Linkuri accesibilitate

Tayyip Erdogan promite o eră de reconciliere socială în Turcia


Tayyip Erdogan salutînd după anunțul victoriei în alegeri
Tayyip Erdogan salutînd după anunțul victoriei în alegeri

Premierul a cîștigat duminică primele alegeri prezidențiale directe.

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan care conduce țara din 2003 a câștigat primele alegeri prezidențiale directe. Victoria îl aduce mai aproape de îndeplinirea unui plan mai vechi de transformare a Turciei în republică prezidențială. Dar oponenții săi se tem că aceasta va însemna întărirea unui regim autoritar, scrie agenția Reuters.

Recep Tayyip Erdogan și-a asigurat locul în istorie, câștigând primele alegeri prezidențiale directe după 11 ani în care a condus Turcia în calitate de prim-ministru. Vorbindu-le suporterilor duminică seara la Ankara, Erdogan i-a îndemnat să înceapă o nouă epocă a reconcilierii sociale în Turcia. „Lasă ca vechile dispute să rămână în Turcia cea veche, să rămână în trecut tensiunile, clivajele culturale și problemele închipuite”, a spus Erdogan în discursul victorios de la balconul Partidului Justiției și Dezvoltării.

Erdogan cîștigă alegerile prezidențiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

În săptămânile următoare, Erdogan, în vârstă de 60 de ani, va conduce pentru ultima dată reuniunile partidului său de sorginte islamică pe care l-a fondat. Constituția îi interzice președintelui țării să fie membru de partid. Dar, înainte de inaugurarea așteptată la 28 august, va supraveghea alegerea unui lider de partid nou, care va fi probabil și viitorul prim-ministru.

Paginile ziarelor de astăzi reflectă atmosfera de sărbătoare de duminică seara la Ankara, când suporterii guvernării au ieșit pe străzi fluturând drapelul Turciei și claxonând la aflarea știrii că Erdogan a ieșit victorios din primul tur cu 52 la sută din voturi.

„Revoluția Poporului" titrează pe prima pagină cotidianul Aksam, deasupra fotografiei lui Erdogan care făcea din mână mulțimii, aseară. „Triumful istoric al lui Erdogan", „Președintele Poporului” sunt alte titluri din presa turcă.

Marja victoriei lui Erdogan care s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de proteste și un amplu scandal de corupție în guvernul său este mai mică decât cea prezisă înainte de alegeri. Totuși are un avantaj confortabil de 13% față de rivalul său cel mai apropiat, Ekmeleddin Ihsanoglu, fost diplomat și om de știință, care l-a și felicitat cu victoria, într-o declarație lapidară.

Pentru Erdogan s-a votat masiv în inima conservatoare a Anatoliei. Coasta mai liberală a Mărilor Mediterană și Egee a fost dominată de liderul opoziției Ihsanoglu, iar colțul sud-estic al Turciei – de candidatul kurd Selahattin Demirtas.

Erdogan a promis să fie președintele tuturor celor 77 de milioane de turci. „Voi fi un președinte care lucrează pentru drapel, țară și popor”, a spus președintele ales. Dar el nu-și ascunde planurile să modifice Constituția, așa încât președintele care joacă un rol protocolar acum să aibă mai multe puteri executive.

Membră în NATO, Turcia s-a întărit sub Erdogan, devenind putere economică regională. Dar criticii spun că președintele cu vederi islamice, care a dat dovadă de intoleranță față de opoziție, poate îndepărta Turcia de valorile republicii laice fondate de Mustafa Kemal Ataturk pe ruinele Imperiului Otoman în 1923.

„Ceea ce se întâmplă seamănă mai mult cu o înscăunare decât cu alegerile”, spune expertul Nicholas Spiro care conduce un centru de analize strategice cu sediul la Londra. „Erdogan domină mai departe scena politică din Turcia și este nerăbdători să transforme președinția în executiv. El a avut hățurile în mână când era prim-ministru și tot el o să le aibă ca președinte”, crede Spiro.

Deocamdată, pentru Erdogan va fi de importanță vitală să aibă un prim-ministru loial. Fruntași de partid au sugerat că acesta poate fi actualul ministru de externe, Ahmet Davutoglu, care are sprijin în Partidul Justiției și dezvoltării și a apărat politica lui Erdogan pe plan internațional. O altă candidatură vehiculată este cea a fostului ministru al transporturilor, Binali Yildirim.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG