Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Jurnal de Chişinău”


„Colega Nadine Chilianu a discutat la telefon cu câţiva locuitori ai oraşului Tighina, care sunt alertaţi, după cum spun ei, privind „o apropiată invazie a trupelor Republicii Moldova şi ale Ucrainei în autoproclamata rmn”. Un angajat al serviciului vamal Tighina al Republicii Moldova susţine că în regiune „au loc manevre şi cantonamente militare permanente”, cităm: „Nopţile nu poţi dormi de bubuiturile de tun şi vuietul rachetelor”. Solicitat de JURNAL să comenteze situaţia, Gheorghe Bălan, şeful Biroului pentru Reintegrare, a calificat aceste zvonuri drept aberaţii, cităm: „Ţin să vă informez cu toată certitudinea şi în cunoştinţă de cauză că autorităţile constituţionale moldoveneşti nu intenţionează să întreprindă acţiuni militare la adresa populaţiei din stânga Nistrului. Poziţia noastră este clară – soluţionarea conflictului transnistrean la masa de negocieri, respectând suveranitatea, integritatea teritorială a Republicii Moldova prin acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Nici din partea autorităţilor Ucrainei nu există intenţii agresive la adresa regiunii transnistrene şi a populaţiei ei, deoarece această regiune reprezintă un teritoriu inalienabil al Republicii Moldova”.

Svetlana Corobceanu scrie că Dmitri Rogozin intenţionează să ajungă din nou la Tiraspol după ce a părăsit în mai curent, cu scandal, Republica Moldova. Ce-i drept, Rogozin încă nu ştie cum va ajunge la Tiraspol. „Am să găsesc eu o cale”, e sigur Rogozin, precizând că a primit o propunere din partea copreședintelui Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de a discuta relaţiile comerciale din perspectiva sancţiunilor occidentale. Preşedintele acestei Comisii, Andrian Candu, nu a fost de găsit pentru a comenta preconizata vizită a vicepremierului rus în R. Moldova. Şeful Biroului pentru Reintegrare, acelaşi Gheorghe Bălan, a declarat că „un demers oficial din partea lui Dmitri Rogozin de a vizita regiunea transnistreană nu a fost depus”. „Aşteptăm o adresare oficială după care vom vedea ce şi cum trebuie de întreprins. În acelaşi timp, considerăm că sunt probleme mult mai stringente pe agenda bilaterală a Chişinăului şi Moscovei decât participarea la evenimentul enunţat”, a punctat Bălan. Expertul în economie Viorel Chivriga este de părerea că obligaţiile lui Rogozin nu presupun purtarea unor tratative comerciale cu Chişinăul.

Mircea V. CIOBANU şi-a intitulat comentariul de mâine „Războiul de alături, războiul din noi”. În contextul embargourilor totale, provocate de Rusia, editorialistul recomandă ca, „fără a se interzice de-a valma tot ce-i rusesc, să purcedem la acţiuni de răspuns, metodice şi ireversibile: mai întâi (ca răspuns la interzicerea vinurilor noastre) să stopăm importul de bere şi votcă rusească. Înlocuindu-le (spre bucuria consumatorilor!) cu berea cehă, românească, germană şi, eventual, cu ţuica făcută din fructele interzise de ruşi. Apoi, treptat, să golim tejghelele de toate produsele alimentare venite din Rusia. Să ne dezobişnuim de mărfurile ruseşti-sovietice, în favoarea celor europene”, ne îndeamnă Mircea V. Ciobanu.

„Acum linia frontului nu trece numai prin preajma noastră, nu trece numai printre noi, divizându-ne în „europeni” şi „asiaţi”. Linia trece adesea prin noi înşine, atunci când dorim (cumva abstract) integrare europeană, iar oponentul ne pune la încercare cu embargourile la produsele noastre şi ne sperie că la iarnă am putea îngheţa în lipsa gazului. Suntem la cumpăna apelor, după o mutaţie tectonică. Şi suntem puşi în situaţia de a alege. Ne vom lăsa ademeniţi de văile însorite ale unei linişti imediate sau vom asalta o pantă care ne promite altceva, dar pentru care va fi nevoie să renunţăm la comoditatea leneşă? Suntem gata pentru sacrificiu? Cât de bine am înţeles că pentru libertate trebuie să plăteşti?”, încheie Mircea V. Ciobanu.”

XS
SM
MD
LG