obama sa se simta prost si slab”, mesaje care se pot apoi raspindi cu repeziciune şi cu anume eficienţă.

Potrvit publicatiei citate Buzzfeed, o agentie specializata din Sankt Petersburg in aceasta operatiune de dezinformare, Internet Research Agency, ar putea cheltui in acest an peste 10 milioane de dolari pentru aceasta activitate.

Anton Nosik
Anton Nosik

Anton Nosik, considerat „tatal internetului rusesc”, un bloger rus de mare succes, a explicat Europei Libere:

„Comentariile sunt folosite de multe ca un instrument al Kremlinului impotriva opozitiei şi asta se intimpla de cel putin 5 ani de zile si e bine finantat. De aceea, ce se intimpla acum nu e nimic nou pentru mine. Ce este clar este ca acum se chetuieşte mai mult pentru subiecte legate de Ucraina, decit au fost vreodata folositi impotriva lui Navalnîi sau Echo Moskvî, Kommersant, Gazeta.ru si altele.”

Nu toata lumea crede ca aceasta armata de „răspândaci”, cum le-am putea spune in româneste, reputeaza succese. Kevin Rothrock, care monitorizeaua site-urile ruseşti pentru Global Voices crede ca opinia publica americana are acum o părere foarte proasta despre Rusia, avind in vedere opiniile Kremlinului despre adoptiile internationale, problemele minorităţilor sexuale şi anexarea Crimeii.

„Mare parte a politicii Kremlinului este despre a da semnale. Motivele pentru cei care stau in spatele acestei strategii sunt doar de a-şi face simtita prezenta: „uite, suntem aici si cautam sa influentam peisajul media”. Opinia publica despre Rusia in Occident, sau cel putin in Statele Unite, nu este intr-o faza prea buna, asa ca ideea ca ai putea schimba părerea oamenilor sau a jurnalistilor cheltuind 12 milioane sau chiar 120 de milioane nu e o idee prea buna. Cu siguranta, nu acesta este modul de a influenta opinia publica. Cred ca sunt bani aruncati degeaba.”

Catherine Fitzpatrick
Catherine Fitzpatrick

Trebuie adaugat ca importante personaje politice rusesti, prin limbajul pe care il folosesc, pot fi considerati adevarati „trolli”. Unul dintre cei mai cunoscuți, este vicepremierul rus Dmitri Rogozin care prin limbajul sau pe internet (si nu numai) considera jignirea drept cel mai potrivit mod de a-şi expune părerile.

Catherine Fitzpatrick care analizeaza dezinformarea realizata de Kremlin prin internet pentru site-ul interpretermag.com spune ca Moscova foloseşte legislatia vagă pe care o are pentru internet pentru a stimula auto-cenzura, iar „trollii” inhiba dezbaterea serioasa a unor subiecte.

„Daca ne uitam la un articol din Washington Post sau New Republic, care este critic la adresa Rusiei, veti vedea imediat ca apar 200 de comentarii care par sa fi fost scrise de un copil de 12 ani si care nici macar nu sunt comentarii. Sunt trimise expres in scopul de a deturna atentia si de impiedica dezbaterea. Aceste tactici sunt menite sa opreasca dezbaterea democratica şi ele dau rezultate.”

XS
SM
MD
LG