Linkuri accesibilitate

Producătorii din nordul ţării spun că soluţiile guvernului nu ar fi eficiente pentru situaţia de criză actuală


Iurie Leancă a informat agricultorii despre disponibilitatea vecinilor de peste Prut de a cumpăra 14 mii de tone de mere cât şi despre alte măsuri întreprinse de executiv.

Premierul Moldovei Iurie Leanca a căutat astazi sa domoleasca temerile fermierilor legate de embargoul impus de Rusia legumelor, frunctelor si vinurilor moldovenesti. Europa Libera a cautat sa afle ce cred fermierii dupa ce inaltul oficial de la Chuisinau a plecat din zona. Au increde in primisiunile pe care le-au auzit? Au gasit soluţii care sa ii ajute acum, in aceasta toamna?

La Edineţ, premierul Iurie Leancă a repetat promisiunile date deja în timpul unei întrevederi cu fermieri şi manageri din industria de procesare a producţiei agricole, că guvernul va compensa diferenţa dintre costul de producere şi cel pe care îl vor achita fabricile de conserve pentru prune şi mere. După unele estimări ar fi o diferenţă de circa un leu, ceea ce ste foarte puţin, spune Iurie Plopa din Ocniţa, care a reprezentat azi interesele agricultorilor din nordul ţării hotăraţi să recurgă la acţiuni de protest. El susţine că această compensare este minimă în raport cu paguba cauzata de pierderea pieţei ruseşti:

„Propunerile guvernului la ziua de azi sunt foarte crude sau nepregătite, nu au o afirmare concretă fiindcă La ziua de azi, concret, la un kg de măr sine costul este 2 lei. Nouă ne propun să ieşim undeva la un leu şi 50 de bani. Atunci iese că avem automat pierderea de 50 de bani. Banii nu ne ajung atunci nici la acoperitul creditelor sau chimicalelor. Acei bani care noi îi luăm nu acoperă cheltuielile, nu că să ne mai rămână ceva surse pentru lucrările din primăvară.”

Iurie Plopa explică de ce propunerea guvernului nu este acceptabilă, mai cu seamă pentru micii producători, acei care au în gestiune câteva hectare de livadă şi cărora legea le permite să nu ţină evidenţă fiscală. Agricultorul susţine că sunt zeci de fermieri care nu vor putea pretinde la promisa compensare:

„Domnul Leancă spune că da, fructele vor fi primite de uzinele de prelucrare, pentru suc, gem şi altele. Acei mari care duc evidenţa fiscală, e clar că o să arate că am dat atâtea kilograme de mere şi atunci se fac compensaţii, cât va fi, până la un leu. Dar acei care au până la un hectar, două-trei, cum fac ei, cum iau compensaţia, dar acei care au avut prima producţie, care a căzut jos şi nici n-a nimerit nimic la uzina de prelucrare, ce fac acei?”

De cealaltă parte, reprezentanţii industriei de procesare a fructelor şi legumelor susţin că promisiunea cabinetului de miniştri este o soluţie rezonabila, chiar dacă una temporară. Ştefan Golovciuc, de la compania „Orhei-Vit” consideră că arzătoare este problema merelor şi prunelor care nu pot fi păstrate, întrucât soiurile de toamnă pot fi depozitate, în timp ce autorităţile şi fermierii caută soluţii pentru export:

„În linii generale, propunerea prim-ministrului, a guvernului, este o propunere destul de constructivă, la moment, cel puţin pentru luna august, pentru a salva merele timpurii, pentru că ele nu pot fi puse la păstrare ele trebuie repede sau comercializate sau date la procesare. Este o soluţie bună. Procesatorii plătesc atât cât pot să plătească, reieşind din condiţiile pieţii.”

Purtătoarea de cuvânt a premierului, Liliana Viţu, a declarat pentru Europa Liberă că Iurie Leancă a mai informat agricultorii despre disponibilitatea vecinilor de peste Prut de a cumpăra 14 mii de tone de mere cât şi despre alte măsuri întreprinse de executiv:

„La fel şeful cabinetului a informat despre decizia de astăzi a Băncii Naţionale a Moldovei care va permite băncilor comerciale să fie mult mai flexibile şi care să permită o reeşalonare a datoriilor agricultorilor. Premierul Iurie Leancă a mai informat despre aşteptata vizită a preşedintelui Belarusului la Chişinău în septembrie, o vizită în cadrul căreia vor fi purtate discuţii despre extinderea livrărilor exporturilor de legume şi fructe pe piaţa din Belarus.”

Producătorii din nordul ţării care au protestat pe durata unei săptămâni şi se pregăteau să ajungă cu o coloană de unităţi agricole la Chişinău spun că soluţiile guvernului nu ar fi eficiente pentru situaţia de criză în care se află. Reprezentantul lor, Ştefan Golovciuc ne-a spus că aceştia urmează să decidă dacă vor continua protestele sau nu. Cert este, spune el, că deocamdată agricultorii sunt cei care suportă pierderile însa nu au cum sa participe la avansarea de soluţii. Fermierul se declara indignat că de nevoile agricultorilor profită unele forţe politice, care declarativ li se alătură şi astfel creează un fundal de ostilitate care îi împiedica pe decidenţi sa ia în seamă vocile autentice.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG